witam, serdecznie na wstepie odrazu pisze ze uzylem wyszukiwarki. Jednak w zadnym temacie nie znalazlem konkretnej odpowiedzi na nurtujace mnie pytanie. Jak w temacie chce zmienic klocki i tarcze z przodu w mojej A6 2,5TDI 140PS. Napewno bedzie to komplet ATE bo jestem zwolennikiem uzywania czesci takich na jakich auto oryginalnie wyjechalo z fabryki. Jednak zauwazylem, ze nie duza jest roznica w cenie miedzy zwyklymi wentylowanymi a dodatkowo nacinanymi tarczami (ATE power disc). Odrazu pisze ze nie chodzi mi o wyglad ani o cene, nie jestem tez zadnym sportowcem jednak lubie czasami ostro pojezdzic. Kupilem samochod od Niemca w czerwcu i audiczka miala tarcze i klocki w super stanie. Niestety w Chorwacji na wakacjach jadac autostrada musialem zwolnic nagle praktycznie do zera z gorki z 4 osobami na pokladzie i zaladowanym bagaznikiem, nie wspominajac o tym ze temp. ok 40 stopni. Tarcze sie wykrzywily i trzeba teraz praktycznie nowe hamulce wymienic na nowe bo bije kiera przy hamowaniu jak cholera. Dlatego mam dosyc i wole wymienic raz a dobrze i na takie zeby sie nie zagotowaly. Dodam jeszcze ze troche jezdze z przyczepa -ok. 1800kg wiec kolejny powod dla ktorego hamulce musze miec idealne. Watpie raczej zeby Niemiec zamontowal jakies badziewne hamulce, bo z reguly helmuty nie bawia sie w tanie podrobki. Zawsze jest jakis haczyk i kosztem tego ze nacinane hamulce sa w podobnej - nie duzo wiekszej cenie, klocki napewno beda zuzywac sie szybciej. Stad moje kolejne pytanie, jaka jest to proporcja- na ile w przyblizeniu kilometrow starcza klocki na zwyklych tarczach a na ile km starcza klocki na tarczach nacinanych??? Dziala to rowniez w druga strone? Mianowicie jezeli na zwyklych tarczach klocki scieraja sie wolniej to czy tarcza nie bedzie scierac sie szybciej niz ta nacinana w ktorej z kolei szybciej zetra sie klocki
Z gory DZIEKUJE za ODPOWIEDZI i zapraszam bo wyrazania swoich opini i doswiadczen zyciowych. Moze wspolnie uda nam sie wkoncu dojsc do wniosku, czy tarcze nacinane wentylowane czy zwykle wentylowane ?
POZDRAWIAM SERDECZNIE.