.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lut.2025 11:16:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi A6 [C5] 2.0 Benzyna - prośba o rady i opinie
PostNapisane: 06.kwi.2008 12:49:02 
Użytkownik

Witam serdecznie,

Na początku się przedstawię. Mam na imię Wojciech, mieszkam i pracuje w Krakowie. To mój pierwszy post na tym forum i nie ukrywam, że liczę na Waszą pomoc.

Niedawno dowiedziałem się, że znajomy będzie sprzedawał Audi a6 z 2002 roku i zastanawiam się nad jego zakupem. Cena ok 34 000 PLN Jest jego pierwszym właścicielem, kupił go w salonie w Polsce. Auto jest w wersji Kombi, z dobrym wyposażeniem (skóra, audio BOSE itp) Nigdy nie miało wypadku, przebieg 140 000 km udokumentowany odpowiednimi wpisami w książce serwisowej. Ogólnie nie ma się do czego przyczepić - oprócz silnika. Motor to 2,0 benzyna. Od razu mówię, że jestem spokojnym typem kierowcy i tak naprawdę to nie szukam wrażeń z szybkiej jazdy. W pracy mam możliwości testować różne auta od fiata pandy do A8 w longu, 4,2 tdi. Szukam samochodu do spokojnej jazdy. Uważam, że moc 131 KM byłaby dla mnie ok, z tym że jest bardzo mała ilość opinii na różnych forach na temat tego motoru. Kilka wpisów mówi o tym, że lubią brać olej. Czy macie doświadczenie w użytkowaniu tego silnika? jakie są jego bolączki? czy 140 000 km po polskich drogach to dużo na zawieszenie A6? Na co powinienem zwrócić uwagę, co ewentualnie może znacznie uszczuplić portfel po zakupie? Bardzo dziękuje za opinie i rady. Bardzo proszę o nie sugerowanie innych silników, ponieważ skupiam się na zakupie tylko tego konkretnego modelu samochodu.

Tytuł:
PostNapisane: 06.kwi.2008 17:45:44 
Moderator

Auto: 4x Audi
Hmmmmmm , Ten sliniczek jest dość żadko spotykany w C5 , jest mowiąc krótko torche za słaby , powiem wiecej , jest gorszy w osiągach od 1.9 TDi PD (AWX) i spalaniu , znajomy miał taką Audi z tym silniczkiem , nie miał z nim problemów ale jak sie przjechał moim to odrazu chciał się zamienić ... a i zawieszenie , aluminiowe końcówki zawieszenia nie sprawdzają sie na polskich drogach , zawieszenie jest bardzo delikatne , jak nie stuak to i tak zacznie (zalezy po jakich drogach jezdzisz)

podsumowanie :

na +
- mało awaryjny
i to by było na tyle :peace:
na -
- duze spalanie jak na 2.0
- słabe osiągi w porównaniu do PD (ale 2.0 znacznie tańszy od 1.9TDI z tego roku)
- bardzo delikatne zaiweszenie

Jest S4 B5 AGB
Garage Our Cars

Tytuł:
PostNapisane: 06.kwi.2008 18:45:45 
Użytkownik

ale cena cos mała ;)

Tytuł:
PostNapisane: 06.kwi.2008 18:51:42 
Użytkownik

barylkaq napisał(a):
ale cena cos mała ;)

Tak jak napisałem, jest to auto mojego znajomego. Sam teraz jeździ Cayenne i A6 jest mu zbędne

Tytuł:
PostNapisane: 06.kwi.2008 23:00:33 
Użytkownik

Auto: S4 B6 Cabrio
A ja powiem tak. Jeteś w czepku rodzony, skoro za taką kasę możesz kupic auto ze sprawdzoną historią, które Ci się podoba i silnik akceptujesz.Nie zastanawiaj tylko bierz. Okazyjnie kupiony samochód od obcego czlowieka to w 99% przyadków to mina (albo bity albo kradziony).

Audi to marka zbierająca w ostatnich latach najlepsze z możliwych recenzje w kwestii jakości wykonania i użytych materiałów. 140k przebiegu to jest nic dla tego modelu (mój ma najechane 260k i wymieniłem dopiero dwa wahacze, więc z tą delikatnością zawieszenia to nie do końca tak, trzeba uważać po prostu). Pamiętaj, że najważniejszy w przypadku zakupu używanego auta jest jego poprzedni właściciel, Ty masz to z głowy.

Jeśli prawdziwa okazja sie zdarza to grzech z niej nie skorzystać.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 07.kwi.2008 15:43:24 
Użytkownik

Roger_35 napisał(a):
A ja powiem tak. Jeteś w czepku rodzony, skoro za taką kasę możesz kupic auto ze sprawdzoną historią, które Ci się podoba i silnik akceptujesz.Nie zastanawiaj tylko bierz. Okazyjnie kupiony samochód od obcego czlowieka to w 99% przyadków to mina (albo bity albo kradziony).

Audi to marka zbierająca w ostatnich latach najlepsze z możliwych recenzje w kwestii jakości wykonania i użytych materiałów. 140k przebiegu to jest nic dla tego modelu (mój ma najechane 260k i wymieniłem dopiero dwa wahacze, więc z tą delikatnością zawieszenia to nie do końca tak, trzeba uważać po prostu). Pamiętaj, że najważniejszy w przypadku zakupu używanego auta jest jego poprzedni właściciel, Ty masz to z głowy.

Jeśli prawdziwa okazja sie zdarza to grzech z niej nie skorzystać.

Pozdrawiam

zgadzam sie w 100% !!!!!!!!!! silnik 2.0 można przeboleć jeśli to jest igła

Strefa czasowa: UTC + 1