.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lut.2025 19:06:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [ALL] GDZIE UCIEKA GAZ Z KLIMY POMOCY !!!
PostNapisane: 30.sie.2007 21:35:48 
Użytkownik

:/ Wtam wszytskich . mam nie lada problem otóz po paru nabiciach gazem klimy gaz ucieka mi po upływie 2 tyg. od nabicia . Byłem w w warsztacie szukali takim fioletowym światełkiem wycieków ale nic nie znaleziono. prawdopodobnie możliwy jest wyciek z parownika. chciał bym zauważyc ze kiedyś wybiło mi gaz bo spalił się wiatrak i od momentu wstaienia nowego gaz mi nie ustanie ucieka.
WYMIENIANE BYłY TEZ wszystkie napinacze paski rozrządu itp. a co za tym idzie był zdjęty cały pas przedni może przy demontarzu zostało cosuszkodzone ??? nie wiem boje się że to ten parownik ale zeby go wymienic trzeba sciągac całą deske (kokpit) a szczerze nie chciał bym tego robić
JEśłI KTOś WIE W CZYM TKWI PROBLEM TO PROSZE O POMOC :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 30.sie.2007 21:40:22 
Klubowicz

Auto: AUDI
Namierzysz ten wyciek jedynie zabarwiając czynnik barwnikiem UV... Dziwne, że nie wykryli u Ciebie wycieku jak to robili... Może coś przeoczyli?

AUDI C4 AVANT QUATTRO 2.8 AAH - sprzedane...
AUDI 80 Cabrio 1Z :-)
AUDI A4 B6 1,8TQ OETTINGER

Tytuł: odp
PostNapisane: 31.sie.2007 10:16:06 
Użytkownik

wszytsko sprawdzane było chłodnice przewody zawory spęzarka .... jeszcze zdało bysie spreawdzić jakos ten parownik czy tam coś się za siwieci/
:?:

Tytuł: Re: odp
PostNapisane: 31.sie.2007 11:27:22 
Klubowicz

Auto: AUDI
kudlaty27 napisał(a):
wszytsko sprawdzane było chłodnice przewody zawory spęzarka .... jeszcze zdało bysie spreawdzić jakos ten parownik czy tam coś się za siwieci/
:?:

Czyli wzięli od Ciebie kasę za nic... Piszesz, że wszystko było sprawdzane - a twierdzisz, "że jeszcze by się parownik zdało sprawdzić". Jedź do tego warsztatu gdzie byłeś i niech Ci zrobią konkretnie diagnostykę kilmy: nabiją czynnikiem zabarwionym UV a po kilku godzinach sprawdzą pod światłem UV tylko wszystko: przewody skraplaczklimy , sprężarkę i inne ustrojstwa. MUSI ci wyjść gdzieś przeciek, a jak go nie znajdą to nie płać i jedź do innych fachowców.

AUDI C4 AVANT QUATTRO 2.8 AAH - sprzedane...
AUDI 80 Cabrio 1Z :-)
AUDI A4 B6 1,8TQ OETTINGER

Tytuł:
PostNapisane: 31.sie.2007 15:17:13 
Użytkownik

zapłaciłem tylko za na bicie klimy gazem i tyle. co do serwisu to sprawdzali pod ciśnieniem szczelnośc i wychodziła git dopiero po ok 2 tyg. gaz ucieka doszczetnie można odczuć jak powietrze jest coraz cieplejsze gdy gazu jest coraz mniej.a co do wycieku. a światełko ultra fioletowe nic nie wskazywało gaz swiecił się tylko na zaworze tam gdzię sięnabija ale to napewno nie jego wina. dziś zerkne przez wlot i zobacze czy widac coś przez ten wlot pod szyba ponoć jeśli parownik bedzie tłusty i to znaczy że tam jest wyciek ???? PONOć

Tytuł:
PostNapisane: 31.sie.2007 19:55:45 
Użytkownik

Servisuje sie klimatyzacje co 2 lata i nie jest wazne jak mocno chlodzi bo chodzi o wymiane tego oleju smarujacego. Zawsze jak sie nabija r134a to olej sprezarkowy jest zabarwiany na seledynowy taki jaskrawy kolor i wtedy widac gdzie jest nieszczelnosc. Moim zdaniem ucieka na gumowych gietkich przewodach. Gdyby nieszczelnosc byla gdzies na skraplaczu lub parowniku to masz po jednym dniu pusto w minstalacji.

Tytuł:
PostNapisane: 01.wrz.2007 08:10:17 
Użytkownik

jeszcze jedna sprawa odnoscnie tego wycieklu : czy jest różnica w szybkości uciekania jeśli samochód stojii w garażu a jak jedzie np cały dzięn przy włączonej klimie???

Tytuł:
PostNapisane: 01.wrz.2007 08:12:55 
Użytkownik

Jack napisał(a):
Servisuje sie klimatyzacje co 2 lata i nie jest wazne jak mocno chlodzi bo chodzi o wymiane tego oleju smarujacego. Zawsze jak sie nabija r134a to olej sprezarkowy jest zabarwiany na seledynowy taki jaskrawy kolor i wtedy widac gdzie jest nieszczelnosc. Moim zdaniem ucieka na gumowych gietkich przewodach. Gdyby nieszczelnosc byla gdzies na skraplaczu lub parowniku to masz po jednym dniu pusto w minstalacji.

czyli trzeba wymienić olej w tej sprężarce ??? i dopiero w tedy nabić gaz i sprawdzic wyciek.
ps. a te gumowe przewody to te z prawej strony tuż przy kole :?:

Tytuł: Re: [ALL] GDZIE UCIEKA GAZ Z KLIMY POMOCY !!!
PostNapisane: 29.sie.2018 14:20:31 
Użytkownik

Kolego Kudlaty27 udalo ci sie zlokalizowac wyciek? Mam dokladnie taka sama sytuacje zepsuł mi sie w audi q7 2014 wentylator klimatyzacji i uciekł środek. Po wymianie wentylatora wszystko działa ale srodek ucieka. Nigdzie w komorze silnika ani na zlaczach nie widac barwnika co wiecej czujką wodoru też nic nie udało sie znaleźć. Pozostaje chyab tylko parownik, ale zdejmować kokpic aby sie do niego dostac... porażka
Jak było w twoim przypadku?

Strefa czasowa: UTC + 1