.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.lut.2025 22:46:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Wymiana świec żarowycg w 2,5TDI V6 - ryzyko ukręcenia.
PostNapisane: 14.lis.2007 16:09:58 
Użytkownik

Jako że zima już blisko to wszyscy zaczynaja kombinować ze świecami żarowymi. Jak wiadomo ich rzadka wymiana powoduje że lubią zapiekać sie w aluminiowej głowicy. przy próbie odkręcenia takiej świecy , zwykle następuje jej uszkodzenie poprzez ukręcenie. W związku z tym ze i mnie dopadła potrzeba wymiany jednej świecy to miałem nielada problem z podjęciem decyzji ale na finał świeca jest wykręcona a gwint cały. Co najważniejsze! nie odkręcajcie świec "na raz"!!!, pokombinujcie w lewo i wprawo jak sie da. Wtedy biały proszek sie po troszku odkleii i może łatwiej pójdzie odkręcenie bez uszkodzenia. Oczywiście polewajcie wszystko czyms w rodzaju WD lub lepszym. Na koniec zrobiłem test wytrzymałości świecy na ukręcenie. Świeca po zamocowaniu w imadle ukręciła się przy momencie 65Nm. Była to świeca BERU o symbolu 0 100 226 338. To bardzo ważne bo przy odkręcaniu uważajcie żeby nie przekroczyć max 50Nm a wtedy macie duże szanse na odkręcenie świecy ( bo moment 50Nm na gwint o średnicy 10mm to spory moment). Ja oeracje robiłem na śilniku lekko ciepłym (max 40 stopni) i był spory opór (około 25-30Nm) ale poszło OK. Oczywiście przy dokręcaniu również uważamy na moment!!! Beru podaje dla tej świecy moment 15Nm i tego się trzymajcie (moim zdaniem tu nie ma taryfy ulgowej bo świeca uszczelnia sie na stożek a nie na podkładkę). Oczywiście nie zapominajcie o wydmuchaniu syfu z gniazda świecy w trakcie odkręcania ja i po odkręceniu!. Przy wkręcaniu zastosowałem smar z dodatkiem opiłków miedzi (taki stosują w serwisie audi bo jeszcze niedawno to grafit wiódł prym).

Tytuł:
PostNapisane: 14.lis.2007 16:58:30 
Użytkownik

Dobra rada. Przyda się bo niedługo będę wkręcał świece u siebie. Dzięki kolego, pozdrawiam! :d

Tytuł:
PostNapisane: 14.lis.2007 19:54:35 
Użytkownik

Mi się udało normalnie wykręcić świece ale bałem się bardziej że wykręci się ze zerwanym gwintem nie brałem pod uwagę że może się ukręcić.

dobrze wiedzieć co napisałeś kolego na pewno pomoże przy następnej wymianie.

Mam pytanko.

Ja wydmuchałem pozostałości z gwintu, ale nie miałem wystarczającej wiedzy że trzeba nasmarować gwint, czy teraz może sie ukręcić świeca przy następnej wymianie???

A6 AKE

Tytuł:
PostNapisane: 14.lis.2007 21:19:48 
Użytkownik

Myślę że nie nasmarowanie nowej świecy (gwintu) nie spowoduje nic złego w krótkim czasie ale jak np. za 2 lata ktoś będzie chciał znowu ją wymienić to może sie zdziwić jak mu się ukręci. Bynajmniej warto nasmarować ale bez paniki...

Tytuł:
PostNapisane: 14.lis.2007 23:26:34 
Użytkownik

Może znajde czas podjąć się zabiegu aby w przyszłości nie było niespodzianek, róznie to bywa może 2 lata a może i 2 mc i któraś się przepali.

dzieki za odpowiedz.

A6 AKE

Strefa czasowa: UTC + 1