Danielos9 napisał(a):
Pare miesiecy temu wymieniali mi pompe wtryskowa i termostat to wtedy rozpinali rozrzad ale potem chodzil jak igla,
Dopiero teraz, od okolo 2 tyg zaczal dziwnie chodzic
Sorry, ze tak z początkiem Świąt Wielkanocnych ... ale to jeszcze gorzej niż sądziłem ... .
Danielos9 napisał(a):
co do walkow - to z allegro
No i właśnie - kolejny znak zapytania, bo wałki nie składają się wyłącznie z
pręta i krzywek ale również z kół zębatych, odpowiednio wyprofilowanych stożków i tak dalej ... .
Danielos9 napisał(a):
czyli moge jechac na reklamacje?
Na reklamację zawsze możesz jechać ale niekoniecznie będzie uznana. Zależy co się takiego stało, że silnik starcił nastawy (skoro/jeżeli wcześniej pracował odczuwalnie lepiej) .... .
Danielos9 napisał(a):
moge jezdzic?
W żadnym wypadku ! Jeżeli (hipotetycznie) coś się przestawia - niechybnie w najbliższej przyszłości dojdzie do kolizji w silniku. Jeżeli "tylko" przeskoczył pasek - to również jest dowód na "jakąś" niesprawność. Jeżeli napęd rozrządu jest calkowicie sprawny i prawidłowo ustawiony, a pomimo to - fazy rozrządu uległy "zmianom" - to za chwilę będzie mielonka zamiast wałków.
Zawsze istnieje możliwość, że silnik jest źle ustawiony "od początku" (i nic się nie przestawia/przestawiło), a pogorszenie (na pewno fatalnych) parametrów to skutek innej - "niezależnej" niesprawności .... ale tego - póki co - nie wiesz ... .
Danielos9 napisał(a):
bo dopiero po swietach pojade na warsztat.
W takim razie masz kilka dni na przemyślenie do kogo wstawić auto na naprawę ... . Jeżeli winne są "tylko" złe nastawy, to "średni" warsztat, wyposażony w "blokady rozrządu" - powinien sobie poradzić.
Jeżeli jednak zaistniała "głębsza" awaria, to zwykłe blokady i dobra wola mechanika - nie wystarczą ... . Całkiem serio ... .
Na Twoim miejscu niekoniecznie dążyłbym do zrealizowania reklamacji tylko wybrałbym taki serwis, który na pewno poradzi sobie z diagnozą i fachowym usunięciem usterki (być może całkiem błahej ale być może .... ) .
Przykro mi, że przed samymi świętami popsułem Ci humor
![n :/](./images/smilies/005.gif)
. Naprawdę wolałbym napisać, że wszystko jest OK albo wskazać np. na potrzebę czyszczenia EGR lub innej, równie prostej naprawy ... .
carlnova napisał(a):
Myślę, że pomocny będzie topik z poprzednimi logami Daniela - w celach porównawczych i edukacyjnych...
http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopi ... =danielos9
Witaj Bracie
Cóż - widać, że było wyraźnie lepiej ... .
OT PS: Baphomet - jeśli trafisz na ten wątek, to łatwo zrozumiesz z jakimi zagrożeniami łączy się zakup wałków niewiadomego pochodzenia. Naturalnie nie przesądzam, że w wwym. sprawie zawiniły właśnie wałki ale ryzyko jest .... .