Siemanko, ja mam taką sprawę (piszę tu, bo nie chce żeby mnie pojechali za zakładanie nowego tematu
)
Zostawiłem w UC ok 2 miesięcy temu pismo o zwrot akcyzy za moja Coupe. Po miesiacu dostalem pismo, ze przedluzaja sprawe do konca roku 2007 w zwiazku z tym, iz sprawa jest w toku, do wyjasnienie itp.
Dzisiaj dostałem takie pismo:
WEZWANIE
Na podstawie 155 par. 1, art 187 par 1 i art 189 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. Ordynacja Podatkowa (tekst jednolity: Dz. U. z 2005r. Nr 8, poz. 60 z późn. zm.) w związku z prowadzonym postępowaniem podatkowym w sprawie żądania stwierdzenia nadpłaty podatku akcyzowego z tytułu nabycia wewnątrzwspólnotowego samochodu osobowego marki Audi o numerze nadwozia WAUZZZ................., Naczelnik Urzędu Celnego postanawia wezwać Pana, w terminie 10 dni od dnia doręczenia wezwania do przekazania niżej wymienionych informacji (wg stanu na dzień nabycia wewnątrzwspólnotowego - przemieszczenia przez granicę RP) dotyczących ww. samochodu:
- ewentualnych uszkodzeń pojazdu i braków elementów nadwozia/podwozia oraz wyposażenia standardowego
- stanu licznika lub udokumentowanego rzeczywistego przebiegu
- innych danych mających wpływ na wartość pojazd (np. zamontowane dodatkowe, ponadstandardowe wyposażenie).
Wszystkie informacje winny być przekazane z dokumentacją potwierdzającą stan faktyczny (opinie biegłych, faktury/rachunki z tytułu zakupu brakujących części oraz potwierdzające usługę naprawy)
Jednocześnie informuje się, że w przypadku nieuzupełnienia wniosku we wskazanych terminie sprawa zostanie rozpatrzona na podstawie materiału dowodowego zgromadzonego w aktach sprawy.
I co o tym myślicie? Co może oznaczać takie pismo?
Dodam, że moje auto to Audi Coupe z roku '89, zapłaciłem za nie ponad 1100zł akcyzy, na rachunku miałem wpisane jakieś 500/600 Euro nie pamiętam juz dokładnie.
Co powieninem im odpisać na to? Mam zdjęcia kilku drobnych uszkodzeń Audi, jakie miało po zakupie, ale to drobe uszkodzenia typu:
- pękniecie przy klamce kierowcy i listwie na drzwiach, małe bąbelki na błotniku.
Co myślicie o tym wszystkim?