.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.lis.2024 16:32:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [100 C4] Światła na przekaźnikach - poległem :(
PostNapisane: 03.gru.2007 07:59:08 
Użytkownik

Auto: A8 D2FL 3.7Q
Cześć wszystkim.

W sobotę próbowałem przerobić instalację przednich świateł na przekaźniki. Wydawałoby się - prosta sprawa. Z takim podejściem podłączyłem wszystko jak Bozia przykazała. Szczęśliwy widząc efekty :galy: już miałem świętować, gdy zachciało mi się długie załączyć. Totalna kaszana - włączam długie - włączają się wszystkie (mijania+długie) i tak zostają. Mała wajcha w dół, długa od siebie - choina gaśnie i znowu mam mijania. Krótkie pociągnięcie do siebie - znowu długie z mijania - zostają (po puszczeniu wajchy nadal świecą). Długa wajcha do siebie - zgasły - mam znowu mijania. Koniec końców odpuściłem - przywróciłem pierwotną wersję :( Próbowałem jeszcze sprawdzić kostkę przy przełączniku. Patrząc po kolorach przewodów stykałem na krótko z zasilaniem wyjścia na mijania i długie. Długie zadziałały, ale jak podłączyłem mijania to włączyła się... klima :galy: W tym momencie już w ogóle zmiękłem. Poprzedni właściciel chyba za mocno zamotał... Dodam, że w aucie zainstalowane jest automatyczne włączanie świateł. Może tu jest pies pogrzebany? Teraz pytanie do Was - czy przy takiej przeróbce mieliście podobne problemy? I jeszcze jedno - po założeniu przekaźników świeci się na AC "spalona żarówka". Też tak macie?

Mimo wszystko chciałbym dokończyć tą modyfikację, bo efekty są powalające. Napięcie na żarówkach zamiast 12,3V wyniosło 13,7V. Fakt, że odbije się to na ich trwałości, ale efekt chyba jest tego wart...

Tytuł:
PostNapisane: 03.gru.2007 22:25:32 
Użytkownik

Ja bym wywalił "rzeźbę" poprzedniego właściciela automatycznie włączającą światła mijania i solidnie zrobił przekaźniki.
- główny obwód prądu zrób tak: aku -->bezpiecznik -->przekaźnik --> żarówki -->masa (może pozostać z oryginalnej wiązki)
- elektromagnes w przekaźniku podłącz tam, gdzie masz +12V po włączeniu zapłonu, czyli cewka zapłonowa / grzanie tylnej szyby / czujnik temeratury włączający wentylator chłodnicy
MUSI działać :peace:

AutoCheck ma prawo pokazywać głupoty - on mierzy spadki napięć, a zmieniona instalacja wprowadza go w błąd

Tytuł:
PostNapisane: 04.gru.2007 07:34:24 
Użytkownik

Miałem dokładnie tak zrobione i kupa. Tak jak pisałeś - napierw wywalić rzeźbę poprzednika :(

Tytuł:
PostNapisane: 04.gru.2007 22:07:09 
Użytkownik

Wstawiałem przekaźniki i nie miałem takich problemów jeśli chcesz mogę zerknąć co się u ciebie dzieje jeśli chodzi o kontrolke też mi pokazuje przepaloną żarówke ale pracuję nad tym jak to obejść :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 06.gru.2007 08:03:00 
Użytkownik

sero c4 napisał(a):
Wstawiałem przekaźniki i nie miałem takich problemów jeśli chcesz mogę zerknąć co się u ciebie dzieje jeśli chodzi o kontrolke też mi pokazuje przepaloną żarówke ale pracuję nad tym jak to obejść :peace:

Dzięki za propozycję, ale obawiam się, że przywrócenie fabryki zajmie sporo czasu :( Na razie lecę na nightbreakerach i jest dobrze :peace: Jeszcze czekam na postojówki philipsa i będzie biało w całej lampie. Na wiosnę pogrzebię z tymi przełącznikami.

Strefa czasowa: UTC + 1