.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 05.lut.2025 07:02:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C5 2,5 TDI AKE Tiptr] szarpnie przy schodzeniu z obrotów
PostNapisane: 02.maja.2008 23:55:17 
Użytkownik

Auto: A6C5 AKE
Witam, mam dziwną przypadłość pojawiającą się po puszczeniu gazu. Najbardziej zauważalne na postoju. Dodaję gazu do np 2000 obr/min i puszczam gaz. Silnik zwalnia stopniowo i przy 1600 obr/min nastepuje bardzo odczuwalne szarpnięcie, potem zwalnia dalej bez sensacji.
W czasie jazdy trudniej zauważyć bo po puszczeniu gazu Tiptronic tez przerzuca biegi co zaciemnia obraz.

Prawdopodobnie to było przyczyną, że oderwała mi się rura wydechowa przy turbinie. Została przykręcona flansza, a rura odpadła.

Obecnie wszystko pospawane ale obawiam się, że to od tych szarpnięć, czy ktoś może ma jakieś podejrzenia co do tych szarpnięć. Sprawdzałem wielokrotnie i zawsze przy 1600 obr/min podczas zwalniania biegu silnika.

Pozdrawiam, Roman

A6 C5 2,5 TDI AKE Avant 2000

Ostatnio edytowano 18.maja.2008 22:04:01 przez RomanS, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 03.maja.2008 00:45:06 
Użytkownik

Kolego ja tobie tylko powiem jak to u mnie wygląda. Akurat w moim przypadku szarpnięcie występuje dokładnie przy tych obrotach lub w przybliżonym przedziale (najszęściej 1600 lub 1600-1800 obr. min). Moja pierwsza diegnoza wskazywała na skrzynię. Nawet w serwisie ASB potwierdzili to. Tylko, że po naprawie skrzyni (w zupełnie innym zakładzie) nadal to występuje, a wskazanie padło na EGR-a. Szarpnięcie poprzedza buczenie (wyraźnie z okolic silnika a nie skrzyni). Oczywiście to jest tylko i wyłącznie opis tego co występuje u mnie natomiast u ciebie może to być zupełnie co innego. Pozdr. Paw :peace:

Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 03.maja.2008 10:10:34 
Użytkownik

[quote="Paw1972"] Akurat w moim przypadku szarpnięcie występuje dokładnie przy tych obrotach lub w przybliżonym przedziale (najszęściej 1600 lub 1600-1800 obr. min). Moja pierwsza diegnoza wskazywała na skrzynię. Nawet w serwisie ASB potwierdzili to. Tylko, że po naprawie skrzyni (w zupełnie innym zakładzie) nadal to występuje, a wskazanie padło na EGR-a. Szarpnięcie poprzedza buczenie (wyraźnie z okolic silnika a nie skrzyni).

Ja buczenia nie zauważyłem, byc może w czasie jazdy, ale wtedy trudno coś wyłowic z ogólnego hałasu. Na postoju natomiast gdy skrzynia jest na P to chyba biegów nie przerzuca ? Tak sądzę przynajmniej na logikę. I na postoju zaobserwowalem samo szarpnięcie.
Chcialem sprawdzać poduszki, ale dlaczego tylko przy jednej pdkości obrotowej to następuje ? Może jakaś częstotliwość rezonansowa ?

Troche to taka teoria, ale nie za bardzo wiem gdzie szukać konkretów :/

Pozdrawiam, Roman

Tytuł:
PostNapisane: 03.maja.2008 10:13:57 
Użytkownik

zacznij od zrobienia pełnej diagnostyki.
źródeł zjawiska może kilka [od układu wtryskowego (choćby zapowietrzenie) po hydraulikę].

Anthem Advanced 1

:P(|)

Tytuł:
PostNapisane: 03.maja.2008 10:31:46 
Użytkownik

meszrum napisał(a):
zacznij od zrobienia pełnej diagnostyki.
źródeł zjawiska może kilka [od układu wtryskowego (choćby zapowietrzenie) po hydraulikę].

Jeżeli masz na myśli odczyt błędów, to tak własnie zaczałem, przed zakupem (miesiąc temu). Wizyta w ASO, odczyt, te które byly dały się skasować (prócz jednego - samoregulacja ksenonów, ale to inna zagadka).

Jak teraz sobie przypominam, to owo szarpniecie juz wtedy było ale je zbagatelizowałem, niestety. A teraz nie ma co plakać tylko stopniowo przywracam autu wlasności jezdne :D

Wygląda więc na to, że to szarpnięcie nie wychodzi w postaci błędu (no chyba, że jakiś błąd pojawił się znowu i faktycznie trzeba by to sprawdzić :/ )

Pozdrawiam, Roman

Tytuł:
PostNapisane: 03.maja.2008 11:28:58 
Użytkownik

RomanS napisał(a):

Jeżeli masz na myśli odczyt błędów, to tak własnie zaczałem, przed zakupem (miesiąc temu). Wizyta w ASO, odczyt, te które byly dały się skasować (prócz jednego - samoregulacja ksenonów, ale to inna zagadka).

nie, nie mam na myśli odczytu błędów.
mam na myśli diagnostykę: http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=53752 .

na marginesie dodam, że poziom wiedzy ASO stanowi mn.w. 2% tego, co możesz przeczytać na tym forum. stanowczo powinieneś unikać ASO.

Anthem Advanced 1

Tytuł:
PostNapisane: 03.maja.2008 14:47:09 
Użytkownik

meszrum napisał:
nie, nie mam na myśli odczytu błędów.
mam na myśli diagnostykę: http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=53752 .

na marginesie dodam, że poziom wiedzy ASO stanowi mn.w. 2% tego, co możesz przeczytać na tym forum. stanowczo powinieneś unikać ASO.[/quote]

No faktycznie nie był to w zadnym przypadku ten poziom diagnozowania. Blędy zostały wyswietlone i skasowane. I tyle.

Co do ASo to racja oczywista. Byłem przy sprawdzaniu mojego auta i widziałem dokładnie co było robione.
A teraz wiem, co mogłoby być :diabel:

Niestety w Poznaniu mamy pewien niedosyt jeśli chodzi o serwisy, firmy tuningowe itp. :/

Pozdrawiam, Roman

Tytuł:
PostNapisane: 03.maja.2008 15:13:07 
Użytkownik

kup interface, wykonaj diagnostykę i zamieść logi.
dostaniesz w ten sposób najpełniejszą i najbardziej rzetelną informację o stanie silnika jaką można dostać w PL.

Anthem Advanced 1

Strefa czasowa: UTC + 1