.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 22.kwi.2025 00:50:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Pytanie w sprawie ubezpieczenia.
PostNapisane: 27.lut.2005 12:07:08 
Użytkownik

Postaram sie opisac cala sprawe i mam nadzieje ze ktos bardziej obeznany w temacie bedzie w stanie mi pomoc.
Otoz swoja audiczke pierwsza kupilem 2 lata temu,jak mialem 21 lat i chcialem ja zarejestrowac na siebie ale tak zeby ojciec byl wspolwlascicielem i zeby znizki jego pozostaly. Dowiadywalem sie u kilku ubezpieczycieli i mowili mi ze aby znizki byly to musi byc zarejestrowane auto tylko na ojca, badz ja jako wspolwlasciciel ale musialbym miec skonczone 25 lat i od momentu zawarcia umowy znizki by zaczynaly dopiero leciec tam bodajze po 10% co roku. A ze mialem 21 lat to mimo wpisania ojca w dowodzie musialbym placic cala stawke az do momentu skonczenia 25 lat a po skonczeniu coraz mniej co roku. A ze kasiasty nie jestem to zarejestrowalem jednak tylko na ojca, ale jakiez bylo moje zdziwienie kiedy dwa miesiace po zarejestrowaniu kuzynka kupila auto i zarejestrowala z wspolwlacicielem ojcem i miale cale znizki, a teraz nie dawno wujek kupil nowe auto i wpisal kuzyna jako wlasciciela a siebie jako wspolwlasciciela i tez ma cale znizki.
Wiec powiedzcie mi czy oni zrobili ze mnie wala, czy cos sie zmienilo w przepisach.
Dwa miechy temu kolega odkupil auto od ojca i tylko zmienili dowod i jego jako wlasciciela a ojca na wspolwlasciciela i nawet tablic nie zmieniali( jeszcze stare blachy) i znizki ma.
Powiedzcie co mam zrobic, zeby byc jako wlasciciel w dowodzie i zeby miec znizki. Dlaczego wszyscy tak dookola maja a ja nie moglem tak zrobic :542: :542:
Czy wystarczyc zmienic dowod, czy musze przerejestrowac auto i czy potem nie bedzie trzeba od nowa ubezpieczec??Teraz mam 23 lata.

Przepraszam ze tak dlugo, ale na prawde chcialbym jakies porady :(
Dzieki z gory.

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2005 13:05:24 
Użytkownik

Auto: A6Q C5/CQ B2/A3 8L
Ja mam zarejestrowane autko w ten sposob ze matka jest wspolwalscicielem, i ona posaida maksymalne znizki, ale z racji tego ze ja nie mam ukonczonych 26 lat stawka wyjsciowa od jakiej liczone sa potem znizki jest wyzsza o jakies 200-300zl.

Po odliczeniu wszytskich znizek placie za moje autko kolo 400zl na rok, a gdyby bylo zarejestrowane tylko na matke to bylo by okolo 300 paru ;)

Co do znizek to w obecnej chwili mam 21 lat, a auto mam juz 3 lata i chyba mam juz 20 czy 30% znizki, wiec znizki mi leca ;)

Chyba niestety ktos cie w blad wprowadzil :(

'98 Audi A3 1.8 20V Ambiente (AGN), 2013-? Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2005 13:44:06 
Klubowicz

Dokładnie tak... ubezpieczalnia zrobiła cię w wała (no chyba że pytałeś w jakiejś która ma takie prawa, ale wszytskie jakie ja znam dają zniżki). Robi się dwóch właścicieli auta (ojciec i ty). Ojciec ma np 60% zniżki i ją się odlicza, a potem dodaje się zwyżkę za to że 2-gi właściciel nie ma 25 lat (np. od 10 do 25%). Ale tę zwyżkę dodajemy już do kwoty pomniejszonej o zniżkę 60% za bezwypadkowa jazdę więc wychodzi to dobrze. Ja tak mam auta od 8 lat zarejestrowane.... teraz już sam mam maksymalne zniżki i pow. 25 lat więc mi na tym nie zależy, ale jeszcze parę lat temu było to rewelacyjnym rozwiązaniem.
A co musisz zrobić - niech ojciec podaruje ci jakąś część auta (wcale nie musi to być 50%), rejestrujesz taką umowę w US a potem do wydziału komunikacji zmienić dane w dowodzie rejestracyjnym i do ubezpieczalni po polisę.

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2005 16:33:41 
Użytkownik

Teraz auto jest na ojca i place 479 zlotych ale jakbym byl w dowodzie to bym musial placic prawie 900pln.
A jak wogole jest z przerejestrowaniem, gdybym chcial teraz siebie zrobic wlascicielem a ojca wspolwlascicielem to co trzeba wogole zrobic? Czy potrzebne mi sa jakies umowy, czy wystarczy isc do wydzialu komunikacji.
Bo tak mysle ze chyba lepiej zaplacic te 100 wiecej i miec auto na siebie i zaczac znizki, bo w razie nowego auta znowu bedzie takie pieprzenie z ubezpieczeniem

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2005 18:00:43 
Klubowicz

Przecież ci napisałem.....

piotr napisał(a):
A co musisz zrobić - niech ojciec podaruje ci jakąś część auta (wcale nie musi to być 50%), rejestrujesz taką umowę w US a potem do wydziału komunikacji zmienić dane w dowodzie rejestracyjnym i do ubezpieczalni po polisę.

