.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lut.2025 00:23:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Jakie A6
PostNapisane: 07.lut.2008 16:17:28 
Użytkownik

Witam... jestem nowy na forum i nie posiadam jeszcze samochodu marki audi,ale che zakupic A6 (rok 2000-2002/3) i dlatego kieruje do was nastepujace pytania :

1)jakie silniki sa najlepsze a ktore najgorsze, jaki motor byscie proponowali :?: ( tzn. chodzi mi o awaryjnosc,dostepnosc czesci,koszta napraw itp. itd... )
2)Jakie sa ceny podstawowych czesci :?: (rozrzad,amorki,klocki,tarcze,wachacze...)
3)Ogolnie czy te auta sa awaryjne :?:
4)Jakie sa wady i zalety tego auta :?:
5)Inne przydatne rzeczy o ktorych dobrze zebym wiedzial...

Proslibym o wypowiadanie sie uzytkownikow ktorzy posiadaja A6 lub kiedys posiadali...

Z gory dziekuje za wszyskie podpowidzi i opinie

Tytuł:
PostNapisane: 07.lut.2008 16:36:39 
Klubowicz

Zapraszamy do funkcji SZUKAJ - to taka czerwona funcja, która umożliwia odnalezienie wszelkich informacji na forum. Jeśli nie wiesz jak ona funkcjonuje i nie chcesz się tego uczyć polecam przejrzeć dział KUPUJEMY AUDI, gdzie co drugi post traktuje o A6 C5, co więcej, można też zajrzeć do technicznego i poczytać o problemach. Dopiero jak zadasz konkretne pytania ktoś Ci może coś odpowiedzieć...

Tytuł:
PostNapisane: 07.lut.2008 17:56:31 
Użytkownik

opcje szukaj przejrzalem i dobrze sie na niej znam,wszyskie fora sa takie same a ja jestem na pewnym adminem....

Ale u was w tematach ktore juz istnieja nie ma konkretnych odpowiedzi na zadane przeze mnie pytania, Chce kupic audi a6 i chce wiedziec konkretnie jakie wady i zalety ma to auto, jakie silniki sa w nich najlepsze i jakie sa ceny podstawowych czesci eksploatacyjnych.... Zapomnialem dodac ze interesuje mnie tylko sedan

Chyba jasno sformuowalem swoje pytania :?: i mozna na nie konkretnie odpowiedziec.... proste pytania na ktore oczekuje prostych odpowiedzi....

Jesli na tym forum nie jestescie wstanie odpowiedziec na te pytania,poszukam odpowiedzi gdzie indziej...

Tytuł:
PostNapisane: 07.lut.2008 18:11:39 
Klubowicz

daroterma napisał(a):
znam,wszyskie fora sa takie same a ja jestem na pewnym adminem....

to chyba pierwszy post jak doskonale wiesz powinien się znaleźć w dziale newbie. EH znawca

'11 Lagoona III 2.0 DCI 180km 420NM & more
ex AFN & D11
i inne ustrojstwa.

Tytuł:
PostNapisane: 07.lut.2008 18:19:47 
Klubowicz

daroterma napisał(a):
opcje szukaj przejrzalem

Poprostu kłamiesz ... :/ . "Fajny" początek. Mom zdaniem wątek powinien być zamknięty/zlikwidowany ... .

Tytuł:
PostNapisane: 07.lut.2008 18:21:56 
Użytkownik

daroterma napisał(a):
opcje szukaj przejrzalem i dobrze sie na niej znam,wszyskie fora sa takie same a ja jestem na pewnym adminem....

Ale u was w tematach ktore juz istnieja nie ma konkretnych odpowiedzi na zadane przeze mnie pytania, Chce kupic audi a6 i chce wiedziec konkretnie jakie wady i zalety ma to auto, jakie silniki sa w nich najlepsze i jakie sa ceny podstawowych czesci eksploatacyjnych.... Zapomnialem dodac ze interesuje mnie tylko sedan

Chyba jasno sformuowalem swoje pytania :?: i mozna na nie konkretnie odpowiedziec.... proste pytania na ktore oczekuje prostych odpowiedzi....

Jesli na tym forum nie jestescie wstanie odpowiedziec na te pytania,poszukam odpowiedzi gdzie indziej...

tak jak pisał powyżej GrzesB - opcja SZUKAJ. Tematy związne z wyborem silnika itd. były już wiele razy poruszane. Idziesz na łatwiznę...

A4 Avant 2.8 Q Tiptronic - znowu żyje :)

Tytuł:
PostNapisane: 07.lut.2008 18:23:03 
Użytkownik

Auto: Cabrio V6
Nie kłamie :diabel: Przejrzał = rzucił okiem = nie przeczytał. Pan Admin :peace:
[zaraz znowu będzie, że źle witamy nowych i nie jesteśmy mili sasasa :619: ]

Audi 100 C4 AAR 1991 sedan zyclam pearl (2005 - 2012)
Audi A6 C4 AEL quattro 1996 Avant aluminium silver (2007 - 2015)
Audi Cabrio 8G ABC 1997 kabriolet brilliant black (2014 - ...) [.: TERAZ MY :.]

