.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 23.lut.2025 14:25:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A3] Pytania odnosnie auta...
PostNapisane: 17.paź.2007 00:15:44 
Użytkownik

Witam

Mam kilka pytan odnosnie A3 w wersji 3D...

1) Jak sparawuje sie to auto ? Czy podatna jest na usterki potrafi odmowic posłuszenstwa i sie zepsuc w srodku drogi (oczywiscie gdy sie o nia dba)

2) Jak rozłozone jest audio w tym aucie jakiej srednicy głosniki na przodzie i na tyle... ?

3) Silnik ... interesuje mnie A3 w Dieslu 1.9 i interesuje mnie spalanie tego auta ?

I oczywiscie oczekuje waszych ocen na temat tego auta oczekuje wytkniecia plusow jak i minusow...
Chcę po prostu wiedziec o tym aucie wiele gdyz mam dylemat nad kupnem i prosze o pomoc w rozwianiu wszelkich watpliwosci bym wiedzial na czym stoje kupujac Audi A3 1.9TDi (1997-1999)

Pozdrawiam i z góry Bardzo dziekuje za pomoc...

Edit by umin: Temat do działu KUPUJEMY AUDI, uzyj szukaczki a znajdziesz
wiadomości na ładnych pare wieczorów.

Tytuł: Re: [A3] Pytania odnosnie auta...
PostNapisane: 17.paź.2007 14:27:19 
Użytkownik

Mrk! napisał(a):
Witam

1) Jak sparawuje sie to auto ? Czy podatna jest na usterki potrafi odmowic posłuszenstwa i sie zepsuc w srodku drogi (oczywiscie gdy sie o nia dba)

2) Jak rozłozone jest audio w tym aucie jakiej srednicy głosniki na przodzie i na tyle... ?

3) Silnik ... interesuje mnie A3 w Dieslu 1.9 i interesuje mnie spalanie tego auta ?

I oczywiscie oczekuje waszych ocen na temat tego auta oczekuje wytkniecia plusow jak i minusow...
Chcę po prostu wiedziec o tym aucie wiele gdyz mam dylemat nad kupnem i prosze o pomoc w rozwianiu wszelkich watpliwosci bym wiedzial na czym stoje kupujac Audi A3 1.9TDi (1997-1999)

Pozdrawiam i z góry Bardzo dziekuje za pomoc...

Od siebie powiem tylko tyle, ze 1,9TDI to najlepsza jednostka napedzajaca ten samochod, masz do wyboru silniki o mocy 90 i 110KM. Przed zakupem nalezy dokladnie zdiagnozowac autko przez diagnostyke komputerowa- wtryski, turbina, przeplywka itp, dobrze byloby gdyby autko obejrzal jakis dobry blacharz ;)

odpowiez na pytania:

1. W przypadku kiedy jest zaniedbana to tak, ale jesli po kupnie zrobisz diagnostyke i naprawisz wszystkie usterki to nie masz sie czego obawiac :-) choc nawet gdyby sie cos popsulo to najwyzej bedzie wpadac w tryb awaryjny, wiec nie staniesz w miejscu, bez obawy :-) Od siebie dodam ze autkiem jezdzi sie fajnie, male zwrotne, mozna sie wszedzie wepchnac, a komfort jazdy jak w nowym Mondeo czy czyms podobnym, wiec jest super ;)

2. Audio:
drzwi przednie dol: fabrycznie glosniki 13 ale mozna wcisnac 16
drzwi przednie gora- tweeter
boczki tylne- glosniki 16 (po jednym na strone)
bagaznik- w lewym boczku bagaznika subwoofer

3. zalezy jaka moc 1,9TDI masz na mysli, wersja 90KM nie przekroczy 6l/100Km, srednio 5,5l bierze ;)

Tytuł: Re: [A3] Pytania odnosnie auta...
PostNapisane: 18.paź.2007 10:52:09 
Użytkownik

Mrk! napisał(a):
Witam

Osobiście bym polecił wersję 5D, ale niestety w roczniku, który planujesz jeszcze nie było, bo o ile sie nie mylę 5D są od 1999.

Cytuj:

Wg mnie sprawuje się świetnie. Komfort, dynamika, jakość wykonania - chociaż szukam, na razie nic rażącego nie znalazłem. Niemniej auto mam od pół roku, więc pewnie jeszcze wszystko przede mną.
Co do usterek, to w środku drogi mi nie odmówiła niunia posłuszeństwa jeszcze, ale zaraz po kupnie zastrajkowała w garażu. Wymiana akumulatora załatwila sprawę :) Ale trzeba chyba uwzględnić, że mam maly przebieg - dopiero 91tys.km.

