maly1987 napisał(a):
Piotrus
![Smile :)](./images/smilies/001.gif)
jak juz pisalem moje wyniki sa przy 4 osobach w samochodzie i dowalonym bagaznikiem po sam brzegi wiec mysle ze te 300 kg ida na jego korzysc
![Smile :)](./images/smilies/001.gif)
latwo liczac 2 osoby to jakies 160kg plus pelny bagaznik kolo 400kg. I podawalem wyn iki przy takim zaladowaniu wiec mysle ze co do wagi to jestesmy przynajmniej na takim samym poziomie
Nie za bardzo ... . Zapominasz o tym, że Allroad (i zresztą zwykłe A6 q + tip też) jest tak ustawione w map-ach, żeby jechało równie dobrze pod załadunkiem takim samym jak u Ciebie - bez odczuwalnego wzrostu zużycia ON. Wiem, że może Ci się to wydawać sprzeczne z moją wcześniejszą wypowiedzią ale to poprostu już tak jest, że "chwilowe obciążenie" (pasażerowie + bagaż) nie bardzo determinują wzrost zużywanego paliwa (w normalnej szosowej eksploatacji). Dla naszego porównania liczy się różnica masy własnej pojazdu i związane z tym faktem : typ silnika + oprogramowanie.
maly1987 napisał(a):
a tak OT wydaje mi sie ze i tak duzo pali to AKE. Wiem ze jestes w temacie motoryzacji miliony km przede mna ale forum jest tez dla ludzi mniej znajacych sie
1. Nie licytuję się na zasadzie "piaskownicy"
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
.
2. Poprostu zwróciłem uwagę na to, że chcesz porównywać dwa mocno różniące się samochody, które jedynie wyglądają "tak samo" (podobnie) - lecz znacząco różniące się rodzajem napędu, skrzynią biegów i silnikiem (osprzętowo).
Odwracając sytuację ... zastanów się, czy gdyby do Twojego AFB "zapiąć" tipa i quattro - zużycie paliwa pozostałoby na tym samym poziomie i obyłoby się bez utraty dynamiki ...
W mojej ocenie - odniósłbyś wrażenie, ze auto jest popsute, a w zbiorniku powstałby wir skutkujący wzrostem zużycia o circa 2 - 3 litry paliwa... W każdym razie na pewno wir byłby większy niż w identycznie zestrojonym (i obciążonym) AKE ... . Naturalnie nie musisz wierzyć w moje słowa ale wystarczy, że skorzystasz z archiwum AKP i poczytasz sobie ile "palą" AFB z quattro i tipem, a w katalogu porównasz różnice w przyspieszeniu i elastyczności ... .
maly1987 napisał(a):
Pozatym piszac ze ma 30 hp i 60Nm-ów wiecej jestes w bledzie jak pisałem AFB po chipie okolo 200ps i ponad 400Nm-ów tez trzeba czyms nakarmic nie sadzisz?
Tak - tutaj zgadzam się z Tobą całkowicie. Dobry chip potrafi skutecznie podnieść moc/moment "kiedy trzeba", a w "normalnej" jeździe ograniczyć konsumpcję ropy.
Zapominasz jednak o tym, że taka sama (albo i większa z racji innego turbo) rezerwa "software-owa" drzemie w AKE, BAU, etc. .
Sam jeździłem takim BAU, które po modach softwarowych (fabrycznych od Audi) - osiągało (na VAGu) prawie 500Nm (czyli moc na pewno była > 220PS), a przeciętne zuzycie paliwa zmalało o jakieś 0,5 l /100km (w porównaniu do serii, w normalnym ruchu bez deptania w podłogę).
maly1987 napisał(a):
Druga rożnia ktora wydaje mi sie miec znaczenie to kolega pisze ze przy 160 km/h pali mu 10-12,5 jazda z taka predkoscia nie wymaga cegówki na pedale gazu co niestety w moim AFB przy predkosciach rzedu ponad 200km jest prawie wymagane.
Bez żadnych złośliwości - nie szukałbym porównaniu do samochodu Ravros-a. Z lektury Forum wynika, że ten samochód jest po chipie, skrzynia biegów "coś tam niedomaga" i wogóle są z nim "jakieś" problemy.
Sorry ale to nie jest technicznie wiarygony przykład dla mnie, a z samych logów prawdziwej sprawności samochodu - zaręczam - wywnioskować nie sposób ... .
maly1987 napisał(a):
Moze sie nie znam ale jak dla mnie to chyba jest roznica dla kazdego silnika jak wciska sie mu pedal gazu do oporu i jedzie z taka predkoscia wiekszosc trasy, rowniez w spalaniu.
Być może ja tez się nie znam ale w dalszym ciągu uwazam, że nie można porównywać dwóch całkowicie różnych modeli tylko dlatego, że łączy je "identyczny" wygląd.
Ja naprawdę chciałbym zobaczyć jak zareagowałby Twój AFB zabudowany na próbę do Allroada ...
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
. Moim zdaniem
zawyłby z bólu i pociągnął średnio 12l/100 - lekko rzecz traktując
![n :):](./images/smilies/052.gif)
.
I to pal licho - z chipsem czy bez niego ...
![Very Happy :D](./images/smilies/002.gif)
.