Tytuł:
PostNapisane: 07.lut.2008 18:33:22 
Użytkownik

Monster napisał(a):
[zaraz znowu będzie, że źle witamy nowych i nie jesteśmy mili sasasa :619: ]

pewnie tak będzie, bo po szybkim uzyciu "szukajki" zdołał napisać: "Jesli na tym forum nie jestescie wstanie odpowiedziec na te pytania,poszukam odpowiedzi gdzie indziej..."

A4 Avant 2.8 Q Tiptronic - znowu żyje :)

Tytuł:
PostNapisane: 07.lut.2008 18:43:35 
Użytkownik

no to pokaż mu odpowiedz i po problemie - tak szczerze to na naszym forum jest wszystko i nic .... brakuje takiej skondensowanej wiedzy w jednym poscie np kupujesz c5 i wszystkie wady i zalety i opis typowych awarii

ps. Chłopaki jesteśmy tu po to żeby pomagać ludzią powoli to forum zamienia sie w takich urzedników którzy siedzą rozmyślaja nie wiadomo o czym a jak juz trzeba pomoc to albo nie ma chetnego albo odsyłają cie do jakiś innych źródeł .. bez sensu.... jak tak wszyscy podchodzą do swojej pasji to przepraszam po co tu jesteśmy skoro jest opcja szukaj ????tematy sie powtarzają i powtarzać bedą bez przerwy bo audi ma kilkanaście modeli i na tym koniec ....

wracając do twoich pytań też stoje przed takim wyborem jak ty troche sie tym interesuje

Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czego wymagasz od a6

- jeśli w miare taniej eksploatacji to 1.9 tdi nie jest to jakaś totalna zawalidroga ale bolid f1 też nie silniczek sprawdzony raczej bezobsługowy jest praktycznie w dużej cześci samochodów vw - wg najlepszy wybór tylko musisz pamietac ze w 2oo1 /2ooo2 był lifting i wprowadzono silnik o mocy 130 km

-2.5 tdi dla mnie odpada ponieważ koszty ekspolatacji są bardzo duże raczej wadliwy z multitronikiem to już wogole może sie okazac inwestycja życia i powiesz nigdy wiecej używanego samochodu a jeśli już to musisz mieć odłożone ok 10 tys na silnik

- 2.8 wg mnie i kolegow i 1.9 tdi to jeden z najmniej awaryjnych samochodów

no i wiadomo reszta taki jak 1.8 t tez w miare nie drogi w utrzymaniu
na 2.7 też ludzie jakoś nie narzekaja , 4.2 bardzo pozytywny silnik tylko to spalanie :(:(

generalnie głównym minusem tego samochodu może być jego poprzedni właściciel jak kupisz zaniedbany egzemplarz to popłyniesz pieknie, musisz zwrócić też uwage na zawieszenie jest to wielowachaczowe zawiesznie....

ceny cześci to już musisz innych zapytać proponuje podzwonić po sklepach z czesciami ale myśle że jeśli kupisz silnik który jest w innych audi . vw itd to gwarantuje że włosy ci nie staną dęba ... Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 07.lut.2008 21:35:01 
Użytkownik

Przemysław napisał(a):
no to pokaż mu odpowiedz i po problemie - tak szczerze to na naszym forum jest wszystko i nic .... brakuje takiej skondensowanej wiedzy w jednym poscie np kupujesz c5 i wszystkie wady i zalety i opis typowych awarii

ps. Chłopaki jesteśmy tu po to żeby pomagać ludzią powoli to forum zamienia sie w takich urzedników którzy siedzą rozmyślaja nie wiadomo o czym a jak juz trzeba pomoc to albo nie ma chetnego albo odsyłają cie do jakiś innych źródeł .. bez sensu.... jak tak wszyscy podchodzą do swojej pasji to przepraszam po co tu jesteśmy skoro jest opcja szukaj ????tematy sie powtarzają i powtarzać bedą bez przerwy bo audi ma kilkanaście modeli i na tym koniec ....

wracając do twoich pytań też stoje przed takim wyborem jak ty troche sie tym interesuje

Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czego wymagasz od a6

- jeśli w miare taniej eksploatacji to 1.9 tdi nie jest to jakaś totalna zawalidroga ale bolid f1 też nie silniczek sprawdzony raczej bezobsługowy jest praktycznie w dużej cześci samochodów vw - wg najlepszy wybór tylko musisz pamietac ze w 2oo1 /2ooo2 był lifting i wprowadzono silnik o mocy 130 km

-2.5 tdi dla mnie odpada ponieważ koszty ekspolatacji są bardzo duże raczej wadliwy z multitronikiem to już wogole może sie okazac inwestycja życia i powiesz nigdy wiecej używanego samochodu a jeśli już to musisz mieć odłożone ok 10 tys na silnik

