.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.lut.2025 14:59:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [ALL] Jak jeździć z ASB ??
PostNapisane: 27.wrz.2007 08:17:00 
Użytkownik

Jechałem wczoraj ze znajomym który ma auto z ASB, korki straszne (Poznań zawalony był na maxa), 200 m jechaliśmy ok 40 min.
Co zauważyłem, jak dojeżdżał do auta z przodu, zmieniał bieg na N, zacząłem się zastanawiać po co to robi. Odpowiedział , że skrzynia sie mniej męczy ...
Nigdy tak nie robiłem, nawet jak stałem w korku to trzymałem przez 10 min na hamulcu z D...
Czy powinno się zmieniać na N gdy stoimy dłużej w miejscu ??, czy ma to jakis wpływ na skrzynie ??

Tytuł:
PostNapisane: 27.wrz.2007 08:37:13 
Klubowicz

Marcin - zastanów się krótką chwilę dlaczego ASB z wydajnym chłodzeniem są bardziej "długowieczne" od ASB niemalże pozbawionymi układu chłodzenia (najczęściej spotykane w USA).

To jest "pośrednia" odpowiedź na Twoje pytanie, oczywiście mógłbym też krótko odpowiedzieć - "tak, znajomek ma rację' ;) .

Długotrwały postój z włączonym biegiem w ASB powoduje tak samo negatywne skutki jak utrzymywanie samochodu z manualną skrzynią biegów na tzw. "półsprzęgle" (np. oczekując na wyjazd ze stromego podjazdu).

PS: Nie da się racjonalnie uzasadnić krążących "tu i tam" teoryjek, że częste przekładanie lewarka biegów np. z "D' na "P" jest szkodliwe dla ASB.
(oczywiście tylko na postoju !! :): )

;) :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 27.wrz.2007 09:07:46 
Użytkownik

Auto: T&C 3.8
A ja dorzucę swoje 5 groszy.

Stosowanie pozycji N w przypadku krótkich postojów np. na światłach kierujących ruchem niczemu nie służy. Układ sterowania skrzyni jest tak opracowany, że zatrzymanie samochodu pedałem hamulca przy włączonej pozycji D jest wystarczające i nie powoduje obciążenia układów wykonawczych skrzyni w sposób, który miałby istotny wpływ na nadmierne zużywanie się elementów skrzyni.

Nie należy w czasie ciągłej jazdy włączać pozycji N. Układ ciśnieniowy skrzyni sterowany jest wykładnią wielu funkcji pomocniczych. Prędkość jazdy, kąt otwarcia przepustnicy powietrza, moment obrotowy i prędkość obrotowa silnika, bieg na którym w danym momencie jedzie samochód mają decydujący wpływ na wartości ciśnień występujących w układzie. Zakłócenie jednej z funkcji sterujących wartością ciśnienia w układzie powoduje gwałtowną zmianę programu pracy w wyniku bezwładności zadziałania układu sterującego w funkcji czasu i wpływa bardzo niekorzystnie na elementy wykonawcze skrzyni.

Czyli wrzucanie N w czasie postoju jest bezzasadne.
Ja nigdy nie używałem tego stylu jazdy i uważam że jest to zły sposób użytkowania ASB.

Tytuł:
PostNapisane: 27.wrz.2007 09:16:12 
Klubowicz

Adam - chyba nikt o zdrowych zmysłach nie wrzuca "N" na okres 10 sekund.
Jednak oczekując na "podciągnięcie" kilka dłuuuższych chwil - podtrzymuję to co wcześniej napisałem ;) .
Chyba zbyt literalnie potraktowałeś moją wypowiedź (?) :): .

Drugi akapit Twojego posta dotyczy "zabawy" lewarkiem ASB podczas jazdy - tu wyraźnie zaznaczyłem, że absoltnie nie należy tego czynić (ale też nie tego zagadnienia dotyczyło pytanie Marcina ... ).

A teraz zapytam odrobinę "złośliwie" :): :-) : Mam halucynacje czy gdzies czytałem, że naprawiałeś już swoją ASB w "autobusie" ?? :):

Tytuł:
PostNapisane: 27.wrz.2007 09:28:54 
Użytkownik

Cytuj:
Chyba zbyt literalnie potraktowałeś moją wypowiedź (?) .

Może trochę :d

Cytuj:
A teraz zapytam odrobinę "złośliwie" : Mam halucynacje czy gdzies czytałem, że naprawiałeś już swoją ASB w "autobusie" ??

Nie nie masz halucynacji :D

W autobusie "zmęczył"się frez na przekładni planetarnej wałka przeklazującego napęd na 3 i 4 bieg.
Norma w "PKS-ach" :D .

Frez rozsypał się przez niezbyt delikatną jazdę :):

Ps.Biegami nie bawię się od chwili gdy w Audisi zarzuciłem Park przy 80 km/h :diabel: .

