.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 11.sty.2025 08:59:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Concert + 4x Hertz + wzmacniacz + Sub Nokia. Czy to zagra ?
PostNapisane: 14.sty.2008 23:45:03 
Użytkownik

Przód i tył wyciszony, na przodzie siedzą już Hertz ESK 130, na tył pójdą ECX lub DCX 165. Obecnie Hertze mam podpięte do radia i gra to średnio (basy są strasznie płaskie, brak głębi, takie dudnienie, jak dam głośniej głośniki zaczynają charczeć) podłączyłem na chwile starego Pioneera DEH (4x40RMS) i różnica była ogromna w głębokości basów jak i głośności.

Radia Concert (ori z audi) nie będę zmieniał ze względów stylistycznych (Concert ma wyjście Line out na przód i tył, więc nie ma źle ;) ). Pozostaje podniesienie mocy poprzez wzmacniacz. Planuje zakupić wzmacniacz 4-kanałowy do ok 400zł. Tylko pytanie jak podpiąć to wszystko razem ??

Przód 2 kanały, tył kolejne 2 kanały... no i cały wzmak zajęty :) Pozostaje jeszcze oryginalny sub nokii z audi a3 (aktywny) który ma w środku własny wzmacniacz wiec do wzmacniacz go nie podepnę, a oba wyjścia w radiu mam zajęte.... Zaznaczam że nie chce innego suba (muszę mieć wolny bagażnik).

1. Czy podpięcie wzmacniacz do Concerta poprawi "głębie" basów (bo wysokie tony są ok). Czy może problem leży w wysterowaniu dźwięki i nic wzmacniacz nie da ?

2. Jak podpiąć sub nokii do planowanego zestawu ? Jeśli podepnę go równolegle do wyjścia Line Out wraz z kablami idącymi z tego wyjścia do wzmacniacz to nie zmieni się impedancja lub nie będzie innych negatywnych skutków.

Tytuł: Re: Concert + 4x Hertz + wzmacniacz + Sub Nokia. Czy to zagr
PostNapisane: 15.sty.2008 01:27:05 
Użytkownik

Łukasz_pl napisał(a):
Przód i tył wyciszony, na przodzie siedzą już Hertz ESK 130, na tył pójdą ECX lub DCX 165. Obecnie Hertze mam podpięte do radia i gra to średnio (basy są strasznie płaskie, brak głębi, takie dudnienie, jak dam głośniej głośniki zaczynają charczeć) podłączyłem na chwile starego Pioneera DEH (4x40RMS) i różnica była ogromna w głębokości basów jak i głośności.

Radia Concert (ori z audi) nie będę zmieniał ze względów stylistycznych (Concert ma wyjście Line out na przód i tył, więc nie ma źle ;) ). Pozostaje podniesienie mocy poprzez wzmacniacz. Planuje zakupić wzmacniacz 4-kanałowy do ok 400zł. Tylko pytanie jak podpiąć to wszystko razem ??

Przód 2 kanały, tył kolejne 2 kanały... no i cały wzmak zajęty :) Pozostaje jeszcze oryginalny sub nokii z audi a3 (aktywny) który ma w środku własny wzmacniacz wiec do wzmacniacz go nie podepnę, a oba wyjścia w radiu mam zajęte.... Zaznaczam że nie chce innego suba (muszę mieć wolny bagażnik).

1. Czy podpięcie wzmacniacz do Concerta poprawi "głębie" basów (bo wysokie tony są ok). Czy może problem leży w wysterowaniu dźwięki i nic wzmacniacz nie da ?

2. Jak podpiąć sub nokii do planowanego zestawu ? Jeśli podepnę go równolegle do wyjścia Line Out wraz z kablami idącymi z tego wyjścia do wzmacniacz to nie zmieni się impedancja lub nie będzie innych negatywnych skutków.

Głębię basu tracisz częsciowo przez 130mm głośniki, które nie przetworzą najniższego pasma...

Odpowiedzi:
1. Podpięcie wzmaka na pewno poprawi jakość dźwięku. Skoro masz wygłuszony przód, to powinno być OK, jednak bez suba niewiele wyciśniesz ze 130mm głośnika. Po prostu zakres poniżej ok. 100-150Hz jest dla tego głośnika nieosiągalny (wbrew temu co na pewno piszą w papierach). Tzn. jest osiągalny, ale nie na takim poziomie głośności jak sobie tego życzysz...
Poza tym, za to pasmo jest odpowiedzialny subwoofer, więc nie wyciągaj z głośnika ile się da (ja np. tnę woofery w drzwiach przy 80hz, bo po co mają się wcinać w pasmo subwooferowe, i pocić się, skoro dla niego to drobnostka??)...

