.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 04.lut.2025 13:43:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 05.lip.2007 16:54:55 
Klubowicz

Dobre pytanie Carl-u :diabel: . Ja też pamiętam czasy "mieszadełka" w takiej kadzi jak kiedys na mleko "luzem" było w spożywczych :): ale mam nadzieję :galy: :P , że teraz nie ma już konieczności mieszania. Jestem ufny do tego stopnia że najczęściej wlewam mixola przed wyjazdem na "cpn-a" (ok. 800 metrów odległości). Gwarantuję Ci, że na pewno nie powstaje "zawiesina", zaś paliwo krąży w instalacji non-stop - więc i tak wszystko wymiesza się znakomicie :P ;) .
:peace:

Tytuł:
PostNapisane: 05.lip.2007 17:42:20 
Klubowicz

Uspokoiłeś mnie ;)
Czyli od dzisiaj zaczynam...
Intryguje mnie bardzo ostatnio zjawisko tzw. "pływania" korekcji wtrysków.
Cofnąłem się trochę w czasie do wszystkich moich 013 i 014 i zauważyłem, że te korekcje nie są identyczne np. na programie seryjnym i chipie.
Więcej - na programie seryjnym korekcje rosną :!!: :!!: :!!:
Na cylindrach, gdzie była korekcja w minusie, po jakimś czasie jest w plusie, są też inne wartości niż z logowania poprzedniego (raz na plus, raz na minus).
Wcześniej nie tankowałem tylko BP Ultimate - improwizowałem... :/ ;)
Zastanawiam się w takim razie, czy mój eksperyment z mixolem będzie miarodajny ?
Ale spróbuję i tak... :):
BP Ultimate + mixol + ciężka noga carla = mieszanka piorunująca, której nie oprze się żaden wtrysk :diabel: :peace:
Po zakończeniu eksperymentu robimy wspólny tutorial, Piotruś pod hasłem: "Polak potrafi - odsłona pierwsza" :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 05.lip.2007 20:20:47 
Klubowicz

W związku z tym jak powiecie, że to choć troszkę działa to i moje AKE łyknie sobie mixolu ;)

Tytuł:
PostNapisane: 05.lip.2007 20:28:26 
Użytkownik

Carl jak widać pomoce naukowe nie sa wolne od błędów a to, że bez namysłu zamieściłem tą kolejnośc to inna sprawa, pośpiech i lenistwo :D

Obrazek

Ta padaczka wogóle nie chodziłaby przy takiej kolejności :D
Za wprowadzenie w bład przepraszam i mam nadzieje, że to nikomu nie zaszkodziło.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 05.lip.2007 20:38:57 
Klubowicz

Wybaczam Ci wasylo za lekcję którą mi dałeś w polemice o 12V na przepływce... :diabel:
Co do pomocy naukowych, rzeczywiście nie można im wierzyć bezgranicznie - jako przykład podam dane techniczne ze znanej strony według której AFB, AKN i AKE to motorki w układzie R4 :diabel:
Na stronie dieselschrauber też jest źle podany kąt wtrysku dla AFB, AKN - piszą, że jest v.OT ;)
Przykłady można by na pewno mnożyć...
Cóż... życie nie może być usłane tylko różami... :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 05.lip.2007 21:14:02 
Użytkownik

spanky napisał(a):
Piotruś napisał(a):
spanky napisał(a):
a wracajac do tematu ustawiłbym kat wtrysku zrobil ponownie diagnoze (włacznie z dynamiczna) i jezeli wszystko byloby OK to niezwracałbym uwagi na korekcje na wtryskach ...

A moim skromnym zdaniem - trochę szkoda katalizatora :galy: ... :): .

Poza tym warto się upewnić (po VINie w ASO i oczywiście po wykonaniu prawidłowej regulacji nastawów podstawowych) - czy "drżenie" silnika nie jest spowodowane wadą fabryczną wtryskiwaczy, którą opisałem jakiś czas temu na Forum. To dlatego, że sprawa (teoretycznie) może być poważniejsza niż się nam aktualnie wydaje ... .

;) :peace:

widać umknął mi gdzies Twoj opis o wadliwych wtryskiwaczach ....

ale zaraz nadrobie ... ;)

P.S osobiscie wydaje mi sie ze tak duze korekcje spowodowane sa dosc duzym przebiegiem jak na tak młode autko ....

[+]

P.S 2. a ja mam jeszcze jedno pytanie do samego zainteresowanego .... kiedy w furmance był zmieniany rozrzad ... :?:

no więc właśnie, gdy dowiedziałem się tydzień temu jaki ma faktycznie? przebieg, postanowiłem niezwłocznie przystąpić do ataku.
W dniu dzisiejszym wymieniono komplet, czyli zdążyłem przed makabrą.