Tytuł:
PostNapisane: 27.wrz.2007 10:06:18 
Użytkownik

Piotruś napisał(a):
Długotrwały postój z włączonym biegiem w ASB powoduje tak samo negatywne skutki jak utrzymywanie samochodu z manualną skrzynią biegów na tzw. "półsprzęgle" (np. oczekując na wyjazd ze stromego podjazdu).

Sprecyzuj długotrwały ?? 5 min ?? czy może juz 30 sec ??

Tytuł:
PostNapisane: 27.wrz.2007 10:13:10 
Użytkownik

marcinpoznan74 napisał(a):
Piotruś napisał(a):

Sprecyzuj długotrwały ?? 5 min ?? czy może juz 30 sec ??

Chodzi o postój dłuższy niż np 2 cykle świetne.Średnio około 5-8 min.

Ja osobiście nigdy nie urzywam neutrala...ale może dlatego że mało stoje w korkach :d

Tytuł:
PostNapisane: 27.wrz.2007 10:22:31 
Użytkownik

Ok, bede sie stosował
Dziekuje za informacje

Tytuł:
PostNapisane: 27.wrz.2007 10:35:00 
Klubowicz

Wszystko trzeba robić z głową i nie popadać w skrajności (nadgorliwość prawdopodobnie jest gorsza od faszyzmu). Gdybym miał przeczekać "pełnowymiarowy" cykl zmiany świateł - napewno dałbym na "N", a dojeżdżając do skrzyżowania z już zapalonym czerwonym - zostawiłbym "D". Nigdy nie przechodzę na "N" będąc drugim - trzecim w kolejce do wyjazdu z drogi podporządkowanej (chyba, że zapowiada się naprawdę dłuuuugi postój - wtedy zależnie od sytuacji). Czekajac aż Synek lub Żona nie otworzą mi bramy od posesji (ale to tylko do czasu aż GrzesiuB nie zamontuje mi automatu :diabel: ) - też wkładam "N".
Stojąc w korku na autostradzie staram się utrzymać rozsądny odstęp od poprzednika - tak żeby auto ciągle się toczyło (chwilami lekko przyhamowując), jeżeli się nie da - wkładam "N". Już rozumiesz o co chodzi ?? Podstawa to unikanie miejscowych, zabójczych dla skrzyni wzrostów temperatury ale przechodzenie na "N" na kilkusekundowe okresy też jest bzdurą ... .

PS 1: Osobne zagadnienie, to zmiana z "R" na "D" (lub z "D" na "R")
PS 2: Wydaje mi się, że gdyby czasem wstawić słowo "proszę", "dziękuję", etc. - atmosfera na Forum byłaby lepsza .... .

:peace:

Tytuł:
PostNapisane: 27.wrz.2007 10:59:06 
Klubowicz

Proszę i dziękuję :):

Ja właśnie postępuje tak jak Piotruś napisał - jak stoję w korku "stojącym" to wyrzucam na N-kę a jak w "toczącym się" to zostawiam na D. Nigdy się nad tym nie zastanawiałem technicznie, ale tak wydaje mi się jest okej. Czaem tylko wkurza jak stoję cały cykl świateł na "N" a później chcę ruszyć i pedał w podłogę bez zmiany biegu :): - później czekam aż obtory spadną i D. Za długo to dla mnie wtedy trwa :):

Tytuł:
PostNapisane: 27.wrz.2007 11:01:35 
Użytkownik

Piotruś napisał(a):
PS 2: Wydaje mi się, że gdyby czasem wstawić słowo "proszę", "dziękuję", etc. - atmosfera na Forum byłaby lepsza .... .

A czy ja nie używam , 'Proszę' 'Dziękuję' ???

Tytuł:
PostNapisane: 27.wrz.2007 11:46:31 
Użytkownik

Dodałbym też, że irytujące jest stanie przez kilka minut za kimś, kto cały czas trzyma nogę na hamulcu, szczególnie w deszczową noc. Pomyślcie też zatem o tych z tyłu, a i ręczny hamulec Wam dłużej posłuży jak będzie częściej używany :)

Tytuł:
PostNapisane: 27.wrz.2007 14:03:09 
Moderator

Auto: Audi A8 D2 4.2 quattro
A zapytam jeszcze o jedno....

czy wrzucanie "N" w czasie jazdy (np 100 km/h) jest groźne (oczywiście przy puszczonym gazie, ale sytuacja z gazem naciśniętym też mnie interesuje), atakże analogiczna sytuacja z przerzuceniem z "N" przy 100 km/h na "D" (zarówno przy obrotach jałowych jak i przy np 3000 RPM), i jeszcze np jadę 120 i chcę nagle zacząć jeździć dynamiczniej (ale nie poprzez kick-down) i zmieniam z "D" na "3" - czy to jest bezpieczne?

