Z czystej ciekawości kupiłem z Viakena chinola (
http://viaken.pl/sklep.php?lang=pl&kat=5&prodid=171) aby zobaczyć czy to jest coś warte. Mam Audi A2 1.4TDi z 2003r. (AMF) no i mam problem z komunikacją. Próbowałem VAG-COMa 409.1 oraz 311.2 objawy te same. Komunikację nawiązuje, testy OBDII przechodzi, w trybie autoscanu znajduje (powinien max: 01,02,03,08,09,15,16,17,36,37,45,46,55,56,76):
- 01(silnik), 03 (abs), 08(klima), 15(nie testowałem, chociaż sterownik na 99% właściwy), 17(wskaźniki), 46(część komfortu) czyli wszystko fajnie.
Nie komunikuje się z częścią sterowników, bo... pewnie ich nie ma, czyli brak komunikacji z auto transmission (mam manuala), automatem od ustawianie foteli, navigacją, xenonami, radiem, park assist itd.
Wszystko fajnie, ale nie mogę się też skomunikować z modułem 9 (cent electric). Na czym mi w sumie najbardziej zależy.
Probowałem zmieniać parametry transmisji (klima zaczęła ładnie gadać po obniżeniu wielkości paczek i czasu na odpowiedź) i nie udało mi się zmusić elektryki do współpracy. Dodatkowo znajomy, który probował się skomunikować VAG-COMem na comie (też viaken) z palmem też miał z tym problem.
Moze ktoś bardziej doświadczony odpowie, czy "tak bywa", czy to może wina ustawiań, szczęści etc? Może coś jest uwalone?
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Pozdrawiam - Hal