.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 23.lis.2024 22:39:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Problem z papierami - proszę o pomoc!
PostNapisane: 08.lis.2007 16:46:27 
Użytkownik

Witam. Mam duży problem w związku z papierami przy sprzedaży auta. Mianowicie 8 maja zakupiłem moje obecne autko (taka jest data na umowie). Teraz pojawił się chętny kupiec (obca osoba), lecz jak wiadomo przez pół roku od daty zakupu, nie można auta sprzedać bez sporego podatku (nie wiem czy to jest kara, ale tak mi powiedzieli w urzędzie skarbowym). Co prawda jest już 8 listopad (czyli minęło 6 miesięcy), lecz liczy się od 30 maja (zawsze od końca miesiąca)... Co radzicie w takiej sytuacji zrobić? Nie chciałbym podpisać umowy z datą 30 listopada, gdyż kupujący chce już to autko mieć "na wczoraj" i przez 3 tygodnie jeździłby nim na moich papierach, co odpada (ewentualne mandaty czy szkody z OC musiałbym sam pokrywać). Myślałem też o sporządzeniu umowy darowizny, ale jest od tego podatek 13% płatny do 14 dni. Może powinienem podpisać umowę na dziś, niech jeździ na moich tablicach, ale do urzędu zaniesie się umowę z dnia 30 listopada (jest coś takiego możliwe w ogóle?). Sam juz nie wiem, poradźcie proszę. Z kupującym mogę wszystko załatwić, to mój znajomy, jest w porządku i chce to auto, więc bardzo mi na tym zależy.

Tytuł:
PostNapisane: 08.lis.2007 17:14:16 
Użytkownik

podatek zapłacisz jak sprzedasz auto szybciej niż przed pół roku po jego zakupie i za kwotę większą niż je kupiłeś. Nie wiem do końca, czy faktycznie te 6 miesięcy winno być liczone od końca miesiąca zakupu- wg. mnie od 8 maja. Zresztą w umowie możesz wpisać kwotę mniejszą niż za którą kupiłes i napisać, że auto ma np. uszkodzony silnik...

A4 Avant 2.8 Q Tiptronic - znowu żyje :)

Tytuł:
PostNapisane: 08.lis.2007 17:50:45 
Użytkownik

Wiem o tym, tylko problem jest taki że w umowie mam wpisane 150 euro, żeby nie płacić dużej akcyzy. W maju w żadnych planach nie miałem sprzedaży auta już w listopadzie.

Tytuł:
PostNapisane: 08.lis.2007 18:56:30 
Użytkownik

nie ma czegos takiego jak kara ;)
zapłacisz podatek dochodowy od różnicy w cenie, jaką ty zapłaciłeś, a za ile sprzedałeś

Tytuł:
PostNapisane: 08.lis.2007 19:33:11 
Klubowicz

Ten przepis jest dla handlarzy żeby wymóc na nich zakładanie firmy, tobą nikt się nie zainteresuje ... no chyba ze robisz tak co miesiąc :):
Spokojnie spisz umowę i o nic się nie martw.

Audi A6 C7 Avant ultra
Jest
Audi Q7 4M TDI
Audi Cabrio 8G 1,8t

Tytuł:
PostNapisane: 09.lis.2007 12:27:26 
Użytkownik

a4v6 napisał(a):
podatek zapłacisz jak sprzedasz auto szybciej niż przed pół roku po jego zakupie i za kwotę większą niż je kupiłeś. Nie wiem do końca, czy faktycznie te 6 miesięcy winno być liczone od końca miesiąca zakupu- wg. mnie od 8 maja. Zresztą w umowie możesz wpisać kwotę mniejszą niż za którą kupiłes i napisać, że auto ma np. uszkodzony silnik...

Jak najbardziej liczy się od końca miesiąca w którym kupił.

Pozdrawiam,

`S3 Stage4
RS6 BCY
`S6 AQJ
`S6 AAN

Strefa czasowa: UTC + 1