.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 12.mar.2025 17:14:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A 80 B4 2.0 E ABK] Problem z automatyczną skrzynią
PostNapisane: 24.cze.2007 10:05:09 
Użytkownik

Ponad rok temu miałem awarię automatycznej skrzyni(przy zmianie biegów szarpało).Auto postawiłem do naprawy w Wałbrzychu gość niby wymienił kosz biegu .Teraz problem powraca ,kiedy nie przyśpieszam gwałtownie tylko delikatnie przy zmianie biegów jest odczówalne nieprzyjemne szrpnięcie ,nie na wszystkich biegach ,tylko na pierwszych .To samo iest czasem przy zwalnianiu zejście na niższe biegi jest nieprzyjemne(szarpie). Kilka dni temu bylem z tym problemem u mechanika którego chwalą w Lubaniu ,jednak on nie zajmuje się tylko automatami .Podłączał auto pod komputer i były błędy potencjometru przepustnicy(kont otwarcia się zmienia tylko o 1lub 2 stopnie,tak wskazuje potencjometr) Mechanik mówił że" to ma duży wpływ na pracę skrzyni i jej sterowanie bo dane z potencjometru idą do komputera skrzyni i silnika więci zanim zaczniemy cokolwiek robić ze skrzynią to należy usunąć tą awarie i zobaczyć jak będzie pracować wtedy".Proszę o pomoc kogoś kto jest z dolnośląskiego i zna się na żeczy.Kiedy naprawiałem auto u tego gościa w Wałbrzychu wywaliłem 2000 zł. A problem znów jest.Facet wykręca się sianem .Kiedyś na któryms z forów komuś go poleciłem bo było kilka miesięcy po naprawie i sądziłem że jest ok.Więc jeśli naprawiać automat to nie w Wałbrzychu!.Proszę o radę lub nr.tel. jeśli ktoś zechce mi pomóc. Pozdrawiam Wszystkich i z góry Dziękuję. silnik ABK 2.0 skrzynia 4 bieg. rok prod.koniec 92.

edit by Buba : proszę poprawnie tytułować wątki - spójrz teraz - tak właśnie powinno to wyglądać

Tytuł:
PostNapisane: 24.cze.2007 10:16:30 
Użytkownik

Wiesz zabardzo CI nie pomoge z Twoim problemem ale ja tez niedawno naprawialem skrzynie i po naprawie dalej mi szarpie dokladnie tak jak u CIebie przy niskich predkosciach na pierwszych biegach...
Moj samochod ma tez problem z przyspieszaniem, chlopaki powiedzieli ze to moze miec podstawe wlasnie od potencjometra (metru :): ) Jak sie okaze ze to to a nie sterownik skrzyni to bedzie niezly numer :(

Tytuł:
PostNapisane: 25.cze.2007 07:19:08 
Użytkownik

Ceść !
Chciałbym żeby to było tylko to ,ale czuje że na tym się nie zakończy w moim przypadku.Obiawy sie nasilają :/

Tytuł:
PostNapisane: 25.cze.2007 10:12:11 
Użytkownik

To skasuj nadmiar...

sluchaj, u mnie sie nie nasilaja natomiast spec co mi skrzynie dlubal powiedzial ze na tym calym sterowniku kto juz eksperymentowal i popodkrecal te sruby od (nie wiem czy dobrze mowie :): ) sily zapinania sie biegow i wyszlo teraz na to ze mi zamiast bieg zapinac normalnie to z cala sila go wpiernicza, bo tak ma ustawiaone. Bede do niego jechal jeszcze na zmiane tego sterownika i wtedy zobacze co bedzie....

Tytuł:
PostNapisane: 28.cze.2007 06:48:17 
Użytkownik

Witam !
Nie moglem wcześniej napisać, byłem w delegacji .
Dzisiaj chyba postawie auto do tego mechanika o którym mówiłem wcześniej.
Chyba niemam co zwlekać bo teraz nawet mi coś wyć w skrzyni zaczyna kiedy auto jest zimne ,zobaczymy jak sie sytuacja rozwinie.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 29.cze.2007 07:03:08 
Użytkownik

Cześć !
Byłem wczoraj u mechanika i okazalo sie że te nasilające objawy były spowodowane tym że spadła wtyczka z potecjometra bo nie miała zabezpieczenia. Po założeniu te szarpania ustały ,wycia też niema.Ale potencjometr mimo wszystko jest do wymiany bo chyba ma miejscami uszkodzenia.Zobacze jak będzie po wymianie na nowy. Nie myślałem że potencjometr może mieć tak wielki wpływ na prace skrzyni.

Tytuł: Problem z automatyczną skrzynią
PostNapisane: 01.sie.2007 15:17:06 
Użytkownik

Miałem podobny problem z automatem w a6. szarpał na 3 biegu.W serwisie wycenili naprawę na 1000-1500zł.Zdiagnozowałem auto wina czujnika obrotów skrzyni biegów.Po wymianie w/w czujnika(120zł) problem znikł-naprawa ok.5 min

Tytuł:
PostNapisane: 06.sie.2007 20:37:34 
Użytkownik

Do VikinG33
Witam !
Jeśli możesz napisz w którym miejscu szukać tego czujnika i ewentualnie jak wygląda , może uda mi się gdzieś taki podstawić.Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 06.sie.2007 20:51:14 
Klubowicz

Ja od trzech lat tak jeżdze i na wolnych obrotach tak szarpie tomoże u mnie też ten czyjnik podaj WikinG33 który to i gdzie się znajduje.

Strefa czasowa: UTC + 1