Liczylem najbardziej na poziom intelektualny odbiorcow. Uzywajac okreslenia podrabiany sadzilem ze wystarczy , ale widac nie... Bo jakie ma znaczenie ze podrabiany skoro Louis Vuitton i Whisky a takze Dolce Cababna sa podrabiane to czemu olej ma nie byc podrabiany.
Jesli ktos nie widzi roznicy to po co przeplacac..
I znow rewolucja Lotusowa .. Ale niech wam bedzie ...
Dlugo zastanawialem sie czy poruszac temat oleju bo wiedzialem ze zacznie sie dysputa na jego temat i kazdy bedzie mial swoje zdanie.... Jeden powie Motul inny cos tam jeszcze inny cos tam... Najchetnie powiedzialbym a dajcie mi spokoj mam was dosc... Ale tak nie zrobie moze uratujemy troche ekologie i sporo pieniedzy z ludzkiej kieszeni.
Kim jest Lotus zaczniemy od tego ... Lotus to firma ktorej wlascielem jest lekko nawiedzona postac ktora z wami pisze o czym nie raz mieliscie sie okazje przekonac. Tak wiec w tym calym nawiedzeniu w tej firmie ktora budzi w was tyle kontowersji prowadzi sie od 10 lat historie kazdej wykonanej uslugi na dzien dzisiejszy moge sprawdzic jakim olejem zalany byl samochod X w roku 2001 przy jakim przebiegu , to samo dotyczy wszystkich uzytyc materialow. Mozemy ustaliec jaki czujnik ABS zamontowalismy 8 lat wstecz i przy jakim przebiegu. Bez znaczenia ? Nic bardziej beldnego. Na podstawie takiej histori mozna ocenic trwalosc czesci i mozna tez ocienic w jakim momecie jakosc oleju byla lepsza a w jakim gorsza... Przydatne mocno do gwarancji..
Olej bo o to wam chodzi wiec najpierw wyprowdze was z bledu. Lotus nie jest stronniczy poniewaz nie ma i nie mial nigdy umowy z zadna firma produkujaca olej i miec nie bedzie.
Myslcie pewnei ze wymyslilem sobie bajke na temat oleju , poniewaz dysutujecie na tematy oleju od zawasze a dyskusje nie przyniosza nic procz
podzielonych opini. Ja zamiast prowadzic dyskusje zbieralem materialy i analizowalem faktyczny stan rzeczy. Trudne okazalo sie najprostrze poniewaz nie bede mial labolatorium i nie bede jezdizl jednym autem przez milion kilometrow na danym oleju.
Jedynym sposobem w moim przekoaniu i slusznym okazala sie ocena starzenia sie oleju wraz z pzrebiegiem. Zauwazylem ze z kazdym olejem Mobil dzieja sie dokladnie te same rzeczy co z olejem Long Life tyle ze Long Life przy przebiegu 30 000 km zaczyna sie spalac w silniku a Mobile od chwili zalania lub
najpozniej od pierwszego tysiaca kilometrow. Im blizej wymiany tym wieksze zuzcyie oleju. W tym kierunku poszedlem dalej i okazalo sie ze tak naprawde nie wiadomo ktory olej jest oryginalny a ktory podrabiany.
Tym sposobem uzdrowilismy mase aut. Samochody ktore przyjedzaly z diagnoza typu remont silnika wyjedzaly calkowice sprawne po wynianie oleju , a ten starczal od wymiany do wymiany.
Wszelkie Audi A8 , S8 ktore jezdza na Mobilu maja wyraznie gorsze parametry skladu spalin niz te ktore jezdza na Castrolu .. Najwiekszym hitem bylo S8 ktore przyjechalo z niebieskim dymem z ukladu wydechpwego , a po zalaniu Castrolu zaczelo normalnie pracowac.
Mysle ze gdybym sie uparl ustalilbym rok kiedy mobil sie zepsol wiec nie myslcie prosze ze Castrol to cudo natury a wszystko inne zle. Uzywalismy Mobil kilka lat temu ale okazal sie ZLY , dobry jest Castrol a innych nie sprawdzalem ...
Nie mowie ze w Golfie od ktorego zaczela sie ta debata jest tylko problem oleju , ale mowie glosno i zawsze tym samym tonem ./. Remont silnika , wymiana sprezarki , to ostatecznosc. Olej moze byc spalany przez uszczelniacze zaworowe ktore wymienia sie bez demontazu glowicy. Wiec najpierw wymiana oleju na sprawdzomy z pewnego zrodla...
GrzesB
Widziales rozne silniki po Castrolu a skad wiesz po czym tak naprawde...
Trwaja dyskusje nad doborem oleju a w warsztatach pracownicy maja swoj skelpiek z olejem.. Litr do silniczka , litr do szafeczki , litr do silniczka litr do szafezki. Zapytacie skad wiem ? Obserwacja !!! Czasem klijent przywiezie wlasny olej od kolegi z ASO ... Skad ten olej ?!
Mam klijenta ktory byl lub jest przedstawicielem firmi niemieckiej w Polsce wiec nie oszczedzal. Jezdzil Omega ktora wymaga wymiany co 7.5 tys ... Robil wiec przeglady w ASO w Warszawie regularnie ale silnik sie zatatrl
W misce byl towot zamiast oleju , bo go nikt nie wymienial... To sa przypadki czesto spotykane w Polsce.. Jak wiec chcecie analizowac jakosc oleju skoro dzieja sie takie rzeczy ze ludzie nie wiedzac jezdza na olejach po 30 000 a moze i wiecej. Oleje czesciowo wymienione i czesciowo nie...
Dotychczas bylo tak ze moi klijenci trafiali do mnie jeden przez drugiego z polecenia. Tak bylo i tak zostanie... Zdecydoana wiekszosc klijentow przyjezdza regularnie od lat.. Oni nie maja takich problemow jak na forum..
Mysleliscie ze Lotus to dzieciak ktory naczytal sie w internecie o autachlub kupil sobie VAG _ zza 100 zl istrzela popisy na forum. Lotus to wielki milosnik samochodow i czas zebyscie to zrozumieli. Nie jestem waszym wrogiem , nie traktujcie moich postow jak dziwadlo. Jak pisze ze nie wnikam w budwe przeplywmierzy to tak jest ,ale jak pisze o oleju to cos w tym jest.... Wasza kolej zeby to sprawdzic, zweryfikowac. Potem dyskutowac i przedstawiac swj punkt widzenia !!!