.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 04.lut.2025 06:03:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C5 2.5TDI AFB 98r] Po wymianie rozrządu głośniej pracuje
PostNapisane: 11.gru.2007 22:58:21 
Użytkownik

W czwartek wymienili mi rozrząd z termostatem i płynem chłodzącym. Według tego co mówią mechanicy przy poprzedniej wymianie rozrządu pasek został przestawiony o 1 ząbek na lewej głowicy. Teraz cały rozrząd jest zamontowany dobrze, ale zauważłym głośniejszą pracę silnika (w rejonie lewej głowicy) - tak jaby stuki, klekot. Mechanicy twierdzą, że to wina tego iż wcześniej wałek rozrządu (w lewej głowicy) inaczej pracowały przy przestawieniu o 1 ząbek. Teraz mimo, iż jest poprawnie to niestety będą takie klakotania. Są one w zasadzie słyszalne najbardziej na zimnym silniku. Wkurza mnie to trochę i nie wiem co działać. Pokrywy były ściągane i wałki w ocenie mechaników (remontowali wiele V6 AFB) są naprawdę w dobrym stanie. W trasie autko zapiernicza tak jak wcześniej i w zasadzie odgłoś pracy jest taki jak przed wymianą rozrządu. Poradżcie co powinienem zrobić? Na rozrząd mam gwarancję 60000km.

Tytuł: Re: [A6 C5 2.5TDI AFB 98r] Po wymianie rozrządu głośniej pra
PostNapisane: 12.gru.2007 00:21:46 
Użytkownik

piotrows napisał(a):
W czwartek wymienili mi rozrząd z termostatem i płynem chłodzącym. Według tego co mówią mechanicy przy poprzedniej wymianie rozrządu pasek został przestawiony o 1 ząbek na lewej głowicy. Teraz cały rozrząd jest zamontowany dobrze, ale zauważłym głośniejszą pracę silnika (w rejonie lewej głowicy) - tak jaby stuki, klekot. Mechanicy twierdzą, że to wina tego iż wcześniej wałek rozrządu (w lewej głowicy) inaczej pracowały przy przestawieniu o 1 ząbek. Teraz mimo, iż jest poprawnie to niestety będą takie klakotania. Są one w zasadzie słyszalne najbardziej na zimnym silniku. Wkurza mnie to trochę i nie wiem co działać. Pokrywy były ściągane i wałki w ocenie mechaników (remontowali wiele V6 AFB) są naprawdę w dobrym stanie. W trasie autko zapiernicza tak jak wcześniej i w zasadzie odgłoś pracy jest taki jak przed wymianą rozrządu. Poradżcie co powinienem zrobić? Na rozrząd mam gwarancję 60000km.

Przestawienie rozrządu o ząbek w dieslu to nie jest coś, co nie odbija się na jakości pracy, w tym równiez mocy. Jeśli śmiga tak samo, jak śmigało, powątpiewam w to, że był przestawiony. Aczkolwiek niech się tu jeszcze wypowiedzą rabini od dyzli :)

Tytuł: Re: [A6 C5 2.5TDI AFB 98r] Po wymianie rozrządu głośniej pra
PostNapisane: 12.gru.2007 12:39:35 
Użytkownik

Auto: A4 B6 Avant 1.9 TDI AVF
piotrows napisał(a):

Witam ....
Mówisz o tym warsztacie w Lubaniu ??? U mnie po wymianie rozrzadu lewa głowica tez fłosniej zaczela pracowac...tez zaczyn amnie to wku****ć.... Druga sprawa to to ze w pewnym zakresie obrotów tzn miedzy 2000 a 2800 czuc drastyczny spadek mocy :/

Navigation BNS4.2 (spolszczone) + Teleatlas DX 2012/2013

Tytuł:
PostNapisane: 12.gru.2007 16:39:51 
Użytkownik

Simon75 a byłeś u nich w warsztacie, coś ci powiedzieli? Czy to zbieg okoliczności (dwie osoby) czy też nie mają zielonego pojęcia o rozrządzie co mnie dziwi bo znam kilka osób które są zadowolone z ich roboty. Wybrnąłeś jakoś z tego problemu?

