.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 23.lut.2025 10:01:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 18.wrz.2007 21:42:08 
Użytkownik

Auto: T&C 3.8
Rikerxxx napisał(a):
są dwie opcje sprawdzenia
1 ECU
2 łap za tel i dzwoń po ASO ITA, tylko tu jest problemu numero uno (bariera językowa)

No tak.Problem z Jezykiem.Po ang sie dogadam bez problemu ty;ko ze tam pewnie nikt nie..
a t apierwsza opcja - ECU ??[/quote]

Poza przebiegiem widocznym na liczniku ,przebieg jest również zapisywany w ECU auta.
Trzeba podpiąc VAS-a i sprawdzić różnicę pomiędzy pamięcią ECU a pamięcią licznika

Tytuł:
PostNapisane: 18.wrz.2007 21:55:21 
Klubowicz

Szanse na odczytanie przebiegu z ECU w A6 '2000 są niemalże zerowe ... .
[co nie znaczy, że nie warto spróbować ...]

Tytuł:
PostNapisane: 18.wrz.2007 21:59:40 
Użytkownik

jeżeli ktoś zmienił wartość w 17, to zrobił to także w 01...
moim zdaniem przebieg wg 01 jest tak samo bezwratościowy, jak podrabiana książka...
...no chyba, że oszust był kompletnym druciarzem.

Anthem Advanced 1

:P(|)

Tytuł:
PostNapisane: 18.wrz.2007 22:03:41 
Klubowicz

Konrad - nie myślałem o 01 :P :peace:
[serio ... :-) ]

:D :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 18.wrz.2007 22:04:42 
Klubowicz

Piotruś napisał(a):

U mnie w 2003 też się nie dało :(

Tytuł:
PostNapisane: 18.wrz.2007 22:10:37 
Klubowicz

Grześ - VAGiem ani VASem na pewno się nie dało - to celowa polityka AUDI (niestety niewypowiedzianie naganna i jak najbardziej celowa).

Audi jednak zabezpieczyło się inaczej i odczyt prawdziwego przebiego w Twoim S-line'ie jest jak najbardziej możliwy ... :P :D . Odrobinka kompetencji ... i wszystko jasne ... :diabel: :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 18.wrz.2007 22:26:27 
Klubowicz

Piotruś napisał(a):
Grześ - VAGiem ani VASem na pewno się nie dało - to celowa polityka AUDI (niestety niewypowiedzianie naganna i jak najbardziej celowa).

Audi jednak zabezpieczyło się inaczej i odczyt prawdziwego przebiego w Twoim S-line'ie jest jak najbardziej możliwy ... :P :D . Odrobinka kompetencji ... i wszystko jasne ... :diabel: :peace:

No chyba, że tak :peace: Ja nawet nie próbowałem - Rogal działał w tym zakresie ale nic nie udało się mu odczytać...

Tytuł:
PostNapisane: 19.wrz.2007 00:22:35 
Klubowicz

Chyba muszę sprostować (chociaz mógłbym Cię też odesłać ... do szukajki :peace: ):

- ja nie posiadam ori-vag'owskiego programu, który wylicza rzeczywisty przebieg nie tylko ze sterownika silnikowego ... ale również na podstawie informacji schowanych głęboko w "szafie" i np. sterowniku airbag'ów.
Mówiąc prościej - nie legitymuję się wwym. kompetencjami ale widziałem już na własne oczęta jak to pięknie bangla ... :): ;)

PS: Moja Żona od kilku godzin przegląda nasze Forum. Tym samym wkroczyła na ostatnie terytorium, na którym czułem się chociaż trochę "uwolniony" :): :diabel: .

:diabel: :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 19.wrz.2007 07:10:01 
Użytkownik

Auto: Renata
Piotruś napisał(a):

Piotruś napisał(a):

Piotruś ... mozesz troszke szerzej napisac dlaczego ten problem dotyczy A6-tek .. wiekszosc [kilka juz udało mi sie sprawdzic] A4 (B5 po II-im lifcie oraz B6 nie ma problemów z odczytem przebiegu z ECU za pomoca Vag'a)-sprawdzane organoleptycznie .... ;)
A6-tek jeszcze nie sprawdzalem ,myslałem ze na sprzecie GrzesB potestuje ... ;) ... [zabawke na to pozwalajaca mam od kilku dni] ... :):

[+]

[p.s czy to co napisałeś przypadkiem nie dotyczy silników V6 2.5 TDI [inny sterownik]... - takich jeszcze nie sprawdzałem]

Ostatnio edytowano 19.wrz.2007 07:41:04 przez spanky, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 19.wrz.2007 07:18:37 
Klubowicz

