.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 04.lut.2025 12:37:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: (audi a6 1,9 tdi) problem z moca?
PostNapisane: 24.sty.2008 08:35:27 
Użytkownik

Witam juz mi z tym moim autem rece opadaja kasa plynie zeka a efektu jak nie bylo tak nie ma chodzi mi o to ze mialem przedmuchy w glowicy z czego uciekal mi plyn z chlodnicy dalem autyko do mechanika stwierdzil ze z jednym tlokiem sa problemy kazalem wymienic wszystkie na nowe oryginalne bo innych niestety ma wymienilismy panewki bo byly troche zuzyte glowica zplanowana oczywiscie dany swiezutki alej filtry silnik zlozony i niespodzianka i to duza nie dosc ze bardzo ciezko odpala trzeba go hechlac jak juz odpali slychac delikatne metaliczne stuki okolo 5 sekund potem to ucicha silnik pracuje jak nowy slychac tylko delikatne chrumanie jal w nowce ale to tylko do czasu az silnik sie troche nagrzeje i znowu slychac uporczliwe stuki ,po przejechaniu sie autem stwierdzilem ze auto ktore ma 130 koni jak je kuipilem odpalalo od kopa i wgniatalo w siedzenie szedl jak buza teraz moc straszliwie spadla i auto jest mulowate i bardzo ciezko jest mu sie rozpedzic,mechanik stwierdzil ze to pompa pojechalismy do pompiarza on wymienil przetwornik z magnesem czy cos takiego bo nie dzialalo skasowal ponad 500 zł i nadal to samo juz nie mam sil bo wszedzie place kazdy jest madry a auto jak chodzilo tak chodzi co moze byc przyczyna zle ustawili pompe moze wtryski a moze on nadaje sie na zlom;( prosze o jakas podpowiedz.

Tytuł: Re: (audi a6 1,9 tdi) problem z moca?
PostNapisane: 24.sty.2008 08:48:44 
Użytkownik

Auto: Renata
fazi25 napisał(a):
Witam juz mi z tym moim autem rece opadaja kasa plynie zeka a efektu jak nie bylo tak nie ma chodzi mi o to ze mialem przedmuchy w glowicy z czego uciekal mi plyn z chlodnicy dalem autyko do mechanika stwierdzil ze z jednym tlokiem sa problemy kazalem wymienic wszystkie na nowe oryginalne bo innych niestety ma wymienilismy panewki bo byly troche zuzyte glowica zplanowana oczywiscie dany swiezutki alej filtry silnik zlozony i niespodzianka i to duza nie dosc ze bardzo ciezko odpala trzeba go hechlac jak juz odpali slychac delikatne metaliczne stuki okolo 5 sekund potem to ucicha silnik pracuje jak nowy slychac tylko delikatne chrumanie jal w nowce ale to tylko do czasu az silnik sie troche nagrzeje i znowu slychac uporczliwe stuki ,po przejechaniu sie autem stwierdzilem ze auto ktore ma 130 koni jak je kuipilem odpalalo od kopa i wgniatalo w siedzenie szedl jak buza teraz moc straszliwie spadla i auto jest mulowate i bardzo ciezko jest mu sie rozpedzic,mechanik stwierdzil ze to pompa pojechalismy do pompiarza on wymienil przetwornik z magnesem czy cos takiego bo nie dzialalo skasowal ponad 500 zł i nadal to samo juz nie mam sil bo wszedzie place kazdy jest madry a auto jak chodzilo tak chodzi co moze byc przyczyna zle ustawili pompe moze wtryski a moze on nadaje sie na zlom;( prosze o jakas podpowiedz.

a co wypluł VAG ... :?:

i co to za silnik AWX/AVF ... ?

Tytuł:
PostNapisane: 24.sty.2008 08:53:00 
Użytkownik

Jak słychać stuki, a jednocześnie auto nie zapala i nie ma mocy, rozważyłbym sprawdzenie ustawienia rozrządu... Wiesz, Spanky, jakich magików Ziemia nosi...