Tytuł:
PostNapisane: 05.lip.2007 21:20:45 
Użytkownik

masz racje... stwierdzenie wymyje/przeplucze chyba bardziej odpowiada :): ... ale własnie o to mi chodziło ;) (przedmucha tez nie jest złe ;) ).... moze własciciel samochodu leje kiepskiej jakosci gnoj ... :okulary2: .. moze zamiast mixolu (różne sa opinie) zastosował bym np.ELF Diecyl Plus ... sporo dobrych opinii o nim słyszałem + zatankowanie kociłka do pełna wysokiej jakosci gnojem ... i wtedy przegonił furmanke ... moze cos pomoze .... :peace:[/quote]

właśnie ostatnio (3-ie tankowanie odkąd go mam) zalałem V-power, ale nie szalałem za bardzo, bo bałem się o rozrząd.
Teraz jak jest zmieniony zadam mu bobu.
A swoją drogą nie pamiętam, czy przy VAGowaniu była wyłączona klima, ale przypominam sobie, jak gość, który sprawdzał mi furkę powiedział, że wysiada sprzęgło od sprężarki klimatyzacji (może to stą te drgania:?:)

Tytuł:
PostNapisane: 05.lip.2007 21:48:28 
Klubowicz

A skąd pomysł o sprzęgle od sprężarki? Tam powinieneś mieć załączaną wewnętrznie sprężarkę - sprzęgła nie słychać a główka kręci się cały czas... więc i drgań byś nie czuł żadnych... a już raczej napewno nie z klimy...

Tytuł:
PostNapisane: 05.lip.2007 21:51:57 
Użytkownik

Sprawdzał go mechanik w Diagtroniku i taką wydał diagnozę.
Powiedział, ze należałoby wymienić, bo długo nie pociągnie.
Może taka ich metoda na zarabianie??

Tytuł:
PostNapisane: 06.lip.2007 07:22:37 
Użytkownik

Auto: Renata
macwa napisał(a):
Sprawdzał go mechanik w Diagtroniku i taką wydał diagnozę.
Powiedział, ze należałoby wymienić, bo długo nie pociągnie.
Może taka ich metoda na zarabianie??

z tego co wiem (a kilka razy korzystałem z pomocy Diagtronika) to chłopaki bardzo dobrze znaja sie na rzeczy i nie sadze aby próbowali bezpodstawnie wyciagnac od Ciebie kaske ... ;)

Tytuł:
PostNapisane: 06.lip.2007 09:20:27 
Klubowicz

No to jestem ciekaw jaką masz sprężarkę...

Tytuł:
PostNapisane: 06.lip.2007 09:57:42 
Klubowicz

GrzesB napisał(a):
No to jestem ciekaw jaką masz sprężarkę...

Grzesiu -> nie do końca wiem jak to jest z milionem typów sprężarek klimatyzacji (poprostu są różne - a nie jest to mój "konik"...) ale te ze "schowanym sprzęgłem" (made in Japan) wcale nie pracują non-stop. Można je "odpalać" tak samo jak inne (z "odkrytym" sprzęgłem) np. przy pomocy guziczka AUTO lub ECON ;) .
Istnieje możliwość, że "przerywana" praca takiego kompresora (s)powoduje "jakieś" drgania (ale niezbyt częstotliwe) silnika na biegu jałowym. Z "czymś takim" kilka razy spotkałem się w sytuacji, kiedy "masa" silnika nie kontaktowała prawidłowo (wtedy sprzęgło klimy ciągle "cykało" ;) ) .

:P :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 20.sty.2008 22:26:04 
Użytkownik

mogę się dowiedzieć jaki jest "finał" tej historii bo ja mam dokładnie to samo (tzn. korekcje na jednym cylindrze i trzepanie budą na wolnych obrotach) i nie wiem dlaczego...

Ostatnio edytowano 21.sty.2008 09:18:01 przez ajonak, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 21.sty.2008 02:46:20 
Użytkownik

carlnova napisał(a):

A tak na poważnie:
Od dzisiaj rozpoczynam eksperyment.
Namówiony przez Ciebie zalewam mixola na każdy zbiornik.
Uprzednio zaloguję 013 i 014, oczywiście bacznie obserwując zachodzące zmiany. Nie mam nic do stracenia, a mogę tylko zyskać...
Na jednym wtrysku mam korekcję ok. 1,17 do 1,21 :/
Podaj dawki prezesie, coby carl nie przedawkował... :):

Pozdrawiam Piotr :peace:

Carl :peace: przyjacielu no to jest nas dwóch :)
po ruszeniu tematu
http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopi ... ight=mixol
/i po rozmowie z Piotrem też się zdecydowałem/

Oczywiście też wszystko loguje, na początku przy pełnym baku i na końcu przy rezerwie.

carlnova napisał(a):

Piotr jesteś pewien, że mixol porządnie wymiesza się w zbiorniku pod wpływem samego strumienia ON z dystrybutora ?

