.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 05.lut.2025 06:56:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C4 1Z] Szarpie,słaby, po chwili się uspakaja
PostNapisane: 08.mar.2008 17:36:49 
Użytkownik

Proszę o podpowiedź co to może być.
Na zimnym silniku, ciut więcej gazu, najpierw stracił moc, potem zaczął rzucać silnikiem, nawet na po wysprzęgleniu telepało całym autem, do tego strasznie zakopcił z rury (siwo/szaro). Zjechałem na pobocze i go zgasiłem, pod maską nic szczególnego nie było widać. Przy ponownym odpaleniu ponoć nawet pod maską pojawił sie dymek (niewiele, kuzyn zaglądał), telepał nadal. Znów go zgasiłem i po chwili ponownie odpaliłem. Znów trochę potrząsł, co raz mniej aż zaczął spowrotem pracować równo i miarowo. Dalsza jazda była już gładka. jak się zagrzał przycisnąłem go ciut mocniej ( tak do 3.700obr) chodził dobrze, w subiektywnym odczuciu jakby nawet był ciut mocniejszy.Wcześniej zdarzało mi się że powyżej 3000 obr jakby trochę tracił moc ale po zawahaniu obrotów (zmiana biegu) wracało do normy. Mogę go jeszcze nie znać - mam go od miesiąca. Dodam że spalanie mam na poziomie 7,5-8l /100km samo miasto, przypadkiem nie za duże ?? Będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi.

Tytuł:
PostNapisane: 08.mar.2008 17:40:12 
Klubowicz

Chciałbyś, żeby palił 2l ON/100km w mieście ?? :peace:

Zmień podpis - bo łamiesz regulamin! Nie możesz się reklamować na fourm póki nie jesteś klubowiczem!

Tytuł:
PostNapisane: 08.mar.2008 17:46:24 
Użytkownik

Podpis zmieniony

Znajmoek przy podobnej konfiuguracji ( A6 C5 1.9TDI) spala 5,5 po mieście, albo go matematyka zawodzi - to teraz mniej ważne - co może być z silnikiem ??

Tytuł:
PostNapisane: 08.mar.2008 17:59:38 
Klubowicz

Tedy napisał(a):
Podpis zmieniony

Znajmoek przy podobnej konfiuguracji ( A6 C5 1.9TDI) spala 5,5 po mieście, albo go matematyka zawodzi - to teraz mniej ważne - co może być z silnikiem ??

Tia - niezły bajkopisarz :D

Tytuł: Re: [A6 C4 1Z] Szarpie,słaby, po chwili się uspakaja
PostNapisane: 09.mar.2008 16:10:46 
Użytkownik

Tedy napisał(a):
Dodam że spalanie mam na poziomie 7,5-8l /100km samo miasto

Mam taki sam "zestaw" i średnia zużycia paliwa wynosi 6,0l - (80% to jazda miejska) więc coś jest nie tak...(styl jazdy :?: )
Minimum jakie osiągnałem to 5,4l/100 km - trasa( Deutsche Autobahn :peace: ) nie przekraczajac 120km/h... Nie są to żadne cuda - ten samochodzik to muł i trzeba nim mułowato jeździć ;) Tym samym trzeba się tego nauczyć, bo to wszak tylko 90PS ;)

Ahaa.. i nie ciągnij go tak...probuj zmieniac biegi nie przekraczając 3000 obr ;) Bedzie żył dłużej... i spalanie będzie mniejsze :?:

Dbaj, wymieniaj olej, filtry na czas, lejąc dobre paliwo... chociaż "toto" pojdzie i na oleju po frytkach :peace:

Moja "mała" ma machnięte już ponad 700 000 i lata jak młody bóg ;)) Silniczek cyka jak ta LALA :)

Cytuj:
szarpie

A nie masz tam czasem wlutowanego jakiegoś "CZIPSA" made in ALLEGRO? :): Ktoś może chcia tanim kosztem rozbudzić wiecej koników w stajence zwanej 1Z-tem ;)

Tytuł:
PostNapisane: 09.mar.2008 21:57:24 
Użytkownik

Czipsa żadnego (póki co) nie ma. Auto jest bezpośrednio od niemiaszka więc żaden rzemieślnik w nim nie grzebał. miał 60kkm temu wymieniony cały blok, razem z nim pompę wody czy oleju - słabo u mnie z niemieckim i nie kumam wszystkiego z faktury. Olej i wszystkie filtry wymieniłem mu jakieś 2 tygodnie temu.

