meszrum napisał(a):
szczególną uwagę należy zwrócić na 059 121 350 H [sprzęgiełko wiskotyczne od wentylatora], a najlepiej wymienić.
[Piotr, zgadza się?
] Przecież wiesz
Wodzu doskonale, że się zgadza
![Very Happy :D](./images/smilies/002.gif)
. Na podstawie wielu nieszczęśliwych zdarzeń (również wśród użytkowników z AKP ...) hołduję zasadzie, że kazde wisko z przebiegiem > 160 tkm. staje się dużym zagrożeniem dla wszystkich elementów znajdujacych się w polu rażenia odpadającego wentylatora. Najczęściej dziurawi chłodnicę, osłony wentylatorów, osłonę dolną silnika i przy dużym pechu - potrafi uszkodzić maskę ...
![Smile :-)](./images/smilies/icon_smile.gif)
.
Co do "reszty" Twojego zestawienia - w "głównej" kolumnie zapomniałeś o zaślepce, którą należy wydłubać celem założenia blokady na wałek prawej głowicy. Kosztuje relatywnie niedużo (ok. 20 zł.), a upychanie "starej" na silikonie - jakoś nie bardzo do mnie przemawia
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
.
Numer części: 078 103 113 E
Jak się domyślam
Miłościwy Wodzu - z premedytacją
![n :diabel:](./images/smilies/020.gif)
nie wspomniałeś o bezwzględnie koniecznej wymianie hydropopychaczy i / lub (po zweryfikowaniu) dźwigni oraz podkładek. Myślę, że naprawdę warto wydać te pieniądze, a w zamian uchronić się od najgorszego - czyli wytarcia wałków ... .
Przypomnę, że w przypadku nieszczęśliwego zbiegu okoliczności - zbagatelizowana, rozpadająca się hydraulika - może zablokować zawór w otwartej pozycji. To już najkrótsza droga do kolizji i zerwania nawet całkiem nowego rozrządu. Niemal kazdy warsztat odmówi przyjęcia reklamacji ... .
Osobiście dziwię się bardzo takiej polityce, bowiem każdy szanujący się serwis powinien warunkować wymianę rozrządu sprawdzeniem hydrauliki, a w przypadku nawet najmniejszych symptomów zużycia - dokonać wymiany lub odmówić wykonania usługi w całości.
I to tyle ...
![Smile :-)](./images/smilies/icon_smile.gif)
.
meszrum napisał(a):
nawet nie agitowałem bardzo na rzecz Motul'a.
To znak, że chyba naprawdę byłeś na poważnym cyku ...
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
.
![n :peace:](./images/smilies/023.gif)