.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.lut.2025 14:54:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [ALL] Gdzie kupujecie oleje?
PostNapisane: 29.wrz.2007 13:14:02 
Użytkownik

Potrzebuję oleju na dolewkę: Castrol SLX LongLife III 5W-30. Jako, że gdzieś wyczytałem, że oleje Castrol często bywają podrabiane, chciałem Was spytać gdzie kupujecie oleje.
Sami wiecie, chciałbym oryginał i tanio :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 29.wrz.2007 14:14:39 
Klubowicz

Valvoline Max life 10W 40 kupuje w niemieckim supermarkecie i place za niego tyle co w Polsce, za 4 L 31 € = 117 PLN

Tytuł:
PostNapisane: 29.wrz.2007 16:12:38 
Użytkownik

ja kupuje w IC,a co ci silnik zlego zrobil ze te gowno lejesz? :diabel:

Tytuł: Re: [ALL] Gdzie kupujecie oleje?
PostNapisane: 29.wrz.2007 16:46:11 
Użytkownik

Qgar napisał(a):
Potrzebuję oleju na dolewkę: Castrol SLX LongLife III 5W-30. Jako, że gdzieś wyczytałem, że oleje Castrol często bywają podrabiane, chciałem Was spytać gdzie kupujecie oleje.
Sami wiecie, chciałbym oryginał i tanio :peace:

A czemu lejesz Longlife ??? Nie szkoda Tobie silnika. Za takie coś użytkownicy na forum powinni dostawać ostrzeżenie :).
Weź zalej go normalnym olejem przeznaczonym do Twojego auta i nie będzie problemu. Zmieniaj co 10-12 tyś km i silnik będzie Tobie dobrze służył.

Najgorsze co może być to robić najlepiej to, co wcale nie musi być zrobione ...

Im więcej wiesz, tym ... dłużej będziesz zeznawał.

Tytuł:
PostNapisane: 29.wrz.2007 18:02:32 
Klubowicz

Eeee chlopaki - longlifa mozna lac ale trzeba go, jak kazdy olej, regularnie max co 15 tys km wymieniac :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 29.wrz.2007 23:58:17 
Użytkownik

To nie ja leję, tylko był taki zalany 8tys. km temu podczas serwisu w Niemczech. I to autko jeździło tak od urodzenia na LongLife'ach tj. od 2001 roku z co 30tys. wymianą oleju (średnio co 2 lata) - serwisowanie w Niemczech i nie powiem, może za wcześnie (90tys. przebiegu), ale trzyma się dobrze.
Ja mam autko od tego roku i na razie nakręcilem 5tys. i to jest owszem ostatni LongLife zalany w tym aucie, bo przy naszym paliwie to nie pociągnąłby na pewno długo.
Mam jednak dylemat czy po roku już wymienić olej (sam robię rocznie 10-12tys), czy poczekać ten drugi rok jeszcze. Komputer mi na razie wskazuje, że mam olej wymienić za 32tys. km. Pytałem w 3 ASO Audi co oni na to:
w jednym doradzili wymianę po roku (serwis małowiarygodny, bo nawet nie potrafili, albo nie chciało im się sprawdzić, że rozrząd był wymieniany przy ostatnim serwisie w Niemczech i chętnie by mi go znów wymienili), w drugim powiedzieli by jeździć i wymienić tak jak komputer wskaże (Ci bardziej wiarygodni, bo przynajmniej czytać umieli, chociaż podejście zlewające), a w trzecim mieli takie zdanie, jak ja (kwestia paliwa w Polsce etc.) i powiedzieli, żebym sam zdecydował, bo teoretycznie można wg komputera, ale lepiej by było wymienić wcześniej (najbardziej wiarygodny dla mnie serwis, bo przynajmniej przy okazji sprawdzili dokładnie co było w aucie dotąd robione).

Jak na razie tak czy siak przydałaby się butelczyna na dolewkę. Do Niemiec nie jeżdżę, więc w grę wchodzą sklepy internetowe lub coś stacjonarnego w woj. pomorskim (3city lub okolice Chojnic, bo w tych miejscach bywam).

Tytuł:
PostNapisane: 30.wrz.2007 00:04:52 
Użytkownik

Audi Polska oficjalnie odradza stosowanie LL.
wszystko, co potrzebujesz, to 5W40 spełniający normę 505.01 wymieniany co 10 000 km ostrej jazdy.

FIS [z komputerem nie ma nic wspólnego - to wyświetlacz prostszy niż kalkulator z Tesco] wskazuje wymianę wg ustawień użytkownika - można ustawić cykl nawet na 70 000 km...
...lecz nie w tym rzecz.

Anthem Advanced 1

:P(|)

Tytuł:
PostNapisane: 30.wrz.2007 00:25:48 
Użytkownik

meszrum napisał(a):
Audi Polska oficjalnie odradza stosowanie LL.
wszystko, co potrzebujesz, to 5W40 spełniający normę 505.01 wymieniany co 10 000 km ostrej jazdy.

Ja tam jeżdżę spokojnie :): Ale już wiem, że na wiosnę czeka mnie wymiana.
A w ASO leją to, co mają, czy mogę dać im swoja bańkę i powiedzieć, żeby mi tym zalali? (sam bym zrobił wymianę, ale wogóle to chcę nadal serwisować niunię, więc pytam o zwyczaje ASO)

Cytuj:
FIS [z komputerem nie ma nic wspólnego - to wyświetlacz prostszy niż kalkulator z Tesco] wskazuje wymianę wg ustawień użytkownika - można ustawić cykl nawet na 70 000 km...
...lecz nie w tym rzecz.

A ja się zastanawiałem po kiego ten licznik odliczający do tyłu i łudziłem się, że moooże jednak coś tam maca ten olej i sprawdza czy jest dobry film :peace:

Strefa czasowa: UTC + 1