.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 05.lut.2025 15:46:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [2.3 NF] brak mocy i strzelanie na wolnych obrotach
PostNapisane: 22.lut.2008 23:44:21 
Użytkownik

Auto: Allroad C5 2.7 MT
czasem sie zdarza ze na wolnych niema sily jechac. wrzucam jedynke, ruszam, pedal na dno i niema sily. przy tym slychac spod maski stuki czy tez strzaly. to wszystko dzieje sie na benzynie i tylko do 2000 obr. powyzej zamiata i na gazie tez niema problemu. temat pojawia sie nieregularnie i niema, raczej na cieplym silniku.
myslalem ze to moze wina pompy paliwa bo juz ja slychac i nie daje odpowiedniego cisnienia ale na wysokich jest ok wiec raczej nie ona. kto ma jakis pomysl?

Tytuł:
PostNapisane: 23.lut.2008 00:13:33 
Użytkownik

Auto: Audi A8 D2 4.2E
strzelam... zamknięty obwód wolnych obrotów (stycznik na przepustnicy).

http://img513.imageshack.us/img513/2742/dscn1455.jpg

Tytuł:
PostNapisane: 23.lut.2008 07:53:50 
Użytkownik

a tak troche jasniej, znaczy gdzie to jest, ktory stycznik? przepustnica to wiadomo gdzie, tylko ten stycznik gdzie jest. i jak to wyleczyc:)

Tytuł:
PostNapisane: 23.lut.2008 08:52:51 
Klubowicz

Na obudowie przepustnicy masz kostkę i czujnik zamknięcia przepustnicy - kiedy przepustnica jest zamknięta, czujnik się zwiera sterownik dostaje sygnał, ze ma ustawiać wolne obroty ~850 rpm - wtedy zaczyna sterować krokowcem.
Ale sprawdź najpierw palec rozdzielacza zapłonu. Może to być też wina uszkodzenia: halla/modułu/tyrystora, albo po prostu zaśniedziałe styki na wtyczkach łączących te elementy. Podobne objawy może też wywoływać uszkodzony czujnik temperatury silnika lub zacinającej się klapu przepływomierza... (ale tylko na benzynie).

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 24.lut.2008 23:14:13 
Użytkownik

dzieki. niech ja tylko znajde chile to sie za to wezme. denerwujace to jest, bo pojawia sie i znika kiedy chce.

Tytuł:
PostNapisane: 26.cze.2008 09:42:38 
Użytkownik

wordeck napisał(a):
Na obudowie przepustnicy masz kostkę i czujnik zamknięcia przepustnicy - kiedy przepustnica jest zamknięta, czujnik się zwiera sterownik dostaje sygnał, ze ma ustawiać wolne obroty ~850 rpm - wtedy zaczyna sterować krokowcem.
Ale sprawdź najpierw palec rozdzielacza zapłonu. Może to być też wina uszkodzenia: halla/modułu/tyrystora, albo po prostu zaśniedziałe styki na wtyczkach łączących te elementy. Podobne objawy może też wywoływać uszkodzony czujnik temperatury silnika lub zacinającej się klapu przepływomierza... (ale tylko na benzynie).

Pozdrawiam

mam podobne problemy wiec moje pytanie, czujnik temperatury silnika, o ktorym mowa gdzie sie znajduje?

jeszcze ujedno pytanie czy przepustnice i ten czujnik otwarcia sie czyscie, jak sprawdzic jego dzialanie??

Tytuł:
PostNapisane: 26.cze.2008 10:15:03 
Klubowicz

kezorm napisał(a):
mam podobne problemy wiec moje pytanie, czujnik temperatury silnika, o ktorym mowa gdzie sie znajduje?

jeszcze ujedno pytanie czy przepustnice i ten czujnik otwarcia sie czyscie, jak sprawdzic jego dzialanie??

Czujnik w NG (podobne silniki) znajduje się w króćcu węża do chłodnicy wychodzącym z bloku po prawej (na tym króćcu są dwa czujniki, jeden mniejszy to czujnik dla ECU).
Przepustnice jak najbardziej można wyczyścić, czujnik raczej wymiana. Sprawdzić można miernikiem. Biegu jałowego (ten na dole) patrzysz czy po lekkim otwarciu przepustnicy dalej nie trzyma (powinien przerwać), natomiast górny pełnego przyśpieszenia odwrotnie, tzn. czy pełnym otwarciu przepustnicy zwiera się (normalnie powinien być otwarty).

Tytuł:
PostNapisane: 27.cze.2008 10:33:06 
Użytkownik

U mnie podobne objawy zdarzają sie gdy konczy mi sie benzyna w zbiorniku ale gdy zaleje swieza porcje Pb wszystko wraca do normy byc moze to tylko zbieg okolicznosci.Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 27.cze.2008 13:25:56 
Użytkownik

Mariog napisał(a):
U mnie podobne objawy zdarzają sie gdy konczy mi sie benzyna w zbiorniku ale gdy zaleje swieza porcje Pb wszystko wraca do normy byc moze to tylko zbieg okolicznosci.Pozdrawiam

Żaden zbieg okoliczności, te silniki strzelają przy zaniedbanym układzie WN, i przy zubożonej mieszance.

http://www.youtube.com/watch?v=v9InKS65Auw

Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1