Piotruś napisał(a):
Danek - zbyt niski poziom oleju jest "oficjalnie uznany" jako jedna z przyczyn błędu zapisanego w Twoim sterowniku. W związku z tym - jeżeli nie posiadasz (??) w swojej okolicy dobrego fachowca "od ASB" - może zaryzykuj wymianę filtra z olejem i zobacz co się będzie działo ... . Być moze stracisz tą kasę ale z drugiej strony uchronisz się od działań druciarskich ... .
Powyższą wypowiedź potraktuj jako "głos w dyskusji" - co oczywiste decyzja należy do Ciebie
.
Wiesz Piotrze ogólnie to już ponad 1 mc przymierzam się do wymiany oleju z filtrem.
Po przywróceniu silnika ( hydrauliki) do normalnego stanu,ubyło trochę oleju podczas demontażu czołówki.
Dostałem nr telefonu do serwisu ASB w gdańsku ( z polecenia kolegi ,-że tam jest uczciwie solidnie i fachowo).
Zadzwoniłem do niego 1mc temu co się dowiedziałem:
że wymiana samego oleju ( przy zużytym sprzęgle hydrokinetycznym ) pogorszy, a wręcz przyśpieszy uszkodzenie skrzyni.
Dlaczego do takiego wniosku doszedł Pan?
- otóż samochód stał rozebrany prawie 2 mc (naprawa hydrauliki ) i obroty silnika podskakiwały na wskaźniku, sugestia pana z serwisu ASB ,albo wtryskiwacz któryś się zawiesił po dłuższym postoju, albo zużyte sprzęgło hydrokinetyczne.
wymiana oleju z filtrem 600zł ( nie wiem jaki olej nie zapytałem )
naprawa sprzęgła i skrzyni ok 2500zł
Powiem ci jeszcze Piotrze o fachowości tego serwisu otóż co mnie zmartwiło;
podczas rozmowy z Panem z serwisu zapytał mnie ;
- proszę powiedzieć jaką pan ma skrzynie tip-tronic czy multi-tronik??
odpowiedziałem logicznie że Tip ! ,ale Pan serwisant do mnie:
proszę powiedzieć dla pewności co ma Pan za drążkiem zmiany biegów Literkę 4 3 2 czy przejście + i -?
Bo jeżeli + i - to nie jest tip tronik!!!!
Po takiej dość długiej rozmowie któregoś razu sledząc AKP o temacie Tip a multi udzieliłem ( błędnej ) inforamacji jak rozpoznać tip a multi ( mysląc że wiem przecież rozmawiałem z gościem z serwisu) Kolega Meszrum zwrócił mi uwagę, że jestem w błędzie że tak się nie rozpoznaje tip a multi ( za co zwróciłem Honor ).
Już sam nie wiem co robić ( wymienić olej ??)
Co myśleć o takim Serwisie skoro błędnie rozpoznaje skrzynie,