.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 06.lut.2025 23:36:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 25.mar.2008 22:46:07 
Klubowicz

Ten BDH, jak rozumiem - z umową zakupu (ew. fakturą) i niezeszlifowanymi numerami oraz kompletnym osprzętem, wiązką kabli i sterownikiem ?? Jeśli tak, to kupuj bez namysłu i wieź do Nemiec - zapłacą Ci za niego od ręki 3500 - 4000 EUR.
Jeśli jednak pole numerowe wygląda dziewiczo - przygotuj się na to, ze kiedyś "komuś" może przyjść do głowy pomysł aby je prześwietlić (np. na przejściu granicznym albo przy innej nagonce). Reszty sam się domyśl ... .

Co do Twojego silnika - "rynny na krzywkach", nawet gdyby były jeszcze głębsze - w żadnym przypadku nie spowodują korekcji takich jak u Ciebie. Ba, nawet gdyby spadła połowa dźwigni zaworowych, to wciąż nie jest to powód do aż takich wartości 014.
Ponadto należy ustalić dlaczego w niedawno wymienionych wałkach nastąpiło tak pokaźne zużycie ... . Owszem, to może być kara za zakupy z alledrogo, lecz może też być coś zupełnie innego, np. nieczynny zestaw olejowy z systemem zaworków lub nawet ekstremalnie zatarte zawory w głowicach (chociaż taka przypadłość wyglądałaby inaczej IMHO w logach).

Jeżeli jestem teraz zbyt sceptyczny - sorry, ale "po mojemu" wygląda to tak, że mechanik (wszystko jedno który - ten pierwszy czy ten aktualny) poprostu nie wie jak ugryźć temat, diagnozy nie postawił praktycznie żadnej (wytarte krzywki nie są "podstawową awarią" Twojego silnika !!!!) i woli namawiać Cię na swapy z użyciem dziwnie tanich części - zamiast pomóc zgodnie z zasadami cechującymi dobrego rzemieślnika ... .

Co moim zdaniem należy sprawdzić/zweryfikować - dokładnie opisałem we wcześniejszych postach i tylko Twoją sprawą jest, że nie chcesz skorzystać - dopatrując się awarii w skutkach - zamiast odnaleźć przyczyny i sukcesywnie je usuwać ... .

Tak - Firma Świątek z Bydgoszczy doskonale regeneruje wałki ale co z tego, skoro wciąż nie znasz faktycznych powodów wytarcia (czytaj: szkoda kasy na regenerację bo i tak "nowe" wałki zaraz trafi szlag - jesli samochód nie pojedzie (w końcu) do prawdziwego fachowca ... ) .

Tytuł:
PostNapisane: 25.mar.2008 23:43:00 
Użytkownik

Kolego Danielos9, tylko zregeneruj wałki te co miałeś w aucie wcześniej, a nie te z allegro, dodam tylko jeszcze że ja kupiłem nowe wałki w ASO Skoda po 650zł za sztukę, resztę napisał Piotruś.

Tytuł:
PostNapisane: 25.mar.2008 23:50:10 
Użytkownik

Piotruś napisał(a):
Ten BDH, jak rozumiem - z umową zakupu (ew. fakturą) i niezeszlifowanymi numerami oraz kompletnym osprzętem, wiązką kabli i sterownikiem ?? Jeśli tak, to kupuj bez namysłu i wieź do Nemiec - zapłacą Ci za niego od ręki 3500 - 4000 EUR.

podobno z papierami ;)

