.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 23.lis.2024 05:27:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: 100 C3 1.8 gaźnikowy z gazem no i mam problem-pomocy
PostNapisane: 07.sty.2008 00:36:45 
Użytkownik

Witam, jak w temacie - mam audi 100 C3 1986r, 1.8 gaźnikowy, dwugardzielowy z gazem. Kupiłem auto dzien przed swiętami, a już dzień przed sylwestrem spalil mi się silnik;];/, tzn cala obudowa filtra powietrza poszla z tymem i przy okazji stopiony plastik zrobil swoje na pozostalych czesciach;]...

Nowy gaźnik już założyłem!!, teraz nie umie nigdzie kupic obudowy...

Napiszcie mi prosze czy moge dać do niego STOŻKOWY FILTER POWIETRZA??? i jak mam to zrobic????!!!!!

musze to jak najszybciej zrobic!! ale nie wiem czy sie wogole da:];/...

czekam na odpowiedzi:)

z góry dzięki!!:)

Tytuł:
PostNapisane: 07.sty.2008 09:14:55 
Użytkownik

jak potrzebujesz szybko to moze da sie podrzezbic obudowe od poloneza.

P.S. jesli to jest ten silnik o ktorym mysle to obudowa filtra (patelnia) była stosowana w innych produkcjach VW z tamtych lat

Tytuł: odp
PostNapisane: 07.sty.2008 10:31:04 
Użytkownik

Witaj. wiesz co to jest silnik 1.8 i na nim jest znaczek wv, ale wogole nie idzie dostac tego typu filtra;/, bylem juz wczoraj na gieldzie i pasowalem z vectry ale...jak by mial chodzic na samej benzynie ok ale jak zalozylem wtrysk gazu to lipa - nie pasowal...a nei wiesz czy moge zrobic filter stozkowy? i jak tak to czy moge go zamontowac odrazu na gaźniku, tn na wtrysku gazu?jestem gotow nawet wyciac dziore w masce bo i tak jest wypalony placek;]...odpisz mi jesli mozesz:)

Tytuł:
PostNapisane: 08.sty.2008 21:47:14 
Klubowicz

Mozesz załozyc filtr stozkowy ale i tak musisz kombinowac z połączeniem go z gaznikiem a dokładniej mikserem LPG na gazniku.
Filtry stozkowe przepuszczają więcej syfu, w konsekwencji silnik szybciej sie zuzywa.

Tytuł: moja audika spalona;]
PostNapisane: 10.sty.2008 23:18:17 
Użytkownik

Witam was:0 - wszystkich zainteresowanych moim tematem - z ulga moge wam napisac ze dzisaj bo tak dlugim okresie prob i bledow odpalilem moj wechikol - a wszystko za sprawa mojego kuzyna, ktory sprzedal mi obudowe filtra:) - on jest mechanikiem no i zerknelismy na taki progranm etka - polecam wszystko o audi/wolksvagenie itp.:) - no i byl schemat tego wszystkiego - podlaczylem tak jak na schemacie no i prosze - krecilem az zassal paliwo no i prosze odpalil - ale po chwili zaczal dymic!! - zawolalem sasiada (tez mechanika, ale wartburgow i9 trabantow) no i stwierdzil wyciek plynu chlodniczego na kolektor no i z tego ten dym;] - zlikwidowalem usterke no i rano pojde podlaczyc gaz no i czy moze mi ktos napisac jak wyregulowac obroty? - czy linka czy czyms innym?

jeszcze wam napisze co jutro bedzie:)

Tytuł:
PostNapisane: 11.sty.2008 18:55:35 
Klubowicz

Nie napisałes co to za typ gaznika.
Obroty biegu jałowego w gazniku mechanicznym, regulujesz srubą podtrzymania przepustnicy.
W elektronicznym gazniku Pierburg 2EE nie ma takiej regulacji.
W nim wolne obroty regulowane są za pomocą elektroniki

Tytuł:
PostNapisane: 20.sty.2008 18:29:37 
Użytkownik

Ja poprzednio miałem A100 C3 83r. 1.9 5cyl. na gazniku i założyłem stożkowy filtr powietrza, ale odrobina pracy została włożona. Na początek dopasowałem sobie obudowe(zamiast obudowy filtra powietrza) najlepiej pasuje pokrywa monowtrysku z golfa 1.4 lub 1.6 aby ją przymocować wytoczyłem z aluminium podstawe za pomocą której skręciłem obudowe z gaznikiem, nasrępnie kawałek rury gumowej też z golfa, BLOS i stożkowy filtr powietrza. Efekt- spalanie gazu trasa do 140km/h 8-9 litra, miasto zimą max 13 litrów/100km
Miłej zabawy Ci życze.

aktualnie moją pasją jest Audi 100 C4 z 93r. 2.0 16V

Strefa czasowa: UTC + 1