AndreKatowice napisał(a):
dzięki. Zalane było olejem shella 5W-30. 2 dni temu zrobiłem mu wymianę , wlałem też 5W-30 marki Statoill specjalnie dla Audi rekomendowany specyfikacja VW 50500-50700. Drogi był 298zł 4litry.
Czyli zrobiłeś sobie (nieswiadome) kolejne "kuku" - to najgorsza specyfikacja olejowa do tego silnika - podstawowa przyczyna problemów z rozrządem. Szczególnie jeśli auto "chodzi" w trasę (przy wyższych temperaturach zrywa się film olejowy na styku krzywki i popychacza).
Myślę że lepszy byłby 5W-40??? co sądzisz?
To elementarz dla wszystkich userów V6 2.5TDi. 5W40 jest jak najbardziej odpowiedni ale jeszcze lepszy by był 5W50 i koniecznie z normą 505.00 . Taki olej oferuje np. Mobil. Doskonałym rozwiązaniem jest Magnatec 5W40 od Castrola (byle tylko był oryginalny !!) .
Oczywiście inne markowe oleje 5W40 i 5W50 z normą 50500 też są jak najbardziej odpowiednie ale po co eksperymentować ...
.
Też myślałem o nowych popychaczach komplet kosztuje około 550zł .
Nie - komplet w ASO kosztuje (w detalu) około 35 zł. za sztukę i od tego możesz odliczyć rabat. Jakby się nie obrócić cena za popychacze = 730 - 750 zł. . To jednak początek wydatków - należy doliczyć kolejną kwotę w podobnej wysokości, za 24 sztuki dźwigni zaworowych oraz niecałe 300 zł. za podkładki na trzpienie zaworowe. Zaokrąglając w górę hydraulika kosztuje około 1700 - 1800 zł., do tego dwa zestawy uszczelek za około 100 zł., uszczelniacze na wałki (90 zł.), zaślepka głowicy prawej (20 zł.) . Masy, uszczelka w płynie, jakieś inne drobiazgi - spokojnie 100 zł. do naliczenia. Razem (rząd wielkości) 2000 zł. za części bez zagłębiania się w szczegóły ... .
Przy okazji warto jeszcze sprawdzić np. świece żarowe, etc. ... .
To tak "z grubsza" ...
.
Ale gdzie to wszystko zrobić, gdzie diagnozować itd????
Na pewno nie w ASO - chyba, że przepadasz za trwonieniem kasy i generowaniem następnych problemów - ale o to Cię nie posądzam
.
Oto przykład:
http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopi ... 69#1116969 . W razie potrzeby służę też innymi ... .