.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 04.lut.2025 17:49:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [80 b3 1,8s] Kontrolka oleju
PostNapisane: 26.lut.2008 19:16:24 
Użytkownik

Witam szukałem takiego tematu ale nie znalazłem. Mam takie pytanie odnośnie kontrolki oleju czasem zdarza się tak ze jak zapale silnik to kontrolka po zapaleniu świeci jeszcze przez około 5 sekund czy to jest normalne? Zdarza się tak i przy zimnym i przy rozgrzanym silniku. Przy zimnym towarzyszą temu jeszcze stuki popychaczy zaworów ale te stuki to wiem ze nic złego. Proszę o pomoc.

Tytuł:
PostNapisane: 26.lut.2008 20:41:14 
Użytkownik

Poziom oleju na bagnecie ok? Jeśli będzie go za mało będzie słychac popychacze,bo będzie zbyt małe ciśnienie i kontrolka też bedzie wolniej gasła.
Kontrloka ciśnienia oleju przy zdrowym silniku powinna zgasnąc od razu. 5 sek. to zdecydowanie za długo. Kiedy wymieniałeś olej?

Tytuł:
PostNapisane: 26.lut.2008 20:49:32 
Użytkownik

Poziom oleju pomiędzy min a max. Olej wymieniałem niedawno. Zrobiłem na nim jakieś 5 tyś km wymieniałem też filtr oleju. A co może być tego przyczyną. Nie dzieje się tak za każdym razem ale zauważyłem ze coraz częściej i nie wiem co dalej robić. Silnik ma już przejechane 252 tyś km może coś z pompą olejową nie tak?

Tytuł:
PostNapisane: 26.lut.2008 20:56:39 
Użytkownik

To brakuje ci 0,5 L. Byc może tak jest że pompa nie daje dostatecznego ciśnienia. Podjedź do warsztatu niech wykręcą czujnik oleju i wkręcą manometr będzie wiadomo wszystko,

Tytuł:
PostNapisane: 26.lut.2008 21:03:54 
Użytkownik

Ale czy to może być ze względu na zużycie silnika czy raczej zużycie nie ma tak znacznego wpływu na ciśnienie oleju? Silnik nie jest w złym stanie chodzi dobrze równo nie bierze oleju wiec zastanawiam się czy to może pompa. Narazie doleje oleju i sprawdzę jak będzie a w najbliższym czasie postaram się zmierzyć to ciśnienie. Dzięki za odpowiedz

Strefa czasowa: UTC + 1