.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lut.2025 11:25:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Sprowadzenie auta z niemiec (step by step)
PostNapisane: 26.lut.2008 14:37:50 
Użytkownik

cześć,

Czy ktoś mógłby mi napisać co dokładnie trzeba załatwić teraz przy sprowadzeniu samochodu z Niemiec (tak krok po kroku - jestem w tym temacie kompletnie zielony).

1. Jadę do Niemiec :-) i znajduje interesujący mnie samochód :-)))
2. ...
3. ...

dzięki

Tytuł:
PostNapisane: 26.lut.2008 15:55:45 
Użytkownik

2. Nie znasz niemieckiego - zostajesz w domu

Tytuł:
PostNapisane: 26.lut.2008 16:14:19 
Użytkownik

(A)rturo napisał(a):
2. Nie znasz niemieckiego - zostajesz w domu

ok, wezmę kogoś kto szprecha po niemiecku. ;-)

3. ...

Tytuł:
PostNapisane: 26.lut.2008 16:19:47 
Użytkownik

Formalności:

I. Aby zarejestrować czasowo auto w Niemczech i przywieźć na kółkach do Polski należy przy kupnie samochodu żądac brief, poświadczenie wymeldowania, badania TUV, AU i sporządzić umowę badź żądać fakturę z komisu. W Niemczech wykupujemy niemieckie tablice czasowe wywozowe w miejscu, gdzie ostatnio ten samochód był zameldowany, ktore kosztuja 150 EUR (w tym ubezpieczenie 2 tyg) (wydzialy komunikacji lokalne są nawet w miasteczkach wielkości 10 tys. mieszkanców)

II. Jeśli auto wieziemy na lawecie to wystarczy brief auta i umowa badź faktura z komisu + poświadczenie wymeldowania i strzała do domu.

1. Tłumaczenie przysięgłe dokumentów - umowy/rachunku oraz dokumentów samochodu, tj. brief i dowód rejestracyjny, koszt. ok 80 zł

2. Badanie Techniczne. Jeżeli pojazd jest sprawny, to pełne badanie. Jeżeli niesprawny, to zapłacisz 2x, bo w Urzędzie Celnym musisz przedstawić dokument z badania technicznego pełnego lub tylko odczyt numerów za który zapłacisz kilkadziesiąt złotych, a później i tak będziesz musiał zrobić pełne badanie techniczne przed pójściem do Wydziału Komunikacji

3. Zrobić po 2 kserokopie wszystkich dokumentów

4. Urząd Celny: (masz na to 5 dni od deklarowanej daty przekroczenia granicy!)
a) wypełnić i złożyć deklarację AKC-U (Deklaracja Uproszczona Nabycia Wewnštrzwspólnotowego, Wniosek o wydanie potwierdzenia zapłaty podatku akcyzowego, dołączyć kserokopie dokumentów samochodu, tłumaczeń i badania technicznego
b) wpłacić do kasy kwotę akcyzy podanš przez celnika/czkę :)
c) wpłacić 17 zł za wydanie potwierdzenia zapłaty podatku akcyzowego na konto Prezydenta odpowiedniego miasta - w UC powiedzą co i jak
d) tego samego lub następnego dnia odebrać potwierdzenie zapłaty podatku akcyzowego (są sygnały że trwa to kilka dni!)

5. Urząd Skarbowy (zaświadczenie o zwolnieniu z podatku VAT):
a) wypełnić w 2 kopiach i złożyć deklarację VAT-24 oraz kserokopię dokumentów pojazdu i tłumaczeń. Ważne jest żeby UC podbił na naszej kopii złożenie VAT-24!
b) wpłacić 160 zł za wydanie zaświadczenia, które będzie do odbioru po 1-2 tygodniach

6. Wydział Komunikacji: (tu dwie uwagi - przedstawiamy oryginały dokumentów, bo WK sam je kseeruje o obija pieczęciami i drugie - do WK idziemy z pełnym przeglądem, a nie odczytem numerów)
a) Wypełnić wniosek o zarejstrowanie pojazdu i dołączyć w oryginale dokumenty pojazdu, umowę/rachunek, potwierdzienie zapłaty akcyzy, podpieczętowaną przez US kopię deklaracji VAT-24 (nie zawsze honorują!), pełne badanie techniczne a) wnieść opłaty: komunikacyjną za tablice, książkę pojazdu w kwocie 242,50 zł - powiedzą co i jak na miejscu
b) oraz opłatę recyklingową w kwocie 500 zł

7. Z dowodem narazie tymczasowym, tego samego dnia (!) idziemy do ubezpieczyciela celem zawarcia umowy minimum OC.

8. Po około 14 dniach odbieramy z Urzędu Skarbowego zaświadczenie w/s obowiązku VAT i z tym do WK gdzie już bez dodatkowych opłat dostaniemy stały dowód oraz książkę pojazdu.

