.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 04.lut.2025 11:44:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [100 C3 2.2] Automat przełącza dopiero po ok 300m.
PostNapisane: 03.sty.2008 11:08:33 
Użytkownik

Witam. Posiadam Audi 100 87r 2.2 automat tzw cygaro. Przebieg ok 400.000
Od jakiegos czasu mam problem z automatem. przełącza 1 bieg dopiero po przejechaniu 0k 300 m. Potem już wszystko jest OK i jesli dłużej nie postoi (4-5h) problem nie wystepuje.
Jak problem wystapił zrobiłem remont skrzyni. Mechanicy ją wyjeli wymienili to co powinni? - nie znam sie na tym i olej jest nowiutki.
Mimo wszystko nadal pierwszy bieg zmienia dopiero po przejechaniu jak juz wspomniałem ok 300-400m. Bardzo proszę o podpowiedź co może być tego przyczyną. Bedę wdzieczny za każdą radę. Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 03.sty.2008 19:20:49 
Klubowicz

podczas mrozu olej jednak gęstnieje (gdzieś na forum jest link do poradnika obsługi ASB) i jeśli dobrze pamiętam zalecają aby podczas mrozu odczekać na zapalonym silniku kilka minut ale czy to prawda :?: :?: :?:

Tytuł:
PostNapisane: 03.sty.2008 19:27:37 
Użytkownik

Oczywscie, jezeli auto stoi cala noc na mrozie, wskazane jest odpalenie auta i pozostawienie go na kilka minut, aby olej w skrzyni sie rozgrzal i wszedzie doszedl ;)

Tytuł:
PostNapisane: 03.sty.2008 21:07:20 
Użytkownik

Auto: T&C 3.8
Moje cygaro też tak miało.Pamiętaj że ta skrzynia jest skonsruowana w stary sposób.Żadnych elektrozaworów i innych cudów.Musisz po prostu rozgrzaćolej i poczekać aż ciśnienie wzrośnie.

Tytuł:
PostNapisane: 04.sty.2008 11:26:37 
Użytkownik

Dziękuję za odpowiedzi. Chciałaem jeszcze tylko dodać iz samochód stoi w garażu i tez tak się dzieje. Pamiętam 2 lata temu kiedy zima była mroźna i temp były nawet powyżej -30 i nic się nie działo. Od razu przełaczał. To się zaczęło dziać jakies pół roku temu. Już jesienią jak temp były jeszcze wzgledne. No nic. Dla mnie tez to jest dziwne ale to może z wiekiem tej skrzyni tak się dzieje. Fakt tez jest taki że jak już przełączy to potem chodzi jak nowa.
Jeśli Macie jeszcze jakieś uwagi bardzo proszę - będę wdzięczny - dziękuję i pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 04.sty.2008 14:41:35 
Użytkownik

piotrgoll napisał(a):
Dziękuję za odpowiedzi. Chciałaem jeszcze tylko dodać iz samochód stoi w garażu i tez tak się dzieje. Pamiętam 2 lata temu kiedy zima była mroźna i temp były nawet powyżej -30 i nic się nie działo. Od razu przełaczał. To się zaczęło dziać jakies pół roku temu. Już jesienią jak temp były jeszcze wzgledne. No nic. Dla mnie tez to jest dziwne ale to może z wiekiem tej skrzyni tak się dzieje. Fakt tez jest taki że jak już przełączy to potem chodzi jak nowa.
Jeśli Macie jeszcze jakieś uwagi bardzo proszę - będę wdzięczny - dziękuję i pozdrawiam

U mnie rok tez bylo dobrze, ale od jakiegos czasu mam lekkie wycieki ze skrzyni. Wczoraj uzupelnilem olej, brakowalo 1L, dzis jak wszytsko jak kiedys. Sprawdz stan oleju w skrzyni.

Tytuł:
PostNapisane: 04.sty.2008 19:48:24 
Użytkownik

Auto: T&C 3.8
Góral napisał(a):
piotrgoll napisał(a):

U mnie rok tez bylo dobrze, ale od jakiegos czasu mam lekkie wycieki ze skrzyni. Wczoraj uzupelnilem olej, brakowalo 1L, dzis jak wszytsko jak kiedys. Sprawdz stan oleju w skrzyni.

Stan oleju nie wiele pomoże.Ja u siebie pokusiłem się o przelanie ponad stan.Bardziej za przyczynę można obwiniać pompę olejową.Nie zapomnijmy że auto ma ponad 400tyś .

Tytuł:
PostNapisane: 07.sty.2008 08:48:36 
Użytkownik

Stan oleju jest ok. Sprawdzam na bieżąco a poza tym po tym jak zaobserwowałem te objawy skrzyni przeszła powiedzmy generalny remont. No oczywiście pompy oleju nie wymieniałem. Czy taka pompa jest integralną cząścią skrzyni - czy można ją wymienić jako osobny element? Pewnie w grę wchodzą tylko używane?
Ktoś mi powiedział że moze to być wina sprzęgła w tej skrzyni. Ciężko coś ustalić. Bedę próbował powoli cos tam wymieniać może trafię. Na razie zanim ruszę robię kilka okrążeń wokół garażu.
Dziękuję za informacje sugestie i odpowiedzi na moje pytanie.
Pozdrawiam wszystkich

Strefa czasowa: UTC + 1