Tytuł:
PostNapisane: 24.sty.2008 08:56:58 
Użytkownik

ja to wiem najlepiej jakich magikow ma moje miasto kazdy mowi co innego kazdy cos naprawi i skasuje i potem nie ma gdzie zareklamowac bo kazdy mowil ze usterke ktora robil zosytala usunieta ale musi byc cos jeszcze i ja siwieje w zastraszajacym tempie ,pompiaz ustawiam mi przez kts dawke paliwa i pompe po tej operacji samochod po wcisnieciu gazu robil wiele halasu a kola sie toczyly jest to silnik afn z tego co wiem i rozwazam danie auta do serwisu diesel w pile podobno sa dobrzy ale jak sytuacja sie powtorzy wymienia pol auta skasuja kilka dobrych tysiecy i bedzie to samo to chyba go spale ehhh

Tytuł:
PostNapisane: 24.sty.2008 09:13:50 
Moderator

Auto: Audi S4
Zanim podpalisz daj znac .. przyjade z lawetą.. :peace:

Podłacz VAG zczytaj błedy i zrob komplet logów zgodnie z tym tutorialem..

http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=53752

Wrzuć na forum... moze cos sie wyjasni.

Pozdrawiam

S4 B5 Avant quattro ..AGB.. szybka czarnulka

Była : B5 Avant quattro ..APU..
Była : B3 Limo ..SB..
Była : C4 TDi Avant quattro ..AEL..
Była : B5 TDi Avant quattro ..AFN..
Była : B3 Limo ..SF..
Była : B5 TDi Avant ..AFN..
Była : B5 TDi Limo ..AFN..
Była : B4 TDi Avant ..1Z..

Tytuł:
PostNapisane: 24.sty.2008 09:18:39 
Użytkownik

SebastianS napisał(a):
Jak słychać stuki, a jednocześnie auto nie zapala i nie ma mocy, rozważyłbym sprawdzenie ustawienia rozrządu... Wiesz, Spanky, jakich magików Ziemia nosi...

wiem,wiem ....

dosyc prawdopodobne ze rozrzad ustawiony w strone księżyca ... :):

rada .. zmienic mechanika ... :!: i to jak najszybciej ... :!:

przemik napisał(a):

Podłacz VAG zczytaj błedy i zrob komplet logów zgodnie z tym tutorialem..
http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=53752

z tymi logami to nie tak hop-siup ... przy takim stanie rzeczy mocniejsze wcisniecie pedalu moze spowodowac ze sie silnik wysra .... :/

Tytuł:
PostNapisane: 24.sty.2008 09:19:55 
Użytkownik

hehe no wiem moze wydawac sie to smieszne ale ja z tym samochodem mam ciagle jakies przeboje i najgorsze jest ze nikt nie potrafi mi pomoc dlatego jestem zdesperowany,ok zczytam i wyslemy dzieki za kazda pomoc:)

Tytuł:
PostNapisane: 24.sty.2008 09:40:51 
Użytkownik

silnik sie wysra to znaczy szlag go trafi :) dopiero co byl po remoncie??

Tytuł:
PostNapisane: 24.sty.2008 09:43:22 
Użytkownik

fazi25 napisał(a):

budynki po remontach tez potrafia sie zawalic ... ;)

Tytuł:
PostNapisane: 24.sty.2008 09:47:44 
Użytkownik

to mnie teraz podbudowales .

Tytuł:
PostNapisane: 24.sty.2008 16:03:12 
Użytkownik

spanky napisał(a):
fazi25 napisał(a):

budynki po remontach tez potrafia sie zawalic ... ;)

jesli słychać stuki i nie mylisz tych dźwięków z czym innym, to istnieje pradopodobieństwo, że następuje delikatne pukanie tłoków w zawory - w tej sytuyacji przed logowaniem samochodu proponuję wnikliwe skontrolowanie ustawień rozrządu!!!!
Dowalenie do pieca silnikowi w stanie kolizji skaże Cię na wydatki przekraczające zapewne wartość samochodu...

