Baskecior napisał(a):
Brak kompletnych danych do analizy,
To prawda ale topik traktuje o korekcjach, więc nie będę robił OT wstawiając tzw. "pełne logi" ...
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
.
Fakty są takie, że całość "brakujących" logów trzyma parametry książkowe (wzorowe) ... .
Baskecior napisał(a):
ale takie korekcje widziałem kiedyś w AEL`u w uszkodzonym ECU. Po wymianie ECU wróciły do normy (podobnie jak całość)
Tak - też się nad tym zastanawiałem ale patrząc na środkowy obrazek (kiedy sterujący jest odłączony) wyraźnie widać, że ECU jakby za wszelką cenę stara się wyrównać obroty - i mówiąc szczerze - pomimo kompletnego burdelu w odczytach - silnik pracuje wtedy odczuwalnie lepiej (ciszej i bardziej miarowo - chociaż ciągle nie całkiem równo).
Baskecior napisał(a):
Zakładam że ta perełka trzyma kompresję
Hmm ...
. Również tak zakładam. O ile pomiar kompresji nie stanowi wielkiego wyzwania, to niemal ze 100% pewnością - czynność wymagałaby zakupu nowych świec żarowych - a to już niewiele mniej niż 500 zł - być może całkiem zbędnych - kosztów dla właściciela ...
![n :/](./images/smilies/005.gif)
.
Zasugerowany wywiadem lekarskim, że od wymiany do wymiany (15 tkm) oleju - poziom nie ulega żadnym zmianom, ponadto zasugerowany cichutką pracą układu rozrządu oraz tym co słychać na rokręconych kolektorach ssących i po stronie wydechowej - przyjmuję (narazie
) wersję, że układ korbowo-tłokowy, kompresja i rozrząd - znajdują się w stanie mechanicznie doskonałym.
Baskecior napisał(a):
i uszczelka pod głowicą jest ok,
Nie wystepują absolutnie żadne symptomy wskazujące aby tak nie było ... .
Baskecior napisał(a):
rozrząd jest poprawnie złożony
Tak. Osobiście wkładałem blokady ... . (bardzo trafne pytanie - IMHO)
Baskecior napisał(a):
a pompa jest spprawna (choć coś mi podpowiada, że tutaj może leżeć 2 z ew. przyczyn).
Pompa VP44 przeszła pomyślnie proces kalibracji w firmie BS Śmietana - bezproblemowo przyjmując nowe parametry. Gdyby pompa niedomagała (np. mechanicznie) - to proces kalibracji zakończyłby się niepowodzeniem.
Muszę jednak zaznaczyć, a przede wszystkim pochwalić Firmę BS Śmietana za wybitnie elastyczne podejście do tej sprawy - ponieważ zaproponowano mi nawet "podstawienie" innej pompy "na próbę" - gdybym zgłosił jakiekolwiek wątpliwości do wykonanej usługi ... . Rzadkość w dzisiejszych czasach ... zasługująca IMHO na najwyższe uznanie !!!
Baskecior napisał(a):
Co pokazuje 001 dyn i 004 dyn ?
Jedno i drugie bardzo OK.
Baskecior napisał(a):
W temacie: Mój AFN`ek po "ułożeniu się wtrysków" ![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Jak u Spanky'ego - totalna nuda ...
![n :):](./images/smilies/052.gif)
.
spanky napisał(a):
Piotruś napisał(a):
spanky napisał(a):
nie mam pojecia jaka przyczyna
Szkoda ...
![n :/](./images/smilies/005.gif)
.
moze ktos czyscil wtryskiwcze sczotka druciana badz VP cos kuleje ...
![Question :?:](./images/smilies/icon_question.gif)
Bingo !!! /przynajmniej częściowo/
Wtryskiwacze po wybudowaniu z głowicy (prawa strona, czyli od 1 do 3) - okazały się NACECHOWANE MARKEREM ... .
Teraz tylko nie wiem jak to potraktować - radośnie czy pesymistycznie ... .
Jeśli działał fachowiec - byłby to powód do pesymizmu (bo próba naprawy nie przyniosła oczekiwanych rezultatów).
Jeśli działał druciarz - powód gwałtownych różnic w korekcjach po podmiance wtryskiwaczy miejscami - możnaby uznać za oczywisty ... (???) .
spanky napisał(a):
nie pisalem o braku kompresji bo chyba bylo by za latwo ....
Jak już wyżej zaznaczyłem - pomiaru "zegarowego" jeszcze nie robiłem z powodu świec żarowych, których gwint na 99% tej próby by nie przetrwał, jednak powtórzę, że zero konsumpcji oleju oraz cichutka praca układów: korbowo-tłokowego i rozrządu - moim zdaniem - w 99% eliminują ten trop ... .
Oczywiście głowy bym nie położył ale gdyby to była loteria - obstawiałbym na wzorową kompresję bez wykonania pomiaru ... .
Kolejne wnioski - bardzo mile widziane
![n :peace:](./images/smilies/023.gif)