Piotruś napisał(a):
Chyba muszę sprostować (chociaz mógłbym Cię też odesłać ... do szukajki :peace: ):

Dawno mnie nikt nie odsyłał :):

Piotruś napisał(a):
- ja nie posiadam ori-vag'owskiego programu, który wylicza rzeczywisty przebieg nie tylko ze sterownika silnikowego ... ale również na podstawie informacji schowanych głęboko w "szafie" i np. sterowniku airbag'ów.
Mówiąc prościej - nie legitymuję się wwym. kompetencjami ale widziałem już na własne oczęta jak to pięknie bangla ... :): ;)

Skoro nawet Ty tego nie potrafisz to tak samo jakby taka funkcjonalność w ogóle nie istniała :peace:

Piotruś napisał(a):
PS: Moja Żona od kilku godzin przegląda nasze Forum. Tym samym wkroczyła na ostatnie terytorium, na którym czułem się chociaż trochę "uwolniony" :): :diabel: .

Pozdrawiamy Żonę! Tylko niech nam Piotrusia nie zabiera :peace:
Możesz być jednak spokojny - nigdy złego słowa na swoją żonę nie napisałeś :)

Tytuł:
PostNapisane: 19.wrz.2007 11:08:39 
Użytkownik

Nie wiem o co ta cała afera z tym przebiegiem!!Jakie to ma znaczenie ??? kolega chyba nie ma innych problemow to sobie szuka... jesli auto jest zadbane , dobrze utrzymane serwisowane przez ciebie nie ma powodow do nerwów to poprostu ja chyba odpuscilbym sobie akurat ta sprawe... :) moglo miec np 180 znam taki przypadek i ktos cofał tak tylko kosmetycznie o 40 tysiecy co wiecej mialo ksiazke itd...

W naszym kraju oszustwo to juz tradycja , nie ma co sobie obrzydzać fajnego dobrego autka!!!! (chyba ze szukasz pretekstu do zmiany na nowszy hahaha ) pozdrawiam :)

Tytuł:
PostNapisane: 19.wrz.2007 13:18:29 
Klubowicz

Ja np. chciałbym znać realny przebieg swojego dupowozu :)

Tytuł:
PostNapisane: 19.wrz.2007 14:08:06 
Klubowicz

Bry :d !!

spanky napisał(a):
Piotruś ... mozesz troszke szerzej napisac dlaczego ten problem dotyczy A6-tek ..

Spanky - ten problem dotyczy nie tylko a6-tek ... :): . Tak samo nie dotyczy tylko silników V6 (inny sterownik jak słusznie zauważyłeś). Gratuluję Ci nowego "sprzętu" :): :peace: /sorry za dwuznaczność :): / i pierwszych sukcesów w odczytach /bez ironii - wiem po sobie jak cieszy za każdym razem/ ale prędzej czy później przyjdzie rozczarowanie również w przypadku 1,9PD :/ .
"Poprostu" bez względu na to, że od jakiegoś czasu każdy sterownik skrupulatnie zapisuje przebieg, to nie z kazdego dziada udaje się te informacje wydostać poprzez złącze OBD ... .
Naprawdę - nie bądź zdziwiony jeśli podejdziesz do dwóch bliźniaczych (rocznikowo i modelowo) PD-ków, dajmy na to z rocznika np. 2003 ... i z jednego odczytasz, a z drugiego nie odczytasz ... :-) . A obok będzie np. trzeci PD - z rocznika 2000 ... i też odczytasz (albo i nie ... ).
Moje ostatnie porażki to: A6 AKE ('02), BAU (04), AVF ('02)-quattro, AVB ('03).

Zdaję sobie sprawę, że to co napisałem nie jest wyczerpującą odpowiedzią na Twoje pytanie Spanky :(: ... . Cieszyłbym się, gdyby np. Rogal zechciał nam wszystkim wyjawić dlaczego w jednych sterownikach wystarczy złącze OBD, a z innych trzeba wyciągać kości, umieszczać w podstawkach i atakować stosownym oprogramowaniem ... .

GrzesB napisał(a):
Piotruś napisał(a):

Dawno mnie nikt nie odsyłał :):

Potraktuj to jak symaptyczną "zaczepkę" ;) :peace:
Kiedyś już o tym :bylo: (na AKP) :diabel: .

GrzesB napisał(a):
Skoro nawet Ty tego nie potrafisz to tak samo jakby taka funkcjonalność w ogóle nie istniała :peace:

Po pierwsze - peszysz mnie i to bardzo ... :oops: :oops: . :-) :peace:

Po drugie - polityka Audi jest w tym obszarze (dochodzenia faktycznego przebiegu) bardzo przemyślana i celowa. Zawiera znacznie mniej błędów niż wiele rozwiązań technicznych ... . Gdyby było inaczej - "kilka" firm leasingowych powiedziałoby "papa" ... .

