danek3miast napisał(a):
Piotr myślę że masz rację odnośnie popsutego tip-a
Danek - uprzejmie Ci przypominam, że ja tylko odpowiedziałem wprost na Twoje pytanie. Jeszcze raz powtórzę, iż niczego nie chciałem Ci zasugerować na odległość "pi-oko" 700 km (tyle nas dzisiaj mniej więcej dzieli
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
) .
danek3miast napisał(a):
mam jakiś błąd w skrzyni którego nie można usunąć.(postaram się w najbliższym czasie podać jaki to błąd)
Podaj - nie zaszkodzi poszukać wszystkich możliwych przyczyn, chociaż tiptronik może być też zepsuty na wiele sposobów niewidocznych w pamięci usterek (dalej tylko "informuję", nie sugerując Ci absolutnie zgonu Twojego tipa ...
![Smile :-)](./images/smilies/icon_smile.gif)
).
danek3miast napisał(a):
Czy ta usterka o której piszesz Piotrze to cos bardzo powaznego czy można to naprawić za rozsądną cenę????
Danek - nie mam na myśli jednej konkretnej usterki. Konwerter, jak reszta tipa, może się popsuć na wilele sposobów, widocznych w pamięci usterek lub nie ... .
Masz pecha, że mieszkasz tak daleko - Pan Sopa z SSERWISu to jedyna znana mi osoba potrafiąca wyczytać wszystko (a nawet więcej niż wszystko) podczas krótkiej przejażdżki - obserwując bloki wartości mierzonych i zachowanie skrzyni podczas jazdy. Ja - nawet gdybym nie wiem jak bardzo chciał Ci pomóc przez internet - nie potrafię niczego sensownego podpowiedzieć ...
![n :/](./images/smilies/005.gif)
.
danek3miast napisał(a):
Odnośnie spalania mojej V6 to podłam wyniki spalania głownie z fisu ,godz. temu wróciłem do domu i na fisie mam 11,3 l/100km średnia, co nie zmienia faktu, że na całym zbiorniku robię ok 700 km.
Mało ...
![Neutral :|](./images/smilies/icon_neutral.gif)
.
danek3miast napisał(a):
Mam pytanie czy jest mozliwe wrzucić 5 bieg np.przy prędkości mniejszej niż 70km/h, dlaczego pytam:
Jest możliwe - na "prostej" drodze. Udaje się to zrobić stosując technikę jazdy "wybiegiem" (ruszasz "ostro", potem już tylko odejmujesz stopniowo pedał gazu, a samochód i tak przyspiesza przekładając biegi w górę nieodczuwalnie - oprócz ruchu wskazówki obrotomierza
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
). Ważne, żeby "utrzymać" odpowiedni/wystarczający moment obrotowy - operując właściwie pedałem gazu.