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2007 07:12:53 
Użytkownik

Auto: A4 B6 Avant 1.9 TDI AVF
Hm...
Tzn przerazilo mnie ich podejscie do tematu juz na poziomie rozmowy telefonicznej :/
Na moje pytanie o ustawienie kątu wtrysku (błąd 00550) uslyszalem "tego sie nie ustawia, trzeba caly rozrzad rozłozyc i skladac od poczatku" - i do tego doszlo jeszcze pare dziwnych mądrosci typu ze na blokadzie wału mozna go zle ustawic i takie tam inne .... stwierdzilem ze chyba nie dokonca tak sie to wszystko mi z nimi ulozy :/
Dalem sobie spokoj :/

Navigation BNS4.2 (spolszczone) + Teleatlas DX 2012/2013

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2007 10:27:28 
Użytkownik

Simon75: Czy nie zamierzasz sprawdzić swojego problemu u innego mechanika, chociaż nie mam pojęcia kto w naszej okolicy byłby dobry w tej dziedzinie. Mnie tylko dziwi to, że na zimnym silniku głośniej pracuje, a jak złapie temperaturę jest już OK, no i w zasadzie w dynamice jazdy większych zmian nie odczułem. Pozdrawiam!

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2007 12:10:48 
Użytkownik

piotrows napisał(a):
Simon75: Czy nie zamierzasz sprawdzić swojego problemu u innego mechanika, chociaż nie mam pojęcia kto w naszej okolicy byłby dobry w tej dziedzinie. Mnie tylko dziwi to, że na zimnym silniku głośniej pracuje, a jak złapie temperaturę jest już OK, no i w zasadzie w dynamice jazdy większych zmian nie odczułem. Pozdrawiam!

Ludzie, a czy nie prościej będzie zrobić logi auta i sprawdzić kąty wtrysku itp ???
Dywagujecie tutaj o mechanikach, co który mówił zamiast skupić się nad tym jak rozwiązać swój problem i ustawienie rozrządu.

Najgorsze co może być to robić najlepiej to, co wcale nie musi być zrobione ...

Im więcej wiesz, tym ... dłużej będziesz zeznawał.

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2007 13:16:35 
Klubowicz

lukaszr napisał(a):
Ludzie, a czy nie prościej będzie zrobić logi auta i sprawdzić kąty wtrysku itp ???
Dywagujecie tutaj o mechanikach, co który mówił zamiast skupić się nad tym jak rozwiązać swój problem i ustawienie rozrządu.

Co racja to racja ... ;) . Różniące się znacznie odgłosy pracy pomiędzy głowicami mogą dowodzić kilku (nie)ciekawych przyczyn ale nie będe komentował tego dalej, bo "wyjdzie" na to, że jestem złośliwcem :): ;) . Zresztą zawsze tak "wychodzi" kiedy fakty nie pasują do wydumanej teorii ;) .

:peace:

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2007 13:33:09 
Użytkownik

Piotruś napisał(a):
Co racja to racja ... ;) . Różniące się znacznie odgłosy pracy pomiędzy głowicami mogą dowodzić kilku (nie)ciekawych przyczyn ale nie będe komentował tego dalej, bo "wyjdzie" na to, że jestem złośliwcem :): ;) . Zresztą zawsze tak "wychodzi" kiedy fakty nie pasują do wydumanej teorii ;) .

:peace:

Piotruś, Twoja skromność i wstrzemięźliwość mnie poraża :D ;)

Najgorsze co może być to robić najlepiej to, co wcale nie musi być zrobione ...

Im więcej wiesz, tym ... dłużej będziesz zeznawał.

Strefa czasowa: UTC + 1