.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.lut.2025 08:52:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 '01 2.0] Problem z olejem
PostNapisane: 08.wrz.2007 21:55:21 
Użytkownik

Witam, mam takie pytanko. Auto ma udokomuntowany przebieg (96tyś. km.) i mam problem z olejem. Jak jest silnik rozgrzany , to pare razy zapaliła się kontrolka w komputerze ,że jest minimalny stan oleju w silniku. Jak wyciągnę miarkę to faktycznie tak jest, ale jak auto ostygnie (minimum 10 godz.), to stan oleju się podnosi (bez dolewania) do maksimum. O co chodzi ?? Gdzie ten olej się podziewa ?? Może ktoś z Was miał podobny problem. Proszę o pomoc :(. A tak na marginesie zmieniłem olej na 5w40, wcześniej był 0w40.

Tytuł:
PostNapisane: 08.wrz.2007 22:22:40 
Użytkownik

Jestes pewien ze to kontrolka niskiego poziomu a nie cisnienia oleju?Ja mam 1.8t i czasami zapali mi sie wlasnie ta kontrolka od cisnienia oleju na jakies dwie sekundy.Cisnienie sprawdzone i jest prwaidlowe.Czujnik tez wymienilem ale to nic nie pomoglo.Chyba poprostu jezeli gasnie to nie trzeba sie tym przejmowac,chociaz jest to denerwujace.

Tytuł:
PostNapisane: 09.wrz.2007 07:22:47 
Użytkownik

Ta kontrolka wskazuje na 100% mini. stan oleju i tak jak się zatrzymam to na miarce faktycznie pokazuje min.stan tego oleju, ale jak z rana na sprawdzam stn oleju to jest prawidłowy , czyli na maksimum. Byłem w paru warsztatach i nic nikt nie wie, rozkładają ręce. Czarna magia, nie mam pojęcia gdzie ten olej się podziewa. P.S. Dzięki za odp. i chęć pomocy.

Strefa czasowa: UTC + 1