Co do jazdy to rzadko przekraczam 3000obr.

Zatankowałem go dzisiaj do pełna (zapaliła się kontrolka rezerwy), weszło 67litrów po przebiegu 888km, czyli w przybliżeniu 7.5l/100km.

Może Niemiaszki coś źle złożyły jak blok robili...

PostNapisane: 09.mar.2008 23:30:42 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Tedy napisał(a):
Proszę o podpowiedź co to może być.
Na zimnym silniku, ciut więcej gazu, najpierw stracił moc, potem zaczął rzucać silnikiem, nawet na po wysprzęgleniu telepało całym autem, do tego strasznie zakopcił z rury (siwo/szaro). Zjechałem na pobocze i go zgasiłem, pod maską nic szczególnego nie było widać. Przy ponownym odpaleniu ponoć nawet pod maską pojawił sie dymek (niewiele, kuzyn zaglądał), telepał nadal. Znów go zgasiłem i po chwili ponownie odpaliłem. Znów trochę potrząsł, co raz mniej aż zaczął spowrotem pracować równo i miarowo. Dalsza jazda była już gładka. jak się zagrzał przycisnąłem go ciut mocniej ( tak do 3.700obr) chodził dobrze, w subiektywnym odczuciu jakby nawet był ciut mocniejszy.Wcześniej zdarzało mi się że powyżej 3000 obr jakby trochę tracił moc ale po zawahaniu obrotów (zmiana biegu) wracało do normy. Mogę go jeszcze nie znać - mam go od miesiąca. Dodam że spalanie mam na poziomie 7,5-8l /100km samo miasto, przypadkiem nie za duże ?? Będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi.

1. Odczytaj kody błędów ze sterownika silnika (01).
2. Dym spod maski sugeruje mocne przestawienie kąta wtrysku , tak jakby przeskoczył rozrząd - dymienie pojawia się z okolic filtra powietrza ?
3. Spalanie w mieście na krótkim dystansie ?

@zimmer36 - skoro w mieście spalasz 6,0 a w trasie 5,4 to oznaka , że masz popsuty silnik, wszak w trasie nie powinieneś przekroczyć 4,5 / 100 ;)

PostNapisane: 10.mar.2008 00:02:06 
Użytkownik

Baskecior napisał(a):
@zimmer36 - skoro w mieście spalasz 6,0 a w trasie 5,4 to oznaka , że masz popsuty silnik, wszak w trasie nie powinieneś przekroczyć 4,5 / 100 ;)

I ja tego wcale nie wykluczam :diabel: bo nie jest ono katalogowe ;)
W dodatku wydaje mi się, ze ilość przetrawianej ropy raczej mało powie o kondycji silnika.. co innego zużycie OLEJU :peace:

Tak na marginesie maxymalne spalanie wyszło mi 6,6 i przewaznie było to samo miasto, krótkie dystanse :diabel:

PostNapisane: 01.maja.2008 10:25:42 
Użytkownik

Auto: A4
Baskecior napisał(a):
2. Dym spod maski sugeruje mocne przestawienie kąta wtrysku , tak jakby przeskoczył rozrząd - dymienie pojawia się z okolic filtra powietrza ?

Podlacze sie pod temat.

Ostatnio w moim audi smierdzialo strasznie paliwem. Do tego dymil spod maski. Zauwazylem, ze pekl taki krotki przewodzik paliwowy w okolicy kolektora. Wymienilem go. Przestalo smierdziec paliwem, jednak dym jakby sie nasilil. Dymi wlasnie w okolicy filtra paliwa. Dokladnie to tak po lewej stronie od silniczka krokowego.
Do tego samochod gdy jest cieply bardzo ciezko zapala, a tego nei bylo przed wymiana tego przewodu.

Mechanik mi powiedzial, ze dymi z pokrywy zaworow, ze uszczelka pod pokrywa puszcza. Niby sie zgadza bo jest tam bardzo wilgotno.

Mozesz mi doradzic co robic dalej? :) Czy brac sie za wymiane uszczelki? I co jeszcze sprawdzic.

pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 01.maja.2008 19:56:26 
Użytkownik

Auto: A4
Nikt nic nie wie? :)

Nie chce zakladac nowego tematu...

Strefa czasowa: UTC + 1