Cytuj:

Ja audiofilem nie jestem, dlatego nie podam rozmiarów głośników. Zresztą już jedną odpowiedź dostałeś. Niemniej jestem bardzo zadowolony z dźwieku uzyskiwanego z fabrycznego audio (głośniki + radiomagnetofon Chorus), a woofer w tylnym nadkolu był dla mnie bardzo miłym zaskoczeniem.

Cytuj:

Mam 1.9TDI ASV, czyli 110 koników. Jeżdżę raczej spokojnie - na trasie do 120km/h i staram się trzymać obroty w przedziale 2k-3k.
Przy takiej jeździe na trasie (99% trasa) udało mi się zejść do 4,5l, tam gdzie przeważało miasto (powiedzmy 80%) nie przekroczyłem nigdy 6l/100km. Średnie spalanie przez 6tys. km jakie zrobiłem miasto/trasa 50/50 wyszło mi ok.5,5l. Nie mam komputera, a wyliczenia ręcznie robię (zawsze tankuję do pełna i zeruję licznik).

Cytuj:

Plusów jest tyle, że nie będę wymieniać. Skwituję tylko tak: to jest Audi.
Z minusów odnośnie modelu A3 (moje osobiste odczucia):
- jak dla mnie słaba widoczność do tyłu wynikająca z szerokich tylnych słupków. Teraz cofam tylko na lusterkach, bo widzę więcej niż patrząc do tyłu przez tylną szybę.
- aby rozłożyć tylne siedzenia muszę przesunąć przednie fotele bardziej do przodu, da się odczuć wówczas, że to tylko segment C, chociaż jak trzeba to na tylnej kanapie miejsca potrafi wystarczyć dla dwóch osób nie tylko do siedzenia ;-)
- czasami na dobrej trasie brakuje mi 6tego biegu
- brak quattro - pomimo, że to tylko 110KM, to powyżej 3tys.obr/min czuję tę moc na kołach i wg mnie w takich momentach co 4 to nie 2
- fabryczny radiomagnet Chorus nie ma wyjścia na zmieniarkę i brakuje mi mozliwości odtwarzania CD (gdybam teraz, niech poprawią Ci, co są pewni, ale taką możliwość daje już chyba Concert i Chorus 2)

To tyle co mi się przypomniało na razie. Auto zdecydowanie polecam. Polowałem początkowo na Toyotę Corollę, ale trafiłem szybciej na dobre Audi A3 i po zakupie i bliższym poznaniu tego samochodu Corolla spadła jednak poniżej A3. I dopiero teraz rozumiem znaczenie słów: "Audi to klasa sama w sobie".

Pozdrawiam i życzę udanego zakupu :)

Tytuł:
PostNapisane: 18.paź.2007 14:23:35 
Klubowicz

bardzo udane autko, silnik zdiagnozowac, choc i jednostki co maja duzo przejechane sa iekiedy w b.db. stanie.
Ja zmienilem audio na przod 16 cm JBL roznica masakryczna w porownaniu z orginalnymi 10-kami.
Autko bezawaryjne, jestem zadowolony, tak jak koledzy pisali spalanie do 6 L/100Km, i zawieszenie b. tanie, bo masz tam normalne wahacze.
Minusem jest brak quattro choc i takie wersje bywaly ale w pozniejszych modelach, mowie o TDi.

Audi A6c4 Ael Avant Quattro ECO Power by' To JA !
Audi 100 C4 red
Audi A3 1.9 8L
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 18.paź.2007 14:24:41 
Klubowicz

aby rozłożyć tylne siedzenia muszę przesunąć przednie fotele bardziej do przodu, da się odczuć wówczas, że to tylko segment C, chociaż jak trzeba to na tylnej kanapie miejsca potrafi wystarczyć dla dwóch osób nie tylko do siedzenia

-wystarczy sciagnac zaglowki z fotela i mozna spokojnie kanape rozlozyc.

Audi A6c4 Ael Avant Quattro ECO Power by' To JA !
Audi 100 C4 red
Audi A3 1.9 8L
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 18.paź.2007 15:05:40 
Użytkownik

Kliku napisał(a):
-wystarczy sciagnac zaglowki z fotela i mozna spokojnie kanape rozlozyc.

Jeszcze nie rozkładałem kanapy bez zdejmowania zagłówków. Da się tak wogóle? :)
Niestety jeśli fotel przedni nie będzie przesunięty do przodu trochę, to mimo zdjętych zagłówków oparcia nie uda się klapnąć. Oczywiście z tak ustawionym fotelem może być wielu osobom wygodnie, ja też bez problemu się mieszczę (mam 188cm wzrostu), ale wygodniej mi trochę z kolanami, gdy mam fotel tak z 5cm bardziej do tyłu.

Strefa czasowa: UTC + 1