.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 04.lut.2025 21:47:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: A6 Avant 2002 1.8T SE CVT problem ze skrzynia biegow
PostNapisane: 11.lut.2008 13:40:37 
Użytkownik

Witam kupilem nie dawno ww autko nie znam sie zbytnio na tym bo to moj 1 samochod i 1 jazda automatem, i juz takie cos:(. otoz gdyz na automacie po zwolnieniu czasami dodaje mu gazu reaguje dopiero w polowie i przyspiesza z duza moca, a czasami tez sie zdarza ze wogole nie raguje a na wyswietlaczu skrzynia PRND zaczyna mi migac wtedy musze zjechac na pobocze zgasic silnik i odpalic spworotem juz kilka razy mi sie to zdarzylo. A gdy przelacze na mannual (+|-) moge jedynie redukowac biegi brak rekacji na zmiane biegu w gore. Autko bylo kupione na aukcji wiec nie mialem okazji sprawdzic go przed kupnem tak czasami bywa :/ , jelsi ktos wie o co w tym chodzi prosze o pomoc!!! Z gory dzieki

Tytuł:
PostNapisane: 11.lut.2008 22:19:21 
Użytkownik

To co dzieje sie z ta skrzynia biegow jest ziwazzane z krytyczna awarja. Mocne slowo ale juz tlumacze. Sterownie skrzyni biegow rozpoznajac skrajne lub przekroczone wartosci dopuszczalne , przelacza sie w tryb awaryjny. Ten tryb ma za zadanie uchronic jednostke przed jeszcze wieksza awarja. Nie mozesz a przynajmniej nie powinienec bagatelziowac sprawy. Niestety nie moge pwoiedziec co jest ostateczna przyczyna takiego zachowania poniewaz moze byc to zwiazane z roznymi przyczynami. Z tego co widzalem nie mieszkasz w Polsce wiec bedziesz musial wybrac sie do warsztatu za granica. Jesli bedzie to ASO czyli stacja autoryzwoana to w przypadku tej skrzyni maja mozliwosc wykonac naprawe w zakresie wymiay oleju , sterownika , lub tarcz. Dalsza ingerencja na poziomie ASO nie jest mozliwa. Poki co jednak jedz gdzie kolwiek zaplac za test , za diagnostyke i popros o wydruk usterek. Jelsi firma do ktorej trafisz nie znajdzie rozwiazania przekaz nam wiecej informacji. Przedewszystkim kod usterek ktory zostanie odczytany.

Tytuł:
PostNapisane: 21.lut.2008 18:17:47 
Użytkownik

No i wyszlo skrzynia do wymiany spodziewalem ste tego, ale cena mnie zabila zawolali za naprawe prawie 5 tys. funtow:/ tego sie juz nie spodziewalem porazka, ile mniej wiecej kosztuje to e Polsce?? pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 21.lut.2008 18:56:20 
Użytkownik

Auto: C7
chicko18 napisał(a):
No i wyszlo skrzynia do wymiany spodziewalem ste tego, ale cena mnie zabila zawolali za naprawe prawie 5 tys. funtow:/ tego sie juz nie spodziewalem porazka, ile mniej wiecej kosztuje to e Polsce?? pozdrawiam
To zależy remont 4-8tyś.zł.

Tytuł:
PostNapisane: 21.lut.2008 19:29:39 
Użytkownik

Widełki cenowe w Polsce to 3-7 tys. PLN w zależności od zakresu naprawy - to są informacje, które zebrałem po osobistych rozmowach z najbardziej liczącymi się zakładami od ASB w Polsce oraz podsumowaniu kosztów osób, które mają to już za sobą. W Bristolu za naprawę zaproponowano mi 2 tys. funtów (ale nie dawali pewności, że będą mieli wszystkie części), ale za wymianę na nową (nową, brand new - tak twierdzili) chcieli 3 tys. funtów. Jak chcesz, to mogę spróbować odnaleść tą firmę i dam Tobie na nich namiar.

Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 22.lut.2008 16:11:34 
Użytkownik

A jest moze jakas roznica w skrzyniach od prawo xstronnego auta(uk) a lewo stronnego cala reszta, jesli nie to bym skrzynie w polsce kupil i remont zrobil taniej by mi wyszlo tlyko nie wiem czy mozna w serwsie Audi w Polsce powiedzieli ze za skrzynie 12tys. + koszty roboty:/

Tytuł:
PostNapisane: 22.lut.2008 16:51:27 
Użytkownik

Szkrzynia jest ta sama niezależnie od "prawej" czy "lewej" kierownicy.

Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 22.lut.2008 17:55:26 
Użytkownik

To juz jua sam nie wiem w Polskim serwisie powiedzieli ze jest roznica, a nie pojade w ciemno do Polki tym autem, moze ktos jeszcze potwierdzic?? wazne

Tytuł:
PostNapisane: 22.lut.2008 18:05:47 
Użytkownik

Nie chciałbym wprowadzać Ciebie w błąd - taką odpowiedź uzyskałem od Bohdana Palki i z Sserwis i to po rozmowie w sprawie mojej skrzynki, którą odbyłem wczoraj.

Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 22.lut.2008 19:34:00 
Użytkownik

No mi znajomy mechanik tez powiedzial ze to nie robi, ale czy to znaczy ze w serwisie takie glaby pracuja zal

Ty zmienuiasz skrzynie w Bristolu tam gdzie wspominales?? jak tak to napisz dokladnie ile Cie to wyjdzie mniej wiecej czy uzwana cala sktrzynia czy nowa, a moze same czesci w niej wymieniaja moze i bym nie musial do Polski jechac pozdrawiam. Jak cos to moja multitronic bodajze

Tytuł:
PostNapisane: 23.lut.2008 20:06:41 
Użytkownik

Trochę niezręcznie mi wypowiadać się w sprawie multitronica, ponieważ ja jestem tylko użytkownikiem A6-ki, ale z jakimś zamiłowaniem i hobby do motoryzacji. Ale nie posiadam takiej wiedzy jak eksperci od automatów, którzy są tutaj na forum. Może powinieneś zwrócić się z pytaniami bezpośrednio do nich ? Ja mogę tobie pomóc na podstawie mojej skromnej wiedzy i doświadczenia na własnej skórze. I prosiłbym tych, którzy stwierdzą, żę się mylę - o poprawienie mnie. Wg. mnie zapomnij o opcji wysyłania skrzyni do naprawy, bez auta. To tak, jakbyś chciał zrobić badanie wzroku na podstawie zdjęcia. Ale ja polecam zapytać się ,np. Lotusa ?. Ok. Co do mojej sprawy. Ze Swindon do Bristolu jest jakieś 100 km, a więc naprawdę niedaleko. Ten serwis naprawdę jest polecany i fachowy. Nową skrzynię zaoferowali mi za 3 tys. funtów - cena wraz z montażem. Tutaj monopol na części do multi ma Audi i zakłady, które naprawiają w/w robią to na podstawia Audikowskiej dokumentacji, i wiedzą, że Audi nie udostępnia wszystkich potrzebnych części. Oferta 2 tys. funtów dotyczy jak najbardziej naprawy, ale pod warunkiem, że będą mieli potrzebne części. (wiedza ta pochodzi od mistrza z serwisu). Jak wiesz, to o tym będzie można powiedzieć dopiero po rozłożeniu skrzyni, a nie przed. A więc jest takie ryzyko, że usłyszysz: sorry mate, ale nie da się jej naprawić. I co wtedy? Nowa za 3 tys. f, czy dalej ta sama + koszta za robociznę (nie małe). Ja naprawdę zdecydowałbym się na montaż nowej za 3 tys., ale w trzyletnim aucie i to z dużo mniejszym przebiegiem. Po b. długich poszukiwaniach zdecydowałem się na naprawę w Polsce w Sserwis (www. sserwis.pl). Jestem już umówiony. Nie chcę przed naprawą reklamować w/w i podawać cennika. Napiszę o tym po wszystkim. Ale uwierz, mi, że opinie o zakładach ASB w Polsce zbierałem od maja 2007. Moja wiedza pochodzi z forum automat.pl, ale przede wszystkim z Forum Audi i osób, które są po naprawie. Na dzień dzisiejszy jestem przekonany, że podjąłem najwłaściwszą decyzję, i uważam, że powinieneś również zastanowić się nad naprawą w PL i to w dobrym zakładzie. Nie patrz na odległość. Ja z Kołobrzegu do Sserwis mam około 800 km w jedną stronę i wynajęty hotel na dwa dni. Patrz na opinie i fachowość + oczywiście ceny. Jeżeli mogę jeszcze w czymś pomóc pytaj, aczkolwiek na sprawach technicznych nie znam się a nie chciałbym zajmować miejsca ekspertom od automatów :568:

Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 24.lut.2008 21:31:38 
Użytkownik

W Anglii napewno nie bede zmienial koszta sa nie oplacalne, jeszcze mam znajomosci w Hamburgu tam zoabcze jak bedzie, skrzynie nie wiem za ile mi zalatawia jak to nie wypali to zostanie mi do Polski jechac jak juz bedziesz po napisz co i jak pozdro i dziex z gory

Tytuł:
PostNapisane: 24.lut.2008 22:13:19 
Klubowicz

chicko18 napisał(a):
W Anglii napewno nie bede zmienial koszta sa nie oplacalne, jeszcze mam znajomosci w Hamburgu tam zoabcze jak bedzie, skrzynie nie wiem za ile mi zalatawia jak to nie wypali to zostanie mi do Polski jechac jak juz bedziesz po napisz co i jak pozdro i dziex z gory

Nie kombinuj tylko umawiaj się do SSerwis i będziesz miał po kłopocie.

Tytuł:
PostNapisane: 25.lut.2008 00:09:18 
Użytkownik

Oki. Pozdrawiam i na pewno, tak jak kiedyś obiecałem na forum, napiszę jak sprawa się zakończy. :gitara:

Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 15.mar.2008 16:59:39 
Użytkownik

W serwisie zazyczyli sobie 23k za wymiane <lol2> nastepujacy problem
Kontrola poslizgu sprzegla
Sygnal za wysoki
Sporadycznie
nie wiem dokladnie o co w tym chodzi ale nic fajnego zapewne, chyba raczej zdecyduje sie sprzedac bo z tego co wiem owe skrzynie po regeneracji tez szalu nie robia i moga sie szybko sypnac;]

Strefa czasowa: UTC + 1