Tytuł:
PostNapisane: 26.lut.2008 16:57:47 
Użytkownik

Dzięki flavios - o to mi chodzilo !

Tytuł:
PostNapisane: 26.lut.2008 23:12:37 
Użytkownik

Jak przyjedziesz na tablicach i skonczy ci sie niemieckie ubezpieczenie to mozesz kupic juz w polsce OC na nie - normlane polskie oc zanim przerejstrujesz auto.

Tytuł:
PostNapisane: 26.lut.2008 23:19:55 
Klubowicz

Do (całkiem dobrej) instrukcji Flaviosa dodałbym jednak niezbywalny warunek rejestracji auta w PL - czyli oprócz Briefu MUSISZ posiadać Fahrzeugschein !!!

Fahrzeugschein to nic innego jak regularny Dowód Rejestracyjny i bez tego dokumentu samochód byłby w PL poprostu bezużyteczny ... .

Tytuł:
PostNapisane: 26.lut.2008 23:52:13 
Użytkownik

a ja bym dodał ze idząc do Wydziału Komunikacji w celu rejestracji powninieneś posiadac dowód zapłacenia opłaty recyklingowej 500 zł na konto i w tytule wpisane marka samochodu typ, i nr VIN.

przynjamniej taki wzor zycząsobie u mnie w wydziale

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2008 00:04:55 
wodnik szuwarek

(A)rturo napisał(a):
Jak przyjedziesz na tablicach i skonczy ci sie niemieckie ubezpieczenie to mozesz kupic juz w polsce OC na nie - normlane polskie oc zanim przerejstrujesz auto.

Wykupijesz na 30 dni za 90zl bez wzgledu na rocznik, model i wiek ubezpieczajacego - zawsze cena da sama., ja bralem w Compensie.

Od siebie dorzuce abys w trakcie podpisywania umowy kupna/sprzedazy sprawdzil czy wszystko masz wypelnione. Sprawdz czy obok daty masz wpisana niemiecka miejscowosc. U siebie nie mialem miejscowosci (auto ze Szwecji) i meczylem sie w Urzedzie Skarbowym, nie chcieli wydac mi VAT-25 bo nie byli w stanie jednoznacznie stwierdzic miejsca nabycia pojazdu. Wygralem z urzedasami (dluga historia) i zarejestrowalem samochod, ale trwalo to 90 dni.

Audi A6 C4 ACK 2.8 manual avant quattro + LPG BRC, '97, Europa Blue Mica - "Kaprys" - sprzedane
Audi A6 C4 ACK 2.8 manual avant, '96, Ming Blue Mica - "Smoczek" - rozbite, sprzedane

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2008 12:46:44 
Użytkownik

Witam,
mam trzy pytania odnośnie sprowadzenia auta z Niemiec:
1.Jak auto w Niemczech jest wymeldowane to dostaje od Niemca ten Fahrzeugschein?bo nie wiem czy dobrze rozumuje ,przecież jak auto jest wymeldowane(wyrejestrowane) to nie ma dowodu rejestracyjnego co automatycznie daje brak możliwości zarejestrowania go w PL?
2.Czym się różnią tablice zjazdowe tzw.żółte i czerwone?
3.Czy przy przekroczeniu granicy wjeżdzając do Polski wystarczy mi ubezpiecznie które kupuje w Niemczech wraz z tablicami czy musze mieć osobno dokupione Polskie OC.
aha...był bym wdzięczny jak by ktoś zapodał linka albo screna jak wygląda ten Fahrzeugschein,z góry dzięki za info.pozdrowionka :)

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2008 13:20:15 
Klubowicz

marian14 napisał(a):
Witam,
mam trzy pytania odnośnie sprowadzenia auta z Niemiec:
1.Jak auto w Niemczech jest wymeldowane to dostaje od Niemca ten Fahrzeugschein?bo nie wiem czy dobrze rozumuje ,przecież jak auto jest wymeldowane(wyrejestrowane) to nie ma dowodu rejestracyjnego co automatycznie daje brak możliwości zarejestrowania go w PL?