A jak jest więcej niż 1 właściciel to obaj są współwłaścicielami :D Jeden jest dopisany z tyłu dowodu, a to w jakim procencie są właścicielami auta określa umowa kupna-sprzedaży lub darowizny.

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2005 18:27:15 
Użytkownik

Sorki za maly OT ale mozna jakos samemu mniejwiecej obliczyc ile wyjdzie do zaplaty oc i ac?

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2005 20:19:05 
Użytkownik

Na stronach www, ubespieczycieli. Ja kiedys liczyłem na Traderze www.trader.pl albo na gratce bo była taka opcja.

Audi A3 1.8

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2005 20:46:33 
Użytkownik

Auto: A6 2,7T
Jeżeli chcesz korzystać ze zniżek to dopisz sie do dowodu rejestracyjnego jako współwłaściciel, aby to zrobić wystarczy aby twój ojciec udał sie do wydziału komunikacji, podał twoje dane i dopisał.
Ze zniżek będziesz mógł korzystać wtedy i ty i tanim kosztem uzyskać 60% na siebie (oczywiście od momentu zarejestrowania na siebie auta).
Dodam też ze zapłacisz zwyżkę za wiek, ale to i tak sie opłaca.

Coupe 2,3 10V 2002-2006

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2005 20:57:32 
Klubowicz

marek napisał(a):
dopisz sie do dowodu rejestracyjnego jako współwłaściciel, aby to zrobić wystarczy aby twój ojciec udał sie do wydziału komunikacji, podał twoje dane i dopisał.

Obawiam się że musi być umowa darowizny zarejestrowana w Urzędzie Skarbowym, bo bez tego nie ma podstawy prawnej do dopisania do dowodu :)

Co do zniżek i zwyżek zgadzam się w 100%, opłaca się :) A wynika to międzyinnymi z matematycznej własności odliczania i doliczania procentów :D

Tytuł:
PostNapisane: 28.lut.2005 01:23:13 
Użytkownik

Ja od kad mam prawko czyli juz 5 lat jestem wspolascicielm aut w rodzinie.
Mama glowna wlascicielka ja wspolasciciel.
Mama ma max znizki ale ze ja mlody to ma iles tam wzwyzki za wiek.
dla przykladu: Pegeot 206 1.4 w compensie wyszedl 380zl na rok
Golf 1.8 w tryg wyszedl 420zl na rok..

I na umowie bylo pisane glowny wlasciciel mama i wspol wlasciciel ja.
Czyli ci z ubezpieczalni gowno sie znali i cie zrobili w wala :)

Tytuł:
PostNapisane: 28.lut.2005 15:53:02 
Użytkownik

Rozmawialem ostatnio z kumplem co zmienial wspolwlascicieli i mowil ze wystarczy umowa darowizny i nawet nie trzeba dodatkowej oplaty bo co iles tam lat mozna zrobic darowizne tylko trzeba zglosic w US.
Ale sprawa jest taka ze potrzebuje tak abym ja byl wlascicielem a ojciec wspolwlascicielem bo tylko w takim ukladzie moge np za wschodnia granice wyskoczyc, wiec to sie chyba wiaze juz ze zmiana numerow i nowym dowode prawda?? Mam juz nowe tablice wiec tu sie nie da chyba samego dowodu wymienic??? Jak to jest

Tytuł:
PostNapisane: 28.lut.2005 16:46:21 
Użytkownik

troche OT ale chce wyjechać samochdem szwagra do Szwecji potrzeba jakieś pełnomocnitwo?

Tytuł:
PostNapisane: 28.lut.2005 19:14:47 
Klubowicz

vlazlo napisał(a):
...wiec to sie chyba wiaze juz ze zmiana numerow i nowym dowode prawda?? Mam juz nowe tablice wiec tu sie nie da chyba samego dowodu wymienic??? Jak to jest

myśle że zostanie Ci stary numer, tylko z tablicami muszisz iść do urzędu a oni Ci tam nowe naklejki na tablice nakleją :)
tak przynajmniej było jak kolega sprzedał autko teściowi, a ten dalej śmiga na tym samym numerza rej.

Tytuł:
PostNapisane: 28.lut.2005 22:36:06 
Użytkownik

adisiwy napisał(a):
vlazlo napisał(a):
...wiec to sie chyba wiaze juz ze zmiana numerow i nowym dowode prawda?? Mam juz nowe tablice wiec tu sie nie da chyba samego dowodu wymienic??? Jak to jest

myśle że zostanie Ci stary numer, tylko z tablicami muszisz iść do urzędu a oni Ci tam nowe naklejki na tablice nakleją :)
tak przynajmniej było jak kolega sprzedał autko teściowi, a ten dalej śmiga na tym samym numerza rej.

no to mnie troszke pocieszyles, bo wlasnie o te naklejki sie najbardziej martwilem. na czasie zrobie sobie roadtripa po urzedach i dowiem sie juz dokladnie, ale teraz przynajmniej wiem mniej wiecej na czym stoje
Na razie dzieki za odpowiedzi :):

Tytuł:
PostNapisane: 01.mar.2005 19:54:07 
Użytkownik

No wiec dzis zrobilem wycieczke urzedoznawcza i to co sie dowiedzialem:

Najpierw umowa darowizny i bez oplat ze strony urzedu skarbowego
Potem nowy dowod i naklejki ale tablice te same zostaja - i to okolo 80 pln
Nastepnie przepisanie polisy wraz ze zwyzka w moim przypadku doplata wyniesie 193 zlote.
I w sumie to wszystko.
Pozdrawiam :D

Strefa czasowa: UTC + 1