2. Jak to podpiąć?? Do concerta musisz kupić przejściówkę (miniiso) z wyprowadzonymi chinchami, żebyś mógł podpiąc piec. Skoro woofer ma swój wzmak to do niego nie potrzebujesz pieca. Jest pewna obawa, że jak podepniesz równolegle sygnał do woofera (wraz z tylnymi głośnikami), to będą one grały troszkę ciszej (ale to sobie wyrównasz na wzmaku).
Inną radą jest zakup wzmaka z wyjściem "Line Out" i podanie niezmienionego sygnału przez wzmak do wzmacniacza woofera. Jednak sądzę, że równoległe podłączenie też zda egzamin...

Na koniec rada:
Spodziewasz się "cudu nad Wisła" chcąc osiągnąc dobry, niski, kontrolowany i mocny bass stosując 130mm głosniki i fabryczny woofer.
Na Twoim miejscu olałbym tył i sprzedał głośniki. W miejsce fabrycznego woofera wmontował Np. MDS08 w malutkiej skrzynce BR, podłączył wszystko pod piec (przód + woofer w mostku) i cieszył się dźwiękiem...
Fabryczny woofer ma 1 lub 2 10cm głośniki w skrzynce plastikowej i on też poza dudnieniem nie da bassu. To jest po to, żeby klient w salonie się zachwycił przesiadając się z Forda Fiesty, a potem i tak zmienił, jeśli ma wyższe aspiracje melomańskie ;)
Taki wooferek gra na poziomie basu średniego-niższego a nie tak jak porządny sub basem niskim i subbassem (tam, gdzie nie dochodzą możliwości przednich głośników)...
Pasmo musi być spójne i we wszystkich zakresach "obstawione" a stosując fabryczny woofer schodzisz troszeczkę poniżej przodu i wzmacniasz jego pasmo. Dlatego będziesz miał dudnienie zamiast niskiego, przeszywającego bassu...

tyle... :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 15.sty.2008 02:27:01 
Użytkownik

Tak jak pisałem podpięcie "nowszego" radia dało już dużą różnicę (w Concert jest chyba tylko 12W) a hertz-e lubią dużo mocy ;)

Nie spodziewam się cudu ale chce żeby przynajmniej grało to tak jak na w.w. radiu.

Na podpięcie znalazłem już sposób, zresztą opisałeś go powyżej:
Z radia Line Out FR i FL do wzmaka, do RR i RL wpiąć rozgałęźnik RCA który pójdzie do wzmaka jak i do suba. I powinno wszystko grać.

Tylko boje się z powodu zbyt dużej ilości głośników nie będzie to fajnie grało... Najchętniej zostawiłbym sam przód + dobry sub. Ale jak pisałem wyżej potrzebuje cały bagażnik a w przodzie zmieszczą się tylko 130 bez większych przeróbek. Same 130 + sub z nokii nie dadzą mi nawet średniego basu dlatego kombinuje jeszcze z tyłem.

Powiedz mi jeszcze, BLAUPUNKT GTA 4 MkII da rade napędzić Hertz ESK130 + DCX165 ?

Dzięki za odpowiedź :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 15.sty.2008 02:39:09 
Użytkownik

Please :peace:
Blaupunkt, Megavox, Voice Kraft, Magnat itp. zostaw w spokoju...

To jest absolutne minimum jeśli chodzi o piec:
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=295454315

A za 400zł poszukaj monacora Carpowera HPB-604.
Inne piece nie są warte zachodu...

Dobrze, że się boisz...
Jeśli siedziałeś kiedyś w toalecie z radyjkiem puszczonym na max, to właśnie tak się będziesz czuł ;)
Za dużo głośników więc scena rozmyta, zero lokalizacji instrumentów i ogólna kicha...

I radziłbym jednak pominąć fabryczny wzmak i podłączyć suba do oddzielnego pieca (a najlepiej wykonać odlew z żywicy na wzór wnęki oryginalnego suba i tam coś wmontować)...

Ps. Podpięcie tegoradia spowodowało wzrost dynamiki, bo ma minimalnie mocniejsze końcówki i Pioneer ma sporo ulepszaczy (Loudnessy i ogólne podbicie najniższych i najwyższych rejestrów), które w ogolnym rozrachunku wcale lepsze nie są, bo po chwili słuchania męczą :)

Podpięcie pieca zdecydowanie poprawi obecny stan :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 15.sty.2008 09:12:42 
Klubowicz

Heveliusz dobrze mowi, jatak zrobilem na tyl orginalny wogole nie gra, bo po co. Przod 16,5 cm w A3 bylo trudno ale sie zmiescilo :d , tyl. SUb skrzynia zamknieta + wzmacniacz ktory napedz przod + tyl. Efekt 100% lepszy niz seria, jakbys przesiadl sie z malucha do Audi :D

