.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.lut.2025 09:00:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [a6/1996] MAPA WTRYSKU A GAZ????
PostNapisane: 04.wrz.2007 13:28:15 
Użytkownik

MAm pytanko czy to prawda jak bede jezdzil na gazie i wtryski sie przestawiaja choc mam emulator lambdy to komputer z danymi ustawien wtryskow z czasem bedzie do wymiany lub straci dane????

Tytuł:
PostNapisane: 04.wrz.2007 20:08:11 
Użytkownik

Może tak być, przy źle dobranej emulacji lambdy, że ECU na podstawie tych błędnych danych z emulatora zmodyfikuje mapę wtrysku benzyny.

Tytuł:
PostNapisane: 05.wrz.2007 14:19:54 
Użytkownik

Jaka jest na to rada? Mam emuator jednak lambdy lovato na gazie jeździ super, a na benzynie po 10min przestaje jechac dlawi sie i wyskakuja bledy w komputerze, co zrobic???

Tytuł:
PostNapisane: 05.wrz.2007 14:30:17 
Klubowicz

A jakie błędy sypie? No i jaki to silnik?

Tytuł:
PostNapisane: 05.wrz.2007 17:00:56 
Użytkownik

silnik 2.8aah bledy w wtryskach o napieciu za male lub za wysokie, i nieszczelnosc ukl powietrza a uszczelniony:( gaz zwykly lovato

Tytuł:
PostNapisane: 05.wrz.2007 17:03:03 
Użytkownik

a i podobno lambda is death:( wymienic na nowe lambdy??? czy emulator wystarcza?? jakie tam czujniki lambda wlozyc i za ile?

Tak wogole to niedlugo mam te audi wiec prosze o wyjasnienie co to te lamdy i ile ich jest w 2.8aah. wczesniej mialem diesla. skad mam wiedziec ktora padla? Czy jak wymienie na nowe to trzeba cos ustawiac w sterowniku gazu lub komputerze autka??

Tytuł:
PostNapisane: 06.wrz.2007 08:01:09 
Użytkownik

Oj. oj. Trochę tam więcej problemów. Po pierwsze prawdopodobnie nie masz emulatora wtrysków i stąd błędy wtryskiwaczy - trzeba dołożyć. Co do lambdy to chodzi o sondę lambda, ale żeby sprawdzić, która i czy to na pewno padnięta sonda trzeba się podpiąć do nich z oscyloskopem, bo może być tak, że sondy są dobre tylko ECU rejestruje chwilowy błąd podczas jazdy na LPG. Nie jestem przeciwnikiem gazu, ale zakładanie II generacji do tego silnika to duży błąd. A jeśli już II generacja to tak, żeby to miało ręce i nogi, a tu nawet głowy brakuje :/ . Na Twoim miejscu zmieniłbym to na sekwencję. Ostatecznie wizyta u porządnego gazownika, żeby zrobił z tym porządek czyli dołożył emulator wtrysków, sprawdził sondy i ewentualnie wymienił, wyregulował instalację i ustawił dobrze emulację sondy (powinna być ustawiona na "masa" lub "brak", a nie na "przebieg". Przed sprawdzeniem sond należy zrobić reset ECU inaczej może być problem z ich sprawdzeniem.

Tytuł:
PostNapisane: 06.wrz.2007 13:52:42 
Użytkownik

A ten emulator wtryskow to inna rzecz nic emulator lambdy???

Tytuł:
PostNapisane: 06.wrz.2007 17:02:01 
Użytkownik

mark2121 napisał(a):
A ten emulator wtryskow to inna rzecz nic emulator lambdy???