Ja jeszcze doskonale pamiętam "dawne czasy" jak trzeba było "telepać" :diabel: zbiornikami w motorynkach i ETZ-tach, żeby ten cholerny mixol wymieszał się porządnie z benzyną... ;)

Carl dla pewności leję na raty, a zaraz po wyjeździe z BP robię na ulicy parę bączków by dobrze się wymieszało :D

Tak na poważnie to nie popadajmy w paranoje bo dojdzie do tego że na stację będziemy podjeżdżać z mikserem coby dobrze mixol z gnojem wymieszać :D

Do śkody też zalałem, a co mi tam :)

Tytuł:
PostNapisane: 21.sty.2008 09:20:59 
Klubowicz

BELLATRIX napisał(a):
Carl :peace: przyjacielu no to jest nas dwóch :)
po ruszeniu tematu
http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopi ... ight=mixol
/i po rozmowie z Piotrem też się zdecydowałem/

Oczywiście też wszystko loguje, na początku przy pełnym baku i na końcu przy rezerwie.

He he, no to bardzo się cieszę, że jest nas coraz więcej. :D
Osobiście nie wierzyłem, dopóki nie sprawdziłem, że to rzeczywiście działa.
Najwyższa korekcja spadła mi z 1,17 do 1,05 już na kilku zbiornikach.
Zalewam 300 ml mixola do każdego zbiornika - nie popadam w paranoję, wszystko ładnie się miesza pod wpływem strumienia ON z dystrybutora.
Tylko patrzą na mnie jak na wariata, jak wyciągam z bagażnika buteleczkę mixola na BP - raz nawet przyleciał do mnie gość pytając dlaczego nie używam ich "polepszaczy" :):
Jest OK, działa i polecam wszystkim niezdecydowanym.

Bellatrix, jeszcze tylko zalej motorek Motulem i będziesz moim najlepszym forumowym kolegą :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 21.sty.2008 09:34:14 
Użytkownik

Auto: A6 C7
Carl powiedz prosze...bo się jeszcze wacham...czy mojej nowej VP44 może zagrozić jakoś Mixol? czy lać i sie głupio nie pytać? :d

Tytuł:
PostNapisane: 21.sty.2008 09:52:05 
Klubowicz

Boner napisał(a):
Carl powiedz prosze...bo się jeszcze wacham...czy mojej nowej VP44 może zagrozić jakoś Mixol? czy lać i sie głupio nie pytać? :d

Może jej tylko pomóc :)
Sprawdzone, Boner i działa - dla Twojego uspokojenia podam, że zalecają to nawet renomowane serwisy BOSCH

Żadne pytanie nie jest głupie - są tylko głupie odpowiedzi :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 21.sty.2008 10:15:05 
Użytkownik

Auto: A6 C7
Sie ma rozumieć :!: więc uroczyście informuje że podłączam się do akcji :!: :d

Tytuł:
PostNapisane: 21.sty.2008 10:16:12 
Użytkownik

carlnova napisał(a):
Bellatrix, jeszcze tylko zalej motorek Motulem i będziesz moim najlepszym forumowym kolegą :peace:

Tiaaa, na lato raczej będę chciał zmienić olej bez względu na liczbę przejechanych km a dużo raczej nie będzie, ale na jaki to na razie się sam zastanawiam.

Napewno konsultacja będzie :)

Tytuł:
PostNapisane: 28.sty.2008 23:16:57 
Użytkownik

Cytuj:
Bellatrix, jeszcze tylko zalej motorek Motulem i będziesz moim najlepszym forumowym kolegą

A czy ja też nim mogę być? Leję motula x-cess 8100 i mixola 300ml na bak :diabel: :peace:
Pozatym wymieniłem hydraulikę więc może szanowny Piotruś mnie też polubi? :): :D
Dodam tylko że od niedawna jestem zarejstrowany na forum ale czytam znam je od dawna i duużo z niego wyniosłem! DZIĘKI CHŁOPAKI ZA WIEDZĘ którą od was mogłem zdobyć! :d
Sorry że podpinam się pod temat @ Carl - Miałem zamieścić logi w weekend - pisałem Ci PW - ale niestety pożyczyłem bratu na 5 minut auto a on rozwalił mi przód więc samochód stoi u lakiernika (wimieniam zderzak)
Jak tylko odzyskam CCCO zrobię porządne logi i z niecierpliwością będę czekał na wyrok moich MENTORÓW i posiadaczy Supreme wiedzy :peace:
Pozdrawiam!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1