Levuss napisał(a):
Witam!
Mam taki problem. Nie działają mi światełka zamontowane w drzwiach. Powinny się zapalać na otwarciu drzwi. U mnie tak nie jest. Dodam, że jak otworzę którekolwiek drzwi to FIS to poprawnie pokazuje, podświetlenie na podsufitce się zapala. Dodatkowo jak otworzę lewe tylne drzwi to nie zapala się lampka pod fotelem pasażera a w analogicznych prawych drzwiach lampka ta działa. Wszystkie podświetlenia klamek, popielniczek działają poprawnie, tylko te elementy coś szwankują.
Witam
Jeżeli miejsca w samochodzie podzielimy na 4 tzn.: kierowca, pasażer przód, pasażer lewy tył i prawy tył to każdemu miejscu przydzielone są po 3 lampki (lampka czerwona z boku w drzwiach, lampka biała pod drzwiami i lampka oświetlająca nogi) i sygnalizacja do FIS jak ktoś ma. Te 3 lampki mają jedno wspólne zasilanie +12V i sygnał – 12V z jednej krańcówki który idzie także do FISa – więc:
1) jeżeli świeci się nam jedna z 3 lampek i/lub sygnalizacja w FIS to krańcówka jest z całą pewnością dobra.
2) Jeżeli natomiast nie świeci się żadna z lampek ani wskazanie na FIS to trzeba sprawdzić krańcówkę.
W przypadku gdy krańcówka jest dobra to w niesprawnych lampkach należy sprawdzić (najlepiej miernikiem elektrycznym nawet takim za 20 zł) czy jest przy żarówce +12V i – 12V po otwarciu drzwi: rozbieramy niesprawną lampkę, wyjmujemy z niej żarówkę. Najpierw jedną sondę miernika stykamy z jednym przewodem a drugą z drugim...jeżeli napięcia nie ma to jedną sondę przytykamy gdzieś do masy a drugą do jednego i drugiego przewodu – jeżeli na którymś jest +12V to jest ok. i wówczas wiemy że nie dochodzi tam sygnał z krańcówki. (należy pamiętać że moduł po jakiś 5-10 minutach po otwarciu drzwi i ich nie zamknięciu wyłącza oświetlenie całego wnętrza więc przed pomiarem zamknijmy wszystkie drzwi i wówczas otwierajmy).
Kolego Levuss bardzo proszę sprawdź powyższe i daj znać o wynikach. Poza tym napisz które dokładnie lampki ci nie działają z podziałem jak opisałem wyżej. Z tego co piszesz to stawiałbym na brak zasilania lampek który jest wspólny dla tych 12 lampek i idzie bezpośrednio z modułu komfortu.