Z góry dzięki za informacje, oczywiście prawie żadnych z praktyk opisanych powyżej nie stosuję ale jestem ciekawy które z nich są bezpieczne/niebezpieczne?

Pozdry

Honda NC750S DCT '2019 [09.2019-teraz] R2
Email: lukaszgryglicki@o2.pl, tel: 693582014
Морготх
Leśny Dziadek

Tytuł:
PostNapisane: 27.wrz.2007 14:36:36 
Użytkownik

Cytuj:
czy wrzucanie "N" w czasie jazdy (np 100 km/h) jest groźne (oczywiście przy puszczonym gazie, ale sytuacja z gazem naciśniętym też mnie interesuje),

Jest to groźne.Może dojść do uszkodzenia systemu olejowego.

Cytuj:
atakże analogiczna sytuacja z przerzuceniem z "N" przy 100 km/h na "D"

jw

Cytuj:
jeszcze np jadę 120 i chcę nagle zacząć jeździć dynamiczniej (ale nie poprzez kick-down) i zmieniam z "D" na "3" - czy to jest bezpieczne?

Można stosować taką metodę.
Narzucanie ręcznie biegu jest wskazane pod warunkiem że prędkość na danym biegu jeszcze na to pozwala.

Tytuł:
PostNapisane: 27.wrz.2007 15:24:00 
Moderator

Auto: Audi A8 D2 4.2 quattro
Spoko, dzięki

A parę razy wrzucałem na "N" w czasie jazdy (no i poten na "D"), spoko w takim razie więcej nie będę - moge tylko powiedzieć że na szczęscie nic się nie stało (głupi ma szczęście), poza tym przejście było płynne, żadnych szarpnięć, skoków obrotów do góry itp.

Honda NC750S DCT '2019 [09.2019-teraz] R2
Email: lukaszgryglicki@o2.pl, tel: 693582014
Морготх
Leśny Dziadek

Tytuł:
PostNapisane: 27.wrz.2007 16:19:04 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Ostatnio tez sie nad tym zastanawiałem i odpowiem nastepująco:
Gdyby producent uznał, że nie wolno długo stać w korku z właczonym "D" na hamulcu - zabezpieczyłby układ.
Gdyby uznał również, że nie wolno w czasie jazdy właczać "N" - również zabezpieczyłby układ.
Nigdy w najdłuższym korku nie przełaczałem z "D" na "N" - to jest zaleta automatu , że nie trzeba wachlowac biegami i majtać sprzęgłem aby przejechac 1 m.
A Wy - robta co chceta :D

Tytuł:
PostNapisane: 27.wrz.2007 16:30:53 
Klubowicz

Basket - producent nie zaleca też wymiany oleju, filtra, itp. ... . Ten sam producent zaleca tryb serwisowy LL ... .

Życzę bezawaryjnej pracy ASB - jak najdłużej ... :): .

Tytuł:
PostNapisane: 27.wrz.2007 16:58:55 
Użytkownik

Piotruś napisał(a):
Basket - producent nie zaleca też wymiany oleju, filtra, itp. ... . Ten sam producent zaleca tryb serwisowy LL ... .

Skrzynia Basketa przeżyje jeszcze 15 tiptroników :d ;) :los: ....
Moja po 300...może 500tyś po rozebraniu nie wykazywała śladów zurzycia :): .
Tarcze nie popalone wszystko jak z fabryki.

Tytuł:
PostNapisane: 27.wrz.2007 19:18:49 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Baskecior napisał(a):
Nigdy w najdłuższym korku nie przełaczałem z "D" na "N" - to jest zaleta automatu , że nie trzeba wachlowac biegami i majtać sprzęgłem aby przejechac 1 m.
A Wy - robta co chceta :D

Dziwne podejście, mnie zawsze denerwowało (w V8 i cadi fleetwoodzie) trzymanie na hamulcu , wole wpiąć N (w taty emeryckim samochodzie nisku maximie QX jeżeli już musze nim jechac :diabel: ) A tak nawiasem to jak rozmawiałem z kolesiem w serwisie skrzyń to gorsze jest włożenie biegu i zadeptanie gazu do dechy, mówił żeby ruszyć powoli a potem deptac lyche.

P.S Na szczęście mam możliwoś zapiszczyć przy ruszaniu czterema kołami na raz :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 27.wrz.2007 19:48:25 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Piotruś napisał(a):

Dziekuję.
Piotrusiu, moja ASB ma się dobrze i liczy sobie już ... 17 lat :D Przeżyje zapewne jeszcze sporo zanim powie "papa". ;)

@ Mały - po zmianie z N na D, trzeba po prostu chwilę odczekac aż właczy się bieg - wtedy można deptac - niestety znam takich, którzy właczają D i od razu but do podłogi ... zapewne o to chodziło twojemu koledze z serwisu.

Strefa czasowa: UTC + 1