Od 11/2005 fakt wyrejestrowania jest dokumentowany stosowną pieczątką i "ptaszkiem" na oryginalnym DR, a sam dokument zatrzymuje dotychczasowy właściciel do chwili sprzedaży samochodu przekazując go nowemu nabywcy wraz z Briefem.
Ważne, żeby DR nie był podziurkowany, ponacinany ani nie miał obciętego narożnika, bo w takim przypadku będzie to traktowane jako utrata ważności dokumentu.

marian14 napisał(a):

Ceną i tym, że na "czerwonych" mozesz jeździć po całym kontynencie (a nie tylko EU).
Żółte tablice w zasadzie są ważne tylko na terenie DE, jednak ze względów "dyplomatycznych" policja innych państw EU poprostu się ich nie czepia (chociaż w świetle prawa - powinna).
Ważność tablic z czerwonym paskiem można prolongować (max 1 rok od wydania), chociażby wykupieniem polskiego OC, ważność żółtych tablic wygasa po 5 dniach "bezpowrotnie".
Nie wiem i myślę, ze prawnicy mieli by nad czym się głowić, gdyby samochód z "żółtymi tablicami" wyrządził komuś szkodę na terenie innego państwa niż Niemcy (ale to moje obawy, nie wiem jak to jest w praktyce)
Ponadto - czerwone tablice może kupić każdy, a żółte tablice tylko firma handlowa (wydawane są "na auto" a nie "na człowieka" na podstawie oświadczenia zgłszającego do rejestracji).

marian14 napisał(a):
3.Czy przy przekroczeniu granicy wjeżdzając do Polski wystarczy mi ubezpiecznie które kupuje w Niemczech wraz z tablicami czy musze mieć osobno dokupione Polskie OC.

Do czerwonego paska nic nie kupujesz, do żółtego też nie ... ale patrz "moje obawy" punkt wyżej" .... .

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2008 13:28:35 
Użytkownik

Rozwiejcie, proszę, moje wątpliwości

A co z ubezpieczeniem AC w okresie kupno w DE-zarejestrowanie i ubezpieczenie "na stałe" w polskiej ubezpieczalni? Chodzi mi o kolizję ale i o szkodę kradzieżową ..... :|

OT: Piotrze, czy możesz odpowiedzieć na moje PW?

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2008 13:35:32 
Klubowicz

AndyN napisał(a):
Rozwiejcie, proszę, moje wątpliwości

A co z ubezpieczeniem AC w okresie kupno w DE-zarejestrowanie i ubezpieczenie "na stałe" w polskiej ubezpieczalni? Chodzi mi o kolizję ale i o szkodę kradzieżową ..... :|

Ogólnie - przewalone (w DE droooogo). Po dowiezieniu do PL zdecydowanie łatwiej i taniej.

AndyN napisał(a):
OT: Piotrze, czy możesz odpowiedzieć na moje PW?

Dobrze, że zapytałeś :): . Przynajmniej inni widzą, że nie jestem w stanie przerobić aż taaaakiej ilości prywatnej korespondencji ... :| .

Oczywiście odpiszę Andy ... ale to "musi" trochę potrwać. Przepraszam ... .

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2008 13:42:57 
Użytkownik

Piotruś napisał(a):
Ogólnie - przewalone (w DE droooogo). Po dowiezieniu do PL zdecydowanie łatwiej i taniej.

Czyli jeśli w kogoś wjadę w tym okresie albo jakiś bliźni auto "sprywatyzuje mi na wyrwę" to po prostu "after the birds"? W tym okresie nie ma żadnej ochrony AC? :(

Piotruś napisał(a):
Dobrze, że zapytałeś :): . Przynajmniej inni widzą, że nie jestem w stanie przerobić aż taaaakiej ilości prywatnej korespondencji ... :| .