Po trzecie - zwróć uwagę, że dla Audi AG jest zupełnie obojętne co dzieje się z samochodem po zakończeniu gwarancji (nawet tej przedłużonej).

Po czwarte - Audi robi wszystko, żeby utrudnić życie firmom (serwisowym i handlowym) nie powiązanym kapitałowo.

Po piąte - według pierwotnych założeń VAG - program do odczytu rzeczywistego przebiegu najprawdopodobnie nie miał wypłynąć poza "bramy fabryki".

Po szóste - czym innym jest program odczytujący, a czym innym jest program umożliwiający "macherom od przebiegu" - "regulowanie" zawartości ECU ... .

GrzesB napisał(a):
Pozdrawiamy Żonę!

Grześ - Ty Punkciarzu :diabel: :peace:
Ulka odczytała osobiście i trochę zarumieniona :P (serio - hihi) prosiła bym ślicznie podziękował oraz przekazał Wzajemne Pozdrowionka :diabel: :peace:

GrzesB napisał(a):
Tylko niech nam Piotrusia nie zabiera :peace:
Możesz być jednak spokojny - nigdy złego słowa na swoją żonę nie napisałeś :)

Eeee ... ;) . Nie ma strachu :d . Ulka to bardziej "samochodziara" niż np. "modniara", co nie ukrywam - jest dla mnie niezmiernie wygodne w realizowaniu własnej motopasji ... :P :d .

GrzesB napisał(a):
Ja np. chciałbym znać realny przebieg swojego dupowozu :)

To żaden problem, tylko w mojej ocenie szkoda rozbebeszać sterownik, wylutowywać kości, itd. . Twoje AKE pozostaje aktualnie w tak idealnej kondycji, że szukanie "dziury w całym" byłoby już tylko sztuką dla sztuki.

Tytuł:
PostNapisane: 19.wrz.2007 14:55:14 
Użytkownik

Auto: Renata
Piotruś napisał(a):
Spanky - Gratuluję Ci nowego "sprzętu" :): :peace: /sorry za dwuznaczność :): / i pierwszych sukcesów w odczytach /bez ironii - wiem po sobie jak cieszy za każdym razem/ ale prędzej czy później przyjdzie rozczarowanie również w przypadku 1,9PD :/ .

a dziekuje , a ze jakos sie tak trafiło to nabyłem takie ustrojstwo i sie poprostu bawie ... :):
ja zajmuje [mocno powiedziane :): ] sie tym hobbystycznie i traktuje to jako zabawe [stad zakup nowej zabawki] czerpiac wiedze z forow internetowych / wielu godzin spedzonych u znajomego mechanika samochodowego i innych zrodeł wliczajac to eksperymenty na własnych terażniejszych jak i poprzednich autach oraz innych [jezeli ktos mi takie udostepni - a zdarza się :): ] ...
Piotruś napisał(a):
Zdaję sobie sprawę, że to co napisałem nie jest wyczerpującą odpowiedzią na Twoje pytanie Spanky :(: ... . Cieszyłbym się, gdyby np. Rogal zechciał nam wszystkim wyjawić dlaczego w jednych sterownikach wystarczy złącze OBD, a z innych trzeba wyciągać kości, umieszczać w podstawkach i atakować stosownym oprogramowaniem ... .

nie ukrywam ze masz racje ... nie jest wyczerpujaca ... ;)
myslałem ze Twoje stwierdzenie
Piotruś napisał(a):

dotyczy sie tylko A6-tek i jest to czyms konkretnym spowodowane ... ale jak widać Twoja myśl była bardziej ogólna .... ;)
pozostaje nam sie pogodzic z tym ze kazdy sterownik ma swoje humory .... :): [o czym juz dosyc duzo czytałem jak w w Vag-Com'ie pokazała sie opcja zczytywania przebiegu z ECU ...]

bo co mozesz powiedziec na to : [cieżko mi to wytłumaczyć ;) ]
[przykład osoby które miala chęć podnieśc moc w swoim aucie]
1-sze podejscie do czipsowania ... nie dało sie po kablu ,trzeba było pruc ECU
2-gie podejscie (korekta softu-po jakims tam okresie czasu) komunikacja przez kabel bez dotykania ECU ....

pierwsza jak i druga operacja odbyła sie na tym samym sprzecie. :okulary2: .. i jak to wytłumaczyc ... :?:

