.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 05.lut.2025 05:55:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [C4 ABC] katalizator jaka średnica rurek ?
PostNapisane: 15.mar.2008 12:27:33 
Użytkownik

Witam zaczol brzęczec katalizator więc postanowiłem wyciąc i wspawać przeloty tylko nichciałbym rościnać katalizatora od góry tak jak było opisywane na forum chcialbym je włozyć od strony kolnierza w kierunku kolektora ,oczywiście trzeba te rórki odpowiednio podoginać bo katalizator niema prostego przelotu tylko niewiem jaka jest średnica przy wyjsciu spalin z katalizatora czyli przy połaczeniu na kolnierzu .Czy da się wydubac sirodek z katalizatora bez jego przecinania.Do jakiej średnicy można zastosować rórki żeby nie zmniejszyć przepływu spalin oczwiście chodzi mi o srednice wewnętrzna rurki.Pozdrawiam.

[EDIT] by KORU Poprawiona nazwa tematu

Tytuł:
PostNapisane: 15.mar.2008 16:39:04 
Użytkownik

z tego co nie którzy tu pisali że wstawienie rurek może zmienić dźwięk całego wydech na gorsze tzn jak z cinquecento

najlepszym rozwiązaniem było by wybebeszenie katów i wstawienie z powrotem też ze względu na przegląd że mogą sie przyczepić ale nie muszą
ja mam puste + troszkę nieszczelny\głośny wydech tuż za silnikiem od niskiego zawieszenia :( i brzmi zarąbiście zwłaszcza jak z pełnym gazem wchodzi na chyba 3000-4000 ma taką agresywną chrypkę diabelek:

nie wspomnę że w silnikach BEZ Turbo prawie każda zmiana wydechu wiąże się z pogorszeniem nieznacznie osiągów chyba że to robi jakiś wyspecjalizowany zakład i se coś tam oblicza jaką ma mieć średnicę długość zakręty itd... :

Tytuł:
PostNapisane: 16.mar.2008 22:15:42 
Użytkownik

ja miałem wybebeszone katy ale po jednej wycieczce przez polskę i z powrotem po powrocie jak już mi głowa popękała od tego brzęczenia pustych katalizatorów postanowiłem je wywalić...

wstawiłem rurki (chyba 50mm tam weszło ale oryginalnie było 55mm )

teraz rzeczywiście jest w aucie ciszej ale za to na zewnątrz brzmi jak konserwa :D ostatnio dyskutuję z jednym klubowiczem na temat wstawienia zamiast katalizatorów Strumienic - podobno ale nie na 100% efekt jest dużo lepszy - wycisza się to brzęczenie :)

jak ktoś to robił to prosze o info :)

PS na przeglądzie mi diagnosta powiedział że mam ekologiczne auto :D bez katalizatorów to tak nie może być!! ;]
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 21.kwi.2008 19:46:05 
Użytkownik

Auto: S2 Coupe
Podepne sie pod temat , czy jest jakies mini how to z wycinaniem katalizatora ? Moj jest na pewno zatkany i nosze sie z zamiarem wyciecia go tylko nie wiem co dokladnie nalezy z nim zrobic ? Odkrecic przy kolnierzu i rozpruc puszke ? Wywalic srodek ? i pozniej w ta puszke rurke o pododbnej srednicy i zespawac puche na nowo ?

Za pomoc z gory dziekuje

Tytuł:
PostNapisane: 27.kwi.2008 21:11:35 
Użytkownik

Problem w tym że jak wywalisz zawartość katalizatora i wstawisz tam rurkę na przelot to będzie strasznie pierdziało :) jak wywalisz katalizatory wogóle to będzie jeszcze bardziej pierdziało... ale zalecam wstawienie zamiast katów - Strumienic :) efekt akustyczny zdecydowanie najlepszy... pamiętaj że zawartość katalizatora warto wysypać do woreczka lub słoiczka i sprzedać :) u mnie płacą około 50zł/kg :D

Pozdro

P.S. średnica rur układu wydechowego to standardowo 55mm :)

Strefa czasowa: UTC + 1