.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 10.lut.2025 20:45:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 2.6]Czy w skrzyni biegow znajduje sie jakis filtr
PostNapisane: 24.paź.2007 10:49:08 
Użytkownik

Witam .. Mam pytanie czy w automatycznej skrzyni biegow znajduje sie jakis filtr.. Jesli tak to w ktorym miejscu on jest zamontowany.. W jakis sposob sie go wymienia czy mozna samemu czy niestety jechac do warsztatu :) I pytanie jeszcze jedno co ile taki filtr powinno sie wymieniac i olej .. Pozdrawiam i z gory dzieki za pomoc :)

Tytuł:
PostNapisane: 24.paź.2007 10:56:34 
Użytkownik

jak wpiszesz w szukaj ASB + olej + wymiana to ci tyle tego wyskoczy że szok, łącznie z drobiazgowym opisem jak wymienić olej i ile co kosztuje, a wracając do twojego pytania, tak jest tam filtr, znajduje sie on w skrzyni :D jak odkręcisz pokrywę skrzyni to go zobaczysz, no a co do wymiany oleju to co 60k wymieniać :) a czy pojedziesz do zakładu czy tez samemu wymieniać, to zależy od ciebie, jeśli przy aucie wymieniasz tylko czasem koło jak złapiesz gumę, to lepiej odprowadź do jakiegoś mechanika i to nie do pierwszego lepszego tylko takiego co sie na ASB choć trochę zna, ja wymieniałem w Nadarzynie koszt ok 1k :) pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 24.paź.2007 15:17:18 
Użytkownik

Auto: T&C 3.8
Przypuszczam że mówimy o modelu C4.
A więc.Filtr znajduje się zaraz nad miską olejową.Dostęp do miski oczywiście od spodu.
W tym modelu występują 2 rodzaje skrzyń.Rozpoznasz ją po jej numerze który znajdziesz na obudowie skrzyni.
Do wymiany oleju potrzebujesz nowy filtr + uszczelka miski {broń Boże silikon) 5L oleju przekładniowego ATF II lub III ,(możesz kupić droższy III ,ma lepsze parametry).
Przyda się środek do mycia miski oleju i czyszczenia niektórych podzespołów.Ja używam acetonu do odłuszczania hamulców.

Olej spuszczasz poprzez odkręcenie miski.Wlewasz przez bagnet.
Stan sprawdzamy na zapalonym silniku w pozycji Parik.
Co do ilości.Możesz to sprawdzić na stronach Castrola lub Elfa.
Przyjemnej pracy na około 1,5H.

Ewentualnie zleć to zakładowi który z wszystkimi podzespołami nie powinien skasować więcej niż 350-400zł.

PS .Jak już sam się za to zabierzesz to opiłki na magnesie w misce to norma.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 24.paź.2007 17:14:25 
Użytkownik

no ja wymienialem ostatnio cena filtra 140zl bilsteina, a olej po ok 18zl litr dextron 3, weszly prawie 3 litry na odpalonym poziom ok , uszczelki nie moglem dostac wiec zalozylem stara plus silikon czerwony i wszystko bylo ok do czasu (nawet przestal szarpac, plynnie zmienial biegi itd) ale zaczely sie problemy po miesiacu: czasem blokuje sie na 1 czasem na 2 i nie mam 3 i 4 jak zgasze auto to znow jest ok do czasu az nie jezdze dynamicznie. Co moze byc???

Tytuł:
PostNapisane: 25.paź.2007 09:11:25 
Użytkownik

mark2121 napisał(a):
no ja wymienialem ostatnio cena filtra 140zl bilsteina, a olej po ok 18zl litr dextron 3, weszly prawie 3 litry na odpalonym poziom ok , uszczelki nie moglem dostac wiec zalozylem stara plus silikon czerwony i wszystko bylo ok do czasu (nawet przestal szarpac, plynnie zmienial biegi itd) ale zaczely sie problemy po miesiacu: czasem blokuje sie na 1 czasem na 2 i nie mam 3 i 4 jak zgasze auto to znow jest ok do czasu az nie jezdze dynamicznie. Co moze byc???

sprawdź może stan oleju

Strefa czasowa: UTC + 1