Piotruś napisał(a):
Ponadto należy ustalić dlaczego w niedawno wymienionych wałkach nastąpiło tak pokaźne zużycie ... . Owszem, to może być kara za zakupy z alledrogo
moze to byly zle zregenerowane walki, ktore wygladaly pieknie ale tylko wygladaly
Piotruś napisał(a):
Tak - Firma Świątek z Bydgoszczy doskonale regeneruje wałki ale co z tego, skoro wciąż nie znasz faktycznych powodów wytarcia (czytaj: szkoda kasy na regenerację bo i tak "nowe" wałki zaraz trafi szlag
no tego obawiam sie najbardziej
Piotruś napisał(a):
- jesli samochód nie pojedzie (w końcu) do prawdziwego fachowca ... ) .
tylko GDZIE :?: takiego znalezc?,(wiem,wiem - sservis, zeby byl troche blizej...) kazdy udaje fachowca i ma swoje mądrości :/

Tytuł:
PostNapisane: 26.mar.2008 10:51:04 
Użytkownik

altium napisał(a):
Kolego Danielos9, tylko zregeneruj wałki te co miałeś w aucie wcześniej, a nie te z allegro, dodam tylko jeszcze że ja kupiłem nowe wałki w ASO Skoda po 650zł za sztukę, resztę napisał Piotruś.

no wlasnie ich nie mam :( a podejrzewam ze te to jakies zamienniki bo niemozliwe zeby po 40000 tak wygladaly i nawet ich regenerowac sie nie da.
to od skody sa takie same?

Tytuł:
PostNapisane: 26.mar.2008 11:02:16 
Użytkownik

dzwonilem wlasnie do skody i 1167 za walek a w audi 877 :/ moze ma ktos gdzies taniej bo z allegro juz nie chce :<

Tytuł:
PostNapisane: 26.mar.2008 11:04:40 
Użytkownik

A masz mozliwosc kupna ich w jakims niemieckim ASO? Masz blisko, a jest tam taniej... W dodatku kurs EUR atrakcyjny.

Tytuł:
PostNapisane: 26.mar.2008 12:29:24 
Użytkownik

Nie kupisz w skodzie wałka do AKE.
Skoda ma tylko BDG (a tam jest wałek inny - dostosowany do dźwigienek z rolką pośrednią) - może też dali by radę sciągnąć do AYM - ale tego nie wiem na 100%

Pozdr

Tytuł:
PostNapisane: 12.maja.2008 19:47:25 
Użytkownik

BDH juz śmiga, w weekend zloguje, zobaczymy co wyjdzie bo lata jak szalona :D

Tytuł:
PostNapisane: 12.maja.2008 20:04:25 
Użytkownik

Kurcze to chyba pierwszy przypadek na forum jak ktoś dokonał kompletnego przeszczepu z AKE na BDH - sam jestem ciekawy co wyszło - ale najwazniejsze że śmiga :peace: ;)

A propos Panowie, czy może ktoś wie dlaczego Audi wypuściło BAU oraz BDH ? Czy ma któryś przewagę na drugim i w czym? Rozumiem przejście z AKE na ww. ale po co 2 jego odmiany?

Tytuł:
PostNapisane: 13.maja.2008 11:00:36 
Klubowicz

KRISOO napisał(a):
A propos Panowie, czy może ktoś wie dlaczego Audi wypuściło BAU oraz BDH ? Czy ma któryś przewagę na drugim i w czym? Rozumiem przejście z AKE na ww. ale po co 2 jego odmiany?

To bardzo proste:
1. BAU + BCZ = EURO 3
2. BDG + BDH = EURO 4

Mechanicznych różnic pomiędzy BCZ/BAU i BDG/BDH nie ma praktycznie żadnych, zmieniła się tylko "filozofia" układu dolotowego i recyrkulacji spalin.

Doskonale widać to w tym wątku:
http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopi ... sc&start=0 ,
a temat mógłby nabrać "szkoleniowych rumieńców", gdyby Andy nie zadowolił się li tylko i wyłącznie uzdrowieniem EGRa ... . Trochę szkoda ale BDG i BDH na naszym forum przybywa, więc jest szansa, że jeszcze do tematu wrócimy przy innej okazji (co nie znaczy, że komuś życzę kłopotów z samochodem !!!) .

:peace:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1