Masta_J napisał(a):
Witam!
Pytam o to z czystej ciekawości bo moja jazda i niunia raczej do oszczędnych nie należą
![Smile :)](./images/smilies/001.gif)
Ale zakładajac, że chciałbym sprawdzić minimalne spalanie - jak jechać by było ono jak najniższe?
Chodzi mi o jakąś generalną zasadę by np. trzymać samochód w zakresie obrotów, w których występuje max moment obrotowy czy coś takiego.
Wiadomo, że jadąc na 6 biegu przy 1500 obr/min też oszczędnie nie będzie i po co męczyć tak silnik nie wspominając o wchodzeniu na
czerwone obroty.
Zakładając, że moja niunia ma max moment przy 1950 obr/min i max moc przy 5900 obr/min to przy jakich obrotach zmieniać na wyższy bieg
![Question :?:](./images/smilies/icon_question.gif)
itd.
Dziękuję i pozdrawiam,
Temat na dłuższą rozmowę
Najlepiej sprawdź na własnym przykładzie bo każdy samochód zachowuje się inaczej (same wartości obrotów, przy których jest osiągalny moment max. to jeszcze za mało, dochodzą przełożenia skrzyni, opory powietrza i wiele, wiele innych...).
Ogólna zasada to wrzucać najwyższy możliwy bieg, przy którym auto się nie męczy (nie muszą to być obroty maks. momentu bo autko pojedzie spokojnie już wcześniej), nie pałować zbyt mocno ale i rozpędzać się raczej zdecydowanie (a nie z minimalnie wciśniętym pedałem gazu), oczywiście starać się przewidywać sytuację i aby nie hamowac niepotrzebnie gwałtownie w ostatniej chwili.
Jeśli jedziesz w sposób taki, że cały czas przyspieszasz w pewnym drobnym zakresie prędkości, to chociaż można juz jechać, załóżmy na V biegu, może okazać się, że korzystniejszy jest IV (dlaczego? A no auto zdecydowanie szybciej się rozpędza na tym niższym biegu i to w tym momencie może się okazać najbardziej istotne...)
Tu nie ma jakiejś konkretnej zasady, choć czasami producenci podają jakieś wskazówki czy użyteczne zakresy obrotów (w poldku miałem na obrotomierzu zielone pole
![Very Happy :D](./images/smilies/002.gif)
:D:D)
W A8 np. zauważyłem, że praktycznie nie ma znaczącej różnicy w spalaniu na V biegu przy prędkości 70 km/h jak i przy 120-140 km/h...
W skrócie: wszystko zależy od auta, warunków drogowych i znajomości auta. No i oczywiście podejścia kierowcy do sprawy
[+]
obstawiam, że na wyższych biegach możesz jeździć w normalnych warunkach gdy będziesz miał jakieś 1700 obr/min, choć nie znam tego połączenia auto/silnik i mogę się mylić
![Smile :)](./images/smilies/001.gif)