.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 23.lut.2025 16:56:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Kupujemy AUDI A6 C5
PostNapisane: 10.lis.2007 22:54:27 
Użytkownik

Witam. Mam pytanie. Czy Szanowni forumowicze nie moglibyście zrobić jednego tematu, w który umieszczone byłyby porady i opinie na temat np. A6 C5? Oczywiście inne modele AUDI były by tez mile widziane, tylko w nowym temacie. Bardzo ciekawe rozwiązanie znalazłem na forum PASSAT-a http://www.forum.vw-passat.pl/topics16/kupujemy-passata-b5-dzielimy-opinie-na-3b-i-3-bg-vt21598.htm
gdzie w bardzo ciekawy sposób zostało przedstawione na co zwrócic uwage przy zakupie samochodu ze stajni VW. Sam osobiście przymierzam się do zakupu A6 i stoję przed dylematem 2,5 czy 1,9 DIESEL. Być może informacje zebrane w jednym miejscu w jakimś stopniu rozwiązały by moje (i nie tylko) pytania i wątpliwości. A mam ich kilka.
Dotychczas byłem posiadaczem 80 B4 którą sobie bardzo chwalę i zdradziłem ją na Toyotę. Ale jednak zamierzam wrócić pod skrzydła AUDI :) tylko A6.

Serdecznie Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 11.lis.2007 10:40:46 
Użytkownik

Tam wszystko jest opisane..
Po co drugi raz?

Ja bym jeszcze dodał:
sam nie kupuj jak się nie znasz - weź fachowca !
:)

były:
VW SHARAN 2,0 BENZYNA/1996, T4 MULTIVAN 2,4/1994, VW PASSAT 1,9 TDI/1995, VW GOLF 1,9/1992, AUDI 100 AVANT 2,3/1989, AUDI 80 1,6 PRZEJŚCIÓWKA/1986, Polonez 1,5, Maluch 650, Fiat Kombi 1,5, reszty grzechów nie pamiętam..

Tytuł:
PostNapisane: 11.lis.2007 11:42:19 
Użytkownik

Wiem ze wzystko jest opisane, ale żeby cos się dowiedziec trzeba przekopywać forum przez kilkanaście godzin. A taki poradnik byłby zapewne nieoceniona wiedzą dla osób chcących zakupić auto. Czy w Audi nalezy zwrócić tylko uwagę na silnik? Zapewne sa jakieś inne rzeczy na które należy zwrócic uwagę podczas zakupu. Chociazby nie sugerowanie się stanem kierownicy (skórzanej) i gałki zmiany biegów, gdyż skóra z której jest wykonana szybko ulega wytarciu i nie odzwierciedla faktycznego zuzycia. Taką informację wyczytac trzeba troche poczytac, a tak była by w jednym miejscu. Poztym takie informacje w jednym mjescu zmniejszyły by liczbę nowych postów na forum z tymi samymi pytaniami. Forum jest bardzo obszerne i szukanie podstawowych informacji jest męczące (ale uczące). Oczywiście taki poradnik musiały by napisac osoby mające doświaczenie w tych samochodach. Ale kazde info moze byc dużo warte, aby nie kupic przypadkiem jakiegos złoma. Równie dobrze można napisac jak w szybki sposób zdiagnozowac silnik podczas zakupu. Sa pewne newralgiczne parametry określajace stan silnika, a są napewno osoby które z miła checią podczas oględzin/zakupu auta podpieły VAG-a i lapka zeby odczytac dane z kompa. Nie jest to zadanie bardzo trudne, a odpowiedni opis z najważniejszmi parametrami na które należy zwrócić uwagę pozwoli ustrzec się przed przykrymi niespodziankami po zakupie. Nie mówię tu o próbach dynamicznych, ale statyczne tez sa nieocenionym źródłem informacji o stanie technicznym silnika. Jest post o diagnozie 2,5TDI, a 1,9 tez przecież ma jakieś parametry które można odczytać.
Można by się pokusic o coś takiego w jednym miejscu. Gdym znał te auta (jak kupię to poznam) napewno bym cos takiego chętnie napisał i później rozwijał. A sa tu fachowcy i prawdziwi miłośnicy, którzy pomagaja innym i odpowiadają na pytania, więc chyba nie było by duzym wyzwaniem poprowadzenie takiego poradnika.
Pozdrawiam.

P.S. Ale się rozpisałem :)

Strefa czasowa: UTC + 1