Tytuł:
PostNapisane: 19.wrz.2007 18:21:04 
Klubowicz

spanky napisał(a):
nie ukrywam ze masz racje ... nie jest wyczerpujaca ... ;)
myslałem ze Twoje stwierdzenie
Piotruś napisał(a):

dotyczy sie tylko A6-tek i jest to czyms konkretnym spowodowane

Przykro mi Spanky, że nie potrafię przeprowadzić poglądowej analizy budowy "komputera" z wyliczeniem zabudowanych tam podzespołów (i pamięci), wymuszających użycie odpowiednich programatorów, np. do odczytania przebiegu :/ .
Od początku kiedy trafiłem na AKP - nigdy nie "kreowałem się" :): :diabel: na elektronika ani programistę ... . Wszystko co potrafię uczynić ze sterownikami, to wybudować je z samochodu i (przeważnie bezszkodowo) rozdziewiczyć obudowę ... ;) :-) . "Resztę" zostawiam prawdziwym fachowcom ... .

spanky napisał(a):
pozostaje nam sie pogodzic z tym ze kazdy sterownik ma swoje humory .... :): [o czym juz dosyc duzo czytałem jak w w Vag-Com'ie pokazała sie opcja zczytywania przebiegu z ECU ...]

Nie wiem co czytałeś (a chętnie bym to zrobił gdybyś wskazał źródło, pliss :): ) ale moim zdaniem to nie jest kwestia "humorów" sterownika, tylko konkretnych protokołów, obsługiwanych bądź nieobsługiwanych (ambiwalentnie - rozpoznawanych bądź nierozpoznawanych) przez VagComa :-) .
I to zarówno pod względem hardwaru jak i softwaru ... .

spanky napisał(a):
bo co mozesz powiedziec na to : [cieżko mi to wytłumaczyć ;) ]
[przykład osoby które miala chęć podnieśc moc w swoim aucie]
1-sze podejscie do czipsowania ... nie dało sie po kablu ,trzeba było pruc ECU
2-gie podejscie (korekta softu-po jakims tam okresie czasu) komunikacja przez kabel bez dotykania ECU ....

pierwsza jak i druga operacja odbyła sie na tym samym sprzecie. :okulary2: .. i jak to wytłumaczyc ... :?:

Interfejsem za ok. 250 zł.-, który miałby zastąpić profi-programator ??

Przepraszam Cię Spanky ale dopóki nie wgryzę się w tuningi w sposób absolutnie profesjonalny (a to jeszcze bardzo daleka droga przede mną) - nie będę dla Ciebie wiarygodnym partnerem do rozmowy na tak fachowym poziomie :): :-) .

Tytuł:
PostNapisane: 19.wrz.2007 18:47:57 
Klubowicz

Bardzo ciekawa dyskusja... :)
Ja też mam taki sprzęt jak spanky, ale... nie za bardzo wiem jak go użyć :(
"Fachowiec" ze mnie jak jasna cholera... :D
Na forach typu viaken itp. zazdrośnie strzegą tajemnicy...
Stąd prośba:
Spanky dziel się wiedzą z kolegami

Oczywiście ja także gorąco pozdrawiam Ulę, jednocześnie dziękując jej za nienaganne "wychowanie" Piotrusia. Szczerze... :):

Tytuł:
PostNapisane: 19.wrz.2007 18:56:08 
Użytkownik

no ok, kupiliście sobie...
fajne...
fajnie, że fajne...

...ale dobre wychowanie nakazuje prócz chwalenia się, że fajne, napisać co takiego kupiliście...

:):

pralka też ma programator.

Anthem Advanced 1

Tytuł:
PostNapisane: 19.wrz.2007 20:26:57 
Klubowicz

meszrum napisał(a):
fajne...
fajnie, że fajne...

...ale dobre wychowanie nakazuje prócz chwalenia się, że fajne, napisać co takiego kupiliście...

Hej :peace:
W moim przypadku jest to drylownica do wiśni marki BOSCH :D
Nie wiem co kupił spanky... ;)
Nie powiem nic, dopóki nie odniosę w tej dziedzinie znaczących sukcesów.

Brakuje Ci konsekwencji, meszrumie...
Obiecywałeś tylko 15 minut dziennie. :):
...a tak się już cieszyłem :smokingdevil:

Tytuł:
PostNapisane: 19.wrz.2007 20:51:12 
Użytkownik

Mesz o jakim programatorze mówisz ??

Tytuł:
PostNapisane: 19.wrz.2007 20:56:57 
Użytkownik

carlnova napisał(a):
meszrum napisał(a):
fajne...
fajnie, że fajne...

Hej :peace:
W moim przypadku jest to drylownica do wiśni marki BOSCH :D
(...)
...a tak się już cieszyłem :smokingdevil:

drylownice zaczynają rozdzierać owoc po ok. 3 miesiącach.
(...)
13min 50s :szczerbol:

Anthem Advanced 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1