Audi A6c4 Ael Avant Quattro ECO Power by' To JA !
Audi 100 C4 red
Audi A3 1.9 8L
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 15.sty.2008 13:12:21 
Użytkownik

Heveliusz jednak po przemyśleniach zostawiam tylko przód + ori sub który narazie niech sobie tam gra + wzmak. Później go zmodyfikuje ;)

Co do wzmacniaczy, który najlepiej sobie poradzi ?
- CARPOWER HPB-604
- JBL CS 60.4
- BLAUPUNKT GTA 480

Tytuł:
PostNapisane: 15.sty.2008 13:55:48 
Użytkownik

Ja bym wybrał Carpowera. Sprawdzony i ma świetny stosunek Jakość/Cena (oczywiście nowy, bo używki praktycznie nie do zdobycia)...

Możesz też pomyśleć o jakimś uzywanym piecyku np. z Alpine'a lub dorzucić parę groszy (lub się potargować) i wytargać to:
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=297580379

Świetny piec, rewelka brzmienie, za tą kasę nic lepszego nie znajdziesz (ja bym brał ten)...

Tytuł:
PostNapisane: 15.sty.2008 14:09:08 
Użytkownik

Mam już zaklepany Carpower HPB-604 nowy za 450zł ;)

Kable zasilające 10mm2 i głośnikowe 2,5mm2 starczą ?

Kable sygnałowe RCA ciągnąć do tyłu oraz razu 4 czy 2 ?

Tytuł:
PostNapisane: 15.sty.2008 15:09:08 
Użytkownik

10mm2 to za mało. Musisz puścić 20-25mm2 zasilające (bo kiedyś będdziesz chciał coś zmienić i Ci się będą grzały kable - róznica niewielka, a bezpieczeństwo i komfort nieporównywalne...
Żeby obniżyć koszty pociągnij tylko + od aku (chyba, że masz w bagażniku) a masę z budy weź. (tylko pamiętaj, żeby dołączyć taki sam kabel masowy od aku do budy)

2,5m2 do głośników spokojnie wystarczą.

Jak ciągnąć to od razu 4 przewody. Zawszae zostaje mniej roboty kiedyś, a teraz i tak to będziesz robić...

Nie zapomnij też o bezpieczniku na przewodzie zasilającym (jakieś 30cm od aku)...

Tytuł:
PostNapisane: 15.sty.2008 23:26:35 
Użytkownik

Carpower HPB-604 leży już w garażu, podpiąłem go na pająka na przód 130 i różnica ogromna :D

Tylko jest problem z kablami głośnikowymi... bo oryginalne kable hertz-a na zwrotnicach średnica to ok. 0,7-1,0mm. A ich nie zmienię bo są za zalaminowane w zwrotnicach.
Obrazek
Jest sens w związku z tym prowadzić na przednie głośniki kabel 2,5mm2 skoro gardłem i tak jest 0,7-1,00mm?
Może wystarczy jak poprowadzę 1,5mm2 ??

Tytuł:
PostNapisane: 16.sty.2008 00:02:59 
Użytkownik

Poprowadź więc takie, jak są przy głośnikach... Skoro takie dają to tak musi zostać...

Tytuł:
PostNapisane: 22.sty.2008 00:22:34 
Użytkownik

Prace zakończone... :) Pociągnąłem na nowo profi wszystkie kable (mase roboty, nerwów żeby nic nie połamać i żeby nie odstawało) ale opłacało się :peace:

Podpiąłem wzmacniacz..., hertz-e 130 odżyły jednak to nie było jeszcze to... Przypomniałem sobie o moich starych (2 letnich z poprzedniego auta) Hertz ESK 165 (gwizdki i zwrotnice są takie same jak w 130). Wymagało to małej przeróbki ale obyło się bez większych modyfikacji. Głośnik wszedł prawie na styk z ramą okna. Podłączyłem i niebo a ziemia w porównaniu z 130 :diabel:

Ori subwoofer podłączyłem do 2 wyjścia (3 i 4 kanał) w radiu (regulacja poprzez przód-tył na radiu). Tylne głośniki oczywiście od razu odłączyłem. Tył także wyciszyłem. I teraz można jeździć, w środku muzyka na zewnątrz cicho nawet przy dużym basie.

Dzięki za porady. Dopiero teraz zrozumiałem że liczy się jakość a nie ilość i że 2 (przód) + 1(sub) a nawet samo 2(przód) zagra lepiej niż 2(przód)+2(tył).

Tytuł:
PostNapisane: 22.sty.2008 02:14:44 
Użytkownik

Cieszę się, że jesteś zadowolony... :peace:

Ps. Czasem warto się pomęczyc, żeby potem czerpać pełnymi garściami ;)

Strefa czasowa: UTC + 1