.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.lut.2025 05:42:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [b4 1,9TD avant 1994] wymiana korektora siły hamowania
PostNapisane: 25.sie.2007 11:42:53 
Użytkownik

witam.
ostatnio pociekł mi w/w korektor.w związku z tym czy możliwa jest zamiana korektora z audi na korektor od passata z podobnego rocznika.chodzi mi o to, czy mocowanie jest takie samo jak w audi? czy ktoś to już robił? a może da sie zregenerować ten korektor?czytałem na forum-jedni radzą wymienić na używkę, drudzy wywalają go na zawsze, trzeci regenerują metodą doboru odpowiednich tłoczków itp..dodam, że mam ABS.

Tytuł:
PostNapisane: 26.sie.2007 10:06:51 
Klubowicz

Koszt nowego, odpowiedniego dla twojego modelu to 200-300 zł.
Nie zakładaj od passata, bo jest on cięższy i inaczej koryguje siłę.
Jeśli go wywalisz, to licz sie z tym, że mogą byc problemy podczas hamowania na łukach nawet mimo posiadania ABS.

80 '93 ABK + LPG [było: 04.2006 - 12.2008]
aha jest też ecoboost 1.0T.
Jest też TQT

Tytuł: odpowiedz korektor siły hamowania..
PostNapisane: 28.sie.2007 16:10:37 
Użytkownik

wiesz taki korektor jest całkiem trudno zregenerowaćaby byłsprawny w 100% z drugiej strony ja kjuz to zrobisz i masz wracaćdo tego samego za rok albo i półroku to nie warto. , jeżeli cchesz go wyrzucić to licz że mozęsz mieć z tego tytułu nie młiy wypadek , pomyśl co się stanie w zimę na zakręcie jak przychamujesz ?? bez tego korektora taka sama siła co idzie na przód pójdzie na tył zblokuje ci koła i kręcisz bączki na śniegu , koszt zaoszczędzenia 300 zł w porównaniu do sytuacji gdy owiniesz się o drzewo i skasujesz furę jest znikomy....ja to samo przerabiałem u siebie zarzuciło mnie na śniego że ładnie kręciłem bączki na całej szerokości ulicy cud że nic nie jechało na tym odcinku nie było żadnych drzew a cały taniec skończyłsię tylko połamanym zderzakiem bo zachcaczyłem o mały murek.... . i dopiero za jakieś 19 miesięcy dowiedziałem się dlaczego tak się stało - miałem kopnięty ten korektor zatarty do mojego audi kosztuje 350 zł wymieniłem bez gadania i jest ok
takze radzę kupić nówkę na tym nie ma co oszczędzać .. mozesz sobie na wycieraczkach zaoszczędzić albo na paliwie hihihi ale nie na tym :)
pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 28.sie.2007 17:27:01 
Użytkownik

rozumiem o czym piszecie.szogun0 piszesz, że od passata jest cięższy i inaczej koryguje siłę.a czy ma to jakies znaczenie ze jest cięższy oby mocowanie pasowało.korekcję myślę że dałoby sie wyregulować odpowiednio do mojego samochodu.w końcu działanie korektorów we wszystkich autach jest jednakowe jeśli chodzi o jego funkcję.pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1