.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.lut.2025 13:53:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: (A6 C5 1.8T APU) Dym z prawego przedniego nadkola...
PostNapisane: 01.wrz.2007 21:31:58 
Użytkownik

Witam! Kupilem to cudo jakis czas temu w UK,bo tu obecnie przebywam.Rocznik 2000,prawdziwe,sprawdzone 90tys mil.Jest po wymianie turbo,chodzi jak marzenie.Ale....cos mi zalatuje,tzn.czasami,nawet bez szczegolnego pilowania,zalatuje spalenizna z prawego,przedniego nadkola (dla mnie to strona kierowcy :D ) Przed wymiana turbo dymilo,teraz tylko smierdzi,jednakze jest to frustrujace.Nie wiem jak sie to je,nie mam tu swoich mechanikow,tak jak w polszy,a niestety,tutaj kazdy z mechaniorow to cwaniak na cwaniaku,przyzwyczajony do niezbyt rozgarnietych angoli i kasowania nawet za spojrzenie na samochodzik.Poniewaz mam zamiar zostac przy Audikach na dluzej,zamowilem interface i bede sam walczyl z vag'iem :!!:
Bede czekal niecierpliwie na pomoc i jeszcze bardziej niecierpliwie na jakiegos dobrego fachowca z polski,ktory postanowi otworzyc warsztat w uk.

Tytuł:
PostNapisane: 01.wrz.2007 23:13:16 
Użytkownik

intercooler

Tytuł:
PostNapisane: 02.wrz.2007 12:16:40 
Użytkownik

Intercooler?? Przeciez jest z lewej strony,a ja mam ten swad z prawej,dymienie tez bylo z prawej....

Tytuł:
PostNapisane: 02.wrz.2007 12:27:07 
Użytkownik

Auto: Audi Q7 4L 3.0 TDI
bubu05 napisał(a):
intercooler

przez intercooler przeciez nie ida spaliny
moze masz jakas nieszczelnosc w wydechu a moze gdzies jest wyciek oleju i sie przypala.
wieczorem\w nocy (chodzi o to zeby bylo ciemno) latareczka i szukaj skad sie dymi. w strumieniu swiatla latwiej bedzie zlokalizowac.
Poza tym wpadnij na forum AKP in GB moze ktos z twoich okolic cos doradzi

Bylo
AUDI A6 C5 2.4 98r AGA LPG
Mercedes CL 500 W215
Mercedes E320 CDI S211
Jest
Audi Q7 4L 3.0 TDI 12r

Tytuł:
PostNapisane: 07.wrz.2007 21:17:28 
Użytkownik

Witam!Po dosc dynamicznej jezdzie fakty sa nastepujace; smierdzi jak palony olej z palona guma,zaraz po zatrzymaniu i zgaszeniu silnika dym,a raczej dymek, wydostaje sie przednimi nadkolami,minimalnie bardziej po stronie turbo.Jednakze bardzie smierdzi niz dymi.Sprawdzam poziom oleju co 100 mil i jest niezmienny.Jutro jedziemy na polnoc Anglii,zakladany przebieg to okolo 380mil.Nie wiem jak sie za to zabrac,wizyta u mechanika skonczy sie pewnie na niczym bo ciezko to zdiagnozowac.Samochod chodzi tak jak powinien,jest po pelnym serwisie,aczkolwiek wole trzymac reke na pulsie.Moze to skrzynia biegow,sprzeglo,polosie,jakas przekladnia,hamulce...???? W Gloucester mechanicy to patalachy,jedynym wyjsciem bedzie wizyta w ASO Audi,ktore ma dosc dobra opinie.RATUNKU!!!

Tytuł:
PostNapisane: 07.wrz.2007 22:06:42 
Użytkownik

a plyn wspomagania? nie ubywa?
moze jakas nieszczelnosc skrzyni i wali na wydech.
byles na kanale ogladales pod wzgledem nieszczelnosci?
przypalany olej to jest diabelstwo wystarczy mala ilosc i narobi zadymy.
nie mozna zdiagnozowac tak przez internet, musisz poswiecic pare zlotych i wjechac do jakiegos warsztatu chocby na sprawdzenie czy nie cieknie.
jak zachowuje sie sprzeglo nie slizga sie?
jakies opory podczas jazdy?

Musisz bardziej wszystko opisac bo przyczyn moze byc wiele.
dopuki mozesz sam cos zaobserwowac to rob to zanim oddasz auto w rece ASO.

Bylo
Mercedes CL 500 W215
Mercedes E320 CDI S211
Jest
Audi Q7 4L 3.0 TDI 12r

Tytuł:
PostNapisane: 07.wrz.2007 22:25:02 
Użytkownik

Otoz to.Cos cieknie,bo mam w garazu plamy.Bylem w warsztacie z tym wyciekiem ale kolezka powiedzial ze musi najpierw umyc silnik od dolu i najlepiej zalozyc oslone silnika,ktora zaginela jak byl serwisowany (co podobno jest norma)Powiedzial takze ze nie ma sie zbytnio czym przejmowac,bo nie ma specjalnie powodow. Ale ja narazie nie mam czasu zostawic samochodu,natomiast znalazlem producenta dolnych oslon silnika do Audi :) 30 mil ode mnie,cena to 35%-50%ceny ASO :D Wracajac do wycieku to jest na poziomie skrzyni,ale nowe plamy przestaly sie pojawiac.

Tytuł:
PostNapisane: 07.wrz.2007 22:49:56 
Użytkownik

Neurosi napisał(a):
Otoz to.Cos cieknie,bo mam w garazu plamy.Bylem w warsztacie z tym wyciekiem ale kolezka powiedzial ze musi najpierw umyc silnik od dolu i najlepiej zalozyc oslone silnika,ktora zaginela jak byl serwisowany (co podobno jest norma)Powiedzial takze ze nie ma sie zbytnio czym przejmowac,bo nie ma specjalnie powodow. Ale ja narazie nie mam czasu zostawic samochodu,natomiast znalazlem producenta dolnych oslon silnika do Audi :) 30 mil ode mnie,cena to 35%-50%ceny ASO :D Wracajac do wycieku to jest na poziomie skrzyni,ale nowe plamy przestaly sie pojawiac.

czyli mechanik ktory tobie powiedzial ze trzeba umyc silnik zeby zlokalizowac wyciek mial racje ale z tym ze nie ma sie czym przejmowac to raczej nie bo jednak sie dymi. co do zaginionych oslon to chyba faktycznie norma bo u mnie tez brak (jak mozesz to przeslij na PW adres i telefon, bede wdzieczny).
sprawdz stan plynu wspomagania oraz olej w skrzyni bo nie koniecznie musi to byc olej silnikowy. zeby wykluczyc kola nie zaszkodzi po jezdzie sprawdzic czy nie sa zbyt nagzane bo mialem taki przypadek kupujac fieste w niemczech ze zaciski byly zapieczone i tez mocno smiedzialo i sie dymilo ale ona troszke stala.
Powodzenia.

Bylo
Mercedes CL 500 W215
Mercedes E320 CDI S211
Jest
Audi Q7 4L 3.0 TDI 12r

Strefa czasowa: UTC + 1