- 2.8 wg mnie i kolegow i 1.9 tdi to jeden z najmniej awaryjnych samochodów

no i wiadomo reszta taki jak 1.8 t tez w miare nie drogi w utrzymaniu
na 2.7 też ludzie jakoś nie narzekaja , 4.2 bardzo pozytywny silnik tylko to spalanie :(:(

generalnie głównym minusem tego samochodu może być jego poprzedni właściciel jak kupisz zaniedbany egzemplarz to popłyniesz pieknie, musisz zwrócić też uwage na zawieszenie jest to wielowachaczowe zawiesznie....

ceny cześci to już musisz innych zapytać proponuje podzwonić po sklepach z czesciami ale myśle że jeśli kupisz silnik który jest w innych audi . vw itd to gwarantuje że włosy ci nie staną dęba ... Pozdrawiam

dziekuie ci bardzo za jedyna senswna i trafna odpowiedz....mysle nad dieselkiem w automacie ...chociaz ogolnie chcialbym zeby byl wyposazony... Silnik jak juz pisalem diesel ale taki z charakterem tzn. taki ktory "slucha" jak wciskam pedal gazu...

Co do reszty panow ktorzy raczyli cos napisac to :

1)zrobcie pozadek na forum bo macie burdel jak chole*a, po przeczytaniu kilku/kilkunastu postow na temat audi A6 nic sie nie dowiedzialem bo przewaznie piszecie o niczym,albo wogole nie na temat... wiec po kilku(moze nawet kilkunastu) przeczytanych postach zrezygnowalem z dalszej lektury....
2)usunac to mod powinien wasze posty bo sa OT
3)jestescie tu po to zeby pomagac a nie probowac szydzic i wysmiewac (chociaz to tez wam kiepsko wychodzi)
4)Pewnie nie wiecie za duzo, kumpli wam brak wiec szukacie wrazen na forum :) :P
5)dajcie linki do ston gdzie sa konkretne odpowiedzi na zadane przeze mnie pytania

ZAZNACZAM ZE TYCZY SIE TO TYLKO TYCH OSOB KTORE UDZIELILY SIE W TYM TEMACIE OPROCZ JEDYNEGO POMOCNEGO KOLEGI KOTRY UDZIELI MI KILKU WSKAZOWEK....

P.S teraz mnie pewnie zjedziecie :) :P

Tytuł:
PostNapisane: 07.lut.2008 21:53:11 
Użytkownik

no to nie masz wyboru albo audi a6 2.5 tdi np te 180 km ale juz z nowym oznaczeniem silnika np bau bdh , podobno te 180 km sa bardziej wytrzymałe
http://www.audiklub.org/silniki.html
albo pozostaje ci zmienic marke na bmw model e39 po lifcie > 2001 530 diesel uważam że jest godny uwagi na nawet pod niektórymi wzgledami lepszy ma 193 km pali ok 10 l a 2.5 zdarza sie podejść pod 12 -13 mocniejszy itd itd - warto rozważyć !!!

ps . a co do kolegów dziwi mnie to bardzo ponieważ w temacie udzielał cie 1albo 2 modów (wydaje mi sie że do czegoś to zobowiązuje poza tym mają bardzo dużą wrecz do pozazdroszczenia wiedze ktora warto z kims podzielić jesli jestem tutaj)zamiast usprawnić działanie forum itd to odsyłają do szukajki... może brak wam obycia z innym forum , ja czesto jestem na forum milosnikow zegarków tam najważniejsze tematy porady powtarzające sie są popodpinane itd..wszyscy dla siebie życzliwi ..nie trzeba podpinać tematu tt czy jakiegoś żadkiego modelu ale a3,a4 ,a6 to tematy w tygodniu powtarzające sie po kilkanaście razy i uważam że jak bedzie skondensowana wiedza podpieta we własciwe miejsce wtedy UPIERDLIWCA można opierdzielić na czym świat stoi ze zadaje pytania na ktore zostałą udzielona jedna ale pożądna odpowieć a nie tysiące bezwartościowych albo odp ludzi którzy maja mgliste pojęcie o sprawie...Pozdrawiam serdecznie

Tytuł:
PostNapisane: 07.lut.2008 21:53:11 
Klubowicz

Auto: A6 & A3
Kolego napisz jeszcze budżet jaki posiadasz na autko, bo z tego co widać to chcesz dosiasc mocnego diesla (2.5 V6) a to niestety wymaga wyczucia. O tym silniku na forum jest baaardzo duzo. Proponuje do zakupu "wynajac" kogos z vagiem kto zna sie na rzeczy, to moze zaosczedzic wiele nerwow jak rowniez wiele Wladkow Jagiello w Twoim portfelu. jak kupisz zadbane bedziesz sie usmiechal za kazdym razem gdy bedziesz wsiadal. Ja ostatnio z nudow zrobilem sobie 25km po miescie bo mi sie wysiadac nie chcialo :peace:

Takze VAG i ktos kto to ogarnia i w droge po wymarzony rydwan.

A6 2.5 TDI Quattro '02 2007/-
A3 1.9 TDI 130PS '02 2012/-

Strefa czasowa: UTC + 1