Oczywiście, że to są dwa różne urządzenia, chociaż mogą się znajdować w tej samej obudowie. Emulator wtrysku ma za zadanie odłączyć wtryski benzynowe z pewnym opóźnieniem potrzebnym na dotarcie gazu do kolektora w czasie przejścia na zasilanie LPG. Oraz oszukać ECU, że odłączone wtryskiwacze benzyny normalnie pracują, gdyż niektóre ECU (zwłaszcza w nowszych autach) sprawdzają czy wtryskiwacze pracują i jeśli napotkają jakieś nieprawidłowości to rejestrują błąd wtrysku i albo wchodzą w tryb awaryjny, albo całkowicie unieruchamiają silnik.
Natomiast emulator sondy lambda to urządzenie (generator fali), które podczas pracy na LPG odcina od ECU rzeczywisty sygnał sondy lambda i w to miejsce podstawia swój sygnał. Są trzy typy emulacji lambdy: 1. Przebieg - emulator generuje sygnał o przebiegu teoretycznie zbliżonym do przebiegu sondy jaki występuje w czasie pracy na benzynie, niestety nie jest to takie proste i w efekcie zamiast pomóc to powoduje problemy. 2. Masa - emulator odcina sygnał sondy i podstawia na wejście ECU "masę", Co prawda ECU rejestruje sporadyczny błąd sondy, ale nie robi to większego problemu gdyż w czasie pracy na benzynie błąd ten jest ignorowany. 3. Brak - podobnie jak z "masą" z tym, że zamiast masy emulator nie podstawia żadnego sygnału. ECU rejestruje sporadyczny błąd brak sygnału sondy i podobnie jak przy "masie" ignoruje go w czasie jazdy na benzynie.

Tytuł:
PostNapisane: 06.wrz.2007 17:41:50 
Użytkownik

to w takim razie musze zalozyc emulator wtryskiwaczy a czy jest to mozliwe w instalacji niesekwencyjnej? firmy lovato??
a i 2 pytanko jaki emulator zalozyc co proponujecie??? (ale zeby pasowal do lovato i za ile i gdize?)

Tytuł:
PostNapisane: 06.wrz.2007 18:35:00 
Użytkownik

Właśnie do II generacji nie wyposażonej w emulator wtrysku (a lovato go nie ma) trzeba go dołożyć, w sekwencji emulator jest wbudowany w elektronikę LPG. Nie ma znaczenia producent w tym wypadku bo jest to oddzielne urządzenie. Możesz zastosować choćby ten http://www.pitec.pl/index.php?products=product&prod_id=20 (dla 4 cylidrowego silnika). Albo ten http://www.pitec.pl/index.php?products=product&prod_id=22 (dla 6 cylindrowego).
U Ciebie na pewno jest wstawiony zwykły przekaźnik odcinający wtryski i nic więcej. Może nawet na obudowie pisać "emulator", ale z porządnym emulatorem nie ma to nic wspólnego :-) .

Tytuł:
PostNapisane: 06.wrz.2007 18:53:19 
Użytkownik

A sprawdzilem na allegro i chce kupic mozesz mi powiedziec gdzie i jak go podlaczyc?? U mnie gaz zakladal jakis paproch odciecie na gazie paliwa odbywa sie dodatkowym przyciskiem + na sterowniku gazu chce to zmienic i kupic automatyczne odcieice. a przekaznik od wtryskow gdzie moze byc podpiety kolo czego???

Tytuł:
PostNapisane: 06.wrz.2007 21:21:16 
Użytkownik

Ło matko! :diabel: .
Cytuj:
mozesz mi powiedziec gdzie i jak go podlaczyc?
Mark2121, tyle, że ja nie mam pojęcia co tam masz narzeźbione :< . Skoro masz odcięcie dodatkowym przyciskiem to nawet przekaźnika nie masz. Nie wiem jaki masz sterownik LPG (tych lovato było zdaje się trzy rodzaje). Musiałbyś dokładnie spisać typ sterownika LPG i przełącznika benzyna/gaz w kabinie. Wtedy poszukam w sieci schematu podłączenia i być może będę mógł Ci jakoś pomóc na odległość. Emulator powinien mieć dołączoną instrukcję i schemat podłączenia.

Tytuł:
PostNapisane: 07.wrz.2007 14:21:09 
Użytkownik

ok dzis sprawdze i podam na razie dzieki wielkie danek:)

Tytuł:
PostNapisane: 09.wrz.2007 17:20:16 
Użytkownik

sterownik lambdy to jednak LORENZO a/1 - v05
na drugim nie ma napisu kartki brak a w srodku lorenzo przelacznik z kilkoma diodami zielonymi poziom gazu (niedzial) i 2 gaz/benzyna przelacznik.
Ten od lambdy ma 2 wtyczki gdzies do wtryskow i 2 nie wiem gdzie idfzie. Czy to do wtryskow to moze byc emulator wtryskow?? Gosc z diagnostyki silnika powiedzial ze nie mam emulatora i dlatego wtryski wariuja (ale tez niby lamdy padly) diagnosta to nie gazownik.