Bardzo dziękuję za pamięć, nie zależy mi na czasie ale na fachowej odpowiedzi. :)

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2008 19:56:19 
Użytkownik

Piotruś napisał(a):
marian14 napisał(a):

Ceną i tym, że na "czerwonych" mozesz jeździć po całym kontynencie (a nie tylko EU).
Żółte tablice w zasadzie są ważne tylko na terenie DE, jednak ze względów "dyplomatycznych" policja innych państw EU poprostu się ich nie czepia (chociaż w świetle prawa - powinna).
Ważność tablic z czerwonym paskiem można prolongować (max 1 rok od wydania), chociażby wykupieniem polskiego OC, ważność żółtych tablic wygasa po 5 dniach "bezpowrotnie".
Nie wiem i myślę, ze prawnicy mieli by nad czym się głowić, gdyby samochód z "żółtymi tablicami" wyrządził komuś szkodę na terenie innego państwa niż Niemcy (ale to moje obawy, nie wiem jak to jest w praktyce)
Ponadto - czerwone tablice może kupić każdy, a żółte tablice tylko firma handlowa (wydawane są "na auto" a nie "na człowieka" na podstawie oświadczenia zgłszającego do rejestracji).

marian14 napisał(a):

Do czerwonego paska nic nie kupujesz, do żółtego też nie ... ale patrz "moje obawy" punkt wyżej" .... .

jeśli chcesz jechać do Polski na żółtych tablicach, to musisz dodatkowo wykupić w Niemczech ubezpieczenie "OC". Za jazdę na "żółtkach" bez wykupionego "OC" w Polsce masz lawete... chyba, że trafisz na niekumatego policjanta, któremu wmówisz, że numer rejestracyjny auta to jednocześnie numer "OC|" (z życia wzięte: gość spowodował kolizję na "żółtkach" bez "OC" i zrobił tak policjanta, ale firma poszkodowanego nie dała się na to nabrać...)

A4 Avant 2.8 Q Tiptronic - znowu żyje :)

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2008 22:30:19 
Użytkownik

Auto: AEL
Witam

z "dawnych" czasow, czyli zaraz po naszym wejsciu do UE pamietam ze: Zółte tablie byly znacznie tansze niz Czerwone....

flavios pisze ze Czerwone to 150E z ubezp na 2 tyg, ile koszt Żółte?? + OC jak pisze a4v6...

czerwone sa z OC.... a jak to jest tak na prawde z zoltmi? po niemczech mozna na nich jezdzić wiec jest do niech OC?

pozdr

Ostatnio edytowano 28.lut.2008 07:18:14 przez tqmeh, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 28.lut.2008 01:08:16 
Użytkownik

Ja w monachium placilem na czerwone tablice 2 tyg. temu 135 euro z ubezpieczeniem na 2tyg wlasnie
ubezpiecznie kupilem w komisie tam gdzie auto
na miesiac bylo 5 euro drozsze ale nie mial helmud

Tytuł:
PostNapisane: 29.lut.2008 15:49:24 
Użytkownik

AndyN napisał(a):
Piotruś napisał(a):

Bardzo dziękuję za pamięć, nie zależy mi na czasie ale na fachowej odpowiedzi. :)

OT: Piotrze, przepraszam. Sprawa, którą poruszyłem w mailu nabrała dużego przyspieszenia i Twoja odpowiedź jest mi baaardzo potrzebna i to możliwie szybko :)

Tytuł:
PostNapisane: 29.lut.2008 16:07:21 
Klubowicz

AndyN napisał(a):
OT: Piotrze, przepraszam. Sprawa, którą poruszyłem w mailu nabrała dużego przyspieszenia i Twoja odpowiedź jest mi baaardzo potrzebna i to możliwie szybko :)

To "na deser" ;) : http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopi ... 06#1160106

Danie główne późnym wieczorem na PW :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 29.lut.2008 20:16:25 
Użytkownik

Auto: A6 C6 3,0 QUATTRO 232PS 2007r
Można w niemczech kupić żółte tablice z ubezpieczeniem na 5 dni(ok 85 euro w zależności od regionu). W polsce potem musimy zrobić przeglad techniczny i iść do agenta np.PZU i wykupić ubezpieczenie na 30 dni za 90zł.

A6 1.9 TDi AFN
MB W211 2.7 CDI
E65 BMW 730D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1