.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 04.lut.2025 15:42:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [2,5tdi 150ps] Problem z vagiem
PostNapisane: 04.lut.2008 18:43:23 
Użytkownik

Szukalem i nie znalazlerm (tak na marginesie to ja albo nie umiem kozystac z szukajki albo ona nie dziala.... mialem wysyp wszytskich mozliwych tematow...)

Zakupilem vaga viakena do 2.5tdi v6 99/00 (http://www.viaken.pl/sklep.php?lang=pl&kat=5&prodid=74) i mam problem taki iz wyswietla mi sie monit:
no response from controller. Nie mogę kożystać z żadnych funkcji. Nawiasem...keidyś Ktoś oferowal mi pomoc w tym temacie a ja glupek nie pamietam kto.... Fajnie by bylo jakby Ktos mogłby mi udostępnic program taki jak trzeba...bo ja jakis swciągnolem ale cos mi sie zdaje ze z nim jest jakas lipa...

Z portami chyba wszytko ok...tzn wyswietla sie ze znalazl ale jakies 2 ostatni pozycje sa na nie... (mogę to dokladniej sprawdzic)

Może mi Ktos pomoc ?

Tytuł:
PostNapisane: 04.lut.2008 19:05:43 
Klubowicz

1. Wgrać sterowniki do kabla (na załączonym CD-Romie)
2. Ustawić odpowiednio porty COM w menedżerze urządzeń
3. Podłączyć kabel i połączyć się VAG-iem z jakimkolwiek sterownikiem
4. Rozłączyć się - kliknąć ABOUT i zrobić porządek
4. Zarejestrować program

Wszystko trywialnie prostackie. :):

Od razu zaznaczam, że na PW nie udzielam dodatowych informacji w tym temacie... :/

Tytuł:
PostNapisane: 04.lut.2008 19:41:43 
Użytkownik

Mam podlaczone przez port ps (ten do myszki) takze chyba kabla instalowac nie musze ?
Port chyba jest ok boone sa wykrywane sam iinterfes szwankuje (nie wykrywa go soft)

Tytuł:
PostNapisane: 04.lut.2008 22:54:28 
Użytkownik

Jeśli w menadżerze urządzeń po podłączeniu interfejsu jest on widoczny pod poprawną nazwą to raczej sterowniki masz zainstalowane ok. Jeśli windows poprawnie nie widzi urządzenia to trzeba wgrać potrzebne sterowniki z płyty.

Musisz sprawdzić, tak jak napisał Carl, we właściwościach urządzenia czy masz przydzielony odpowiedni port COM (w nawiasie obok nazwy urządzenia). Bo czasami przydzielany jest spoza zakresu od 1 do 4 i wtedy w Vagu nie możesz go odszukać.

A co do programu to wystarczy Ci, do sprawdzenia działania fejsu, niezarejestrowana wersja VC, najlepiej jakaś niższa.

Tytuł:
PostNapisane: 05.lut.2008 18:42:26 
Użytkownik

Probowalem to rozgrysc... siedzialem w aucie z 2 godziny.... przestawialem porty w bisie...i nic !!

Dalej przy sprawdzaniu portow wyswitela sie ze status ok ze interfejs ok
ale juz cos tam rosa tech jest na nie oraz to z iso/ na cos tam tez na nie......

Raz jakos mi sie udalo zrobic ze iso bylo na tak..... ale pozniej juz bylo na nie....

Pomocy blagam.......

Tytuł:
PostNapisane: 05.lut.2008 21:39:43 
Użytkownik

No to ja wysiadam :giveup:
Miałem problemy z interfejsem pod USB, ale łatwo je rozwiązałem. Jeśli masz Vistę to może spróbuj uruchomić Vaga w trybie zgodności z jakimś Win wstecz (np XP).
Innych pomysłów brak, za cienki na to jestem :608:

A może by pomogli ci z Viakena? W końcu od tego są.

Tytuł:
PostNapisane: 06.lut.2008 07:13:51 
Użytkownik

Wydaje mi sie ze pies pogrzebanyjest w portach...... slyszalem hustorie ze nieraz trzeba ustawiac w biosie port na 4 po czym w windowsie (mam xp) w menadzerze zmienic na 1...... jeszcze chyba tak nie porobowalem.

Viakena mam pod soba ale nie wiem czy sluza oni porada czysto informatyczna. Moj lapek nie posiada automatycznego wykrywania portow... tylko reczny w biosie lub calkowite wylaczenie....

Dodam ze mam xp program do vag-com 409.1 w pelnej wersji
Ma Ktos jeszcze jakies pomysly ?

Strefa czasowa: UTC + 1