Tytuł:
PostNapisane: 09.wrz.2007 18:01:17 
Użytkownik

No dobra, po przetłumaczeniu na nasze :-D : Landi Renzo LCSa 01 - ver.05.
Ciekawe co to jest to drugie pudełko :?: . Mark 2121, bez urazy, ale tak piszesz, że ni groma nie rozumiem o co chodzi. LCSa to komputerek sterujący gazem z wbudowanym emulatorem sondy lambda, ale bez emulatora wtrysków. Przewody, które rzekomo idą do wtrysków to raczej przewód do sondy i ewentualnie do cewki WN. Druga wtyczka prawdopodobnie leci do przełącznika w kabinie. W tym pudełku LCSa powinno być jeszcze gniazdo do podłączenia PC-ta przez interfejs. To drugie pudełko to może być pudełko z przekaźnikiem odcinającym wtryskiwacze sterowanym (zgodnie z tym co pisałeś wcześniej) dodatkowym przyciskiem, albo sterowany przez kompa LPG (mimo tego co pisałeś wcześniej). Sondy mogą być dobre tylko mapa benzynowa jest rozjechana i podaje za bogatą mieszankę co sonda wskazuje stałą wartością napięcia na poziomie bogatej mieszanki (ok.0,8V) .
Albo poszukaj porządnego gazownika, żeby zrobił z tym porządek albo wywal to wszystko, kup zestaw Stag100 lub 150 i zamontuj zgodnie ze schematem na stronie producenta http://www.ac.com.pl. Albo wogóle wywal tą II generację i załóż sekwencję. Moim zdaniem byłoby to najlepsze rozwiązanie.

Tytuł:
PostNapisane: 09.wrz.2007 18:34:41 
Użytkownik

Nie znam sie na gazie i dlatego takie problemy mam (wczesniej jezdzilem dieslami). Mam jeszcze jedno pytanko a jakbym zrobil fotki?? Wiesz co do jazdy na gazie jest super obroty nie skacza jest ok zbiera sie w miare o nie strzela do tegto male spalanie. Jedyny problem to to ze na benzynie swiruje (brak emulatora) i rozj... instalacja gazu jakis wylacznik od pompy wiec by przelaczyc na paliwko musze wlaczyc przycisk i potem przelaczyc na sterowniu na benzyne. Mam takie pytanko i czy to ma sens: kupilbym emulator i do tego automatyczny wylacznik pompy i spialbym to z istniejaca instalacja co ty na to??? Masz moze jakis scheamt do tej instalacji??? Czy moze lepiej kupic tego staga150 i wywalic stare sterowniki? (stag nie ma odciecia nap na pompe??)

A jaka jest szansa na przywrocenie zycia jezdzie na benzynie??

Tytuł:
PostNapisane: 09.wrz.2007 20:48:23 
Użytkownik

Odcinanie pompy to moim zdaniem duży błąd. Bo paliwko krążąc po układzie chłodzi, smaruje i czyści wtryskiwacze, a jak pompa jest wyłączona to wtryski bardzo szybko mogą ulec zapieczeniu i padną. Szczególnie w wielopunktach. Stag nie ma odcięcia pompy, ale ma możliwość takiego zaprogramowania, że będzie ją odcinał zamiast wtryskiwaczy, ale to już by była totalna kaszana.
Co do reszty to już pisałem, albo sekwencja, albo wywalić to i wstawić Staga 150. Moim zdaniem to najsensowniejsze rozwiązanie, przy ograniczeniu kosztów.
Możesz porządkować to co jest ale podejrzewam, że zabulisz tyle samo (albo niewiele mniej) za zrobienie porządku co za wymianę na Staga.
Co do reanimacji na benie, to spróbuj najpierw zrobić reset ECU i adaptację na benie. Jeśli pomoże - przynajmniej na chwilę - to zmieniaj to na Staga, dobrze go wyreguluj i zaprogramuj i będziesz miał z czapki. Jeśli reset nie pomoże, to może być początek końca wtrysków lub pompy paliwa.

Strefa czasowa: UTC + 1