Tytuł:
PostNapisane: 25.sty.2008 09:35:02 
Użytkownik

to co piszesz przeraza mnie bardzo ale te stuki jak pisalem nie sa zawsze wydaje mi sie ze jezeli tloki udezaly by w zawory bylo by to od poczatku slychac jak tylko sie uruchomi silnik a tak nie jest jak pisalem stulki8 sa przez jakies kilka sekund potem milkna silnik chodzi jak zyletka doslownie jak nowy slychac tylko ciche delikatna prace silnika ale jak troche popracuje zaczyna znowu delikatnie dziwnie pukac ktos mi powiedzial ze moze to byc od wtryskow lub pompa pompa byla u pompiaza i stwierdzil ze zle dziala nastawnik ktory wymienil jest po tej operacji ciszej ale stuki nadal sa nie sa to jakies mocne stuki ale porownywujac z praca po odpaleniu gdzie jak wspomnialem silnik poracuje jak nowy to dziwnie brzmi a chce wreszcie doprowadzic te auto do idealnego stanu i tyl;ko lac i jezdzic ale magicy nie potrafia mi tego zrobic ehhhh.

Tytuł:
PostNapisane: 25.sty.2008 17:03:40 
Użytkownik

fazi25 napisał(a):
to co piszesz przeraza mnie bardzo ale te stuki jak pisalem nie sa zawsze wydaje mi sie ze jezeli tloki udezaly by w zawory bylo by to od poczatku slychac jak tylko sie uruchomi silnik a tak nie jest jak pisalem stulki8 sa przez jakies kilka sekund potem milkna silnik chodzi jak zyletka doslownie jak nowy slychac tylko ciche delikatna prace silnika ale jak troche popracuje zaczyna znowu delikatnie dziwnie pukac ktos mi powiedzial ze moze to byc od wtryskow lub pompa pompa byla u pompiaza i stwierdzil ze zle dziala nastawnik ktory wymienil jest po tej operacji ciszej ale stuki nadal sa nie sa to jakies mocne stuki ale porownywujac z praca po odpaleniu gdzie jak wspomnialem silnik poracuje jak nowy to dziwnie brzmi a chce wreszcie doprowadzic te auto do idealnego stanu i tyl;ko lac i jezdzic ale magicy nie potrafia mi tego zrobic ehhhh.

Pytanie - czy w tym okresie, kiedy silnik chodzi cicho, "jak nowy", problemy z mocą występują też?

Tytuł:
PostNapisane: 25.sty.2008 17:06:04 
Użytkownik

nie wiem bo w tym momencie stoi a nie jezdzi takze nie wiem :) wiem ze pozniej jak jade jest ok nawet cicho na obrotach ale jak stane to slychac te delikatne dziwne stukanie po prostu nie chodzi tak jak rasowy diesel.

Tytuł:
PostNapisane: 25.sty.2008 17:30:34 
Użytkownik

fazi25 napisał(a):
nie wiem bo w tym momencie stoi a nie jezdzi takze nie wiem :) wiem ze pozniej jak jade jest ok nawet cicho na obrotach ale jak stane to slychac te delikatne dziwne stukanie po prostu nie chodzi tak jak rasowy diesel.

A co to takiego? :):

W sumie takie "stukanie" to może być dźwięk towarzyszący złemu kątowi wtrysku, wtedy praca się utwardza

Tytuł:
PostNapisane: 25.sty.2008 17:49:22 
Użytkownik

moze masz racje ale moj mechanik powiedzial ze zadnego konta wtrysku sie nie ustawia bo to tylko przy nowych takze nie wiem jak jest z tymi wtryskami rozkladal silnik jak remontowal wiec musial wyciagac tez wtryski co o tym sadzicie:)

Tytuł:
PostNapisane: 26.sty.2008 11:35:54 
Użytkownik

no panowie chyba cos sie ruszylo powoli z tym moim cackiem mechanik wymienil nastawnik w pompie ktora robil pompiaz i wlasnie ta czesc wymienial i skasowal 550 i dziwne nagle auto dostalo zrywu i odzyskal swoja moc ,ale z tym delikatnym stukaniem i odpalaniem dalej sa delikatne proiblemy wydaje mi sie ze to jednak kwestia ustawien pompy i konta wtrysku wtedy moze bedzie idealnie kto wie :) ale najwazniejsze postepy jakies widac.

Strefa czasowa: UTC + 1