.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 07.lut.2025 11:42:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: A4 2,5 TDI AKN - Wpływ EGR na pracę turbiny
PostNapisane: 19.gru.2007 21:46:52 
Użytkownik

Witam po długiej przerwie (praca, praca praca)
Może zadam prostackie pytanie i odpowiedz sie przewija w historycznych wątkach - ale proszę szanowne grono doświadczonych forumowiczów o laborat
Jak wpływa niesprawny, zacinający sie EGR, zaślepiony EGR na pracę turbiny ?? Czy może powodować jej uszodzenie, szybsze zużycie.

Osobiście jestem dziś po wymianie turbiny na której jeździłem od 08'2007 ale byłem mocno nie zadowolony. W czasie wymiany właściciel zakładu regenurującego powiedział o takiej możliwej przyczynie uszkodzenia. Nie dyskutowałem - pan uznał reklamację, ale mocno mnie to zastanowiło !!!

Będę wdzięczny za wyjaśnienie zjawiska :)

Tytuł:
PostNapisane: 19.gru.2007 22:06:44 
Użytkownik

Zaslepiony EGR jedynie uszczelnia dobrze dolot i nie wplywa na zuzywanie sie turbosprezarki bo niby w jaki sposob skoro ona sie kreci caly czas a nawet jak dojdzie do wzrostu nadmiernego cisnienia to jest tryb awaryjny i doladowanie spada.Gdyby dochodzilo do gwaltownego dlawienia turbosprezarki to jej lopatki sie wyrabiaja i zaczyna gwizdac . Natomiast to ze nie trzyma oleju to jedynie wina tego co napisze dalej . Turbosprezarka siada od zlego oleju, czestego odpalania i gaszenia auta oraz jazdy na krotkich dystansach kiedy silnik nie osiaga optymalnej temperatury pracy oraz od gaszenia naglego silnika po forsownej jezdzie. Znaczenie ma tez jakosc filtra powietrza. W tych silnikach umiejscowienie turbiny jest w takim miejscu gdzie nie ma mozliwosci dobrego chlodzenia ale od ktoregos rocznika sa specjalne kanaly nawiewowe.

Tytuł: Re: A4 2,5 TDI AKN - Wpływ EGR na pracę turbiny
PostNapisane: 12.maja.2009 13:11:55 
Użytkownik

madein napisał(a):
Witam po długiej przerwie (praca, praca praca)
Może zadam prostackie pytanie i odpowiedz sie przewija w historycznych wątkach - ale proszę szanowne grono doświadczonych forumowiczów o laborat
Jak wpływa niesprawny, zacinający sie EGR, zaślepiony EGR na pracę turbiny ?? Czy może powodować jej uszodzenie, szybsze zużycie.

Osobiście jestem dziś po wymianie turbiny na której jeździłem od 08'2007 ale byłem mocno nie zadowolony. W czasie wymiany właściciel zakładu regenurującego powiedział o takiej możliwej przyczynie uszkodzenia. Nie dyskutowałem - pan uznał reklamację, ale mocno mnie to zastanowiło !!!

Będę wdzięczny za wyjaśnienie zjawiska :)

oczywiscie ze ma wplyw niedomykajacy sie egr to tak samo jak dziura w dolocie
co za tym idzie no auto straci moc przy 3tys obr/min

tyle ze w 2 autach seicento 900 + a6 1.9TDi :)

Strefa czasowa: UTC + 1