.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lut.2025 09:42:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Zakup Audi A4 (B5)
PostNapisane: 09.maja.2008 23:06:41 
Użytkownik

Witam,
chciałbym Was prosić o opinię dotyczącą wyżej wymienionego modelu Audi (A4 wersja B5). Zawsze marzyło mi się Audi, ale niestety ze względu na koszty zakupu nie mogłem sobie na nie pozwolić. Długo składałem i udało się - co prawda nie kupie za tą sume nowego modelu ale mam nadzieje że B5 w dobrym stanie znajde
Tak jak wspomniałem nie mam zbyt dużego budżetu i chciałbym kupić autko w które nie będę musiał inwestować. Zależy mi również żeby nie palił jak smok Słyszałem wiele opinii dotyczących audi jedne lepsze inne gorsze, ale miłości nic nie przezwycięży Jest to moje marzenie i chcę je zrealizować.
Chodzi mi o autko w granicach ok. 15 tys. zł. Słyszałem wiele złego o dieslach więc wolałbym benzyne ale wiem, że ile ludzi tyle opinii dlatego chciałbym spytać Was jako użytkowników i ekspertów w tym temacie. Oczywiście ważne również jest spalanie tego autka aby było jak najniższe. Myślałem o benzynie 1.6 lub 1.8 lub 1.9 TDI (nie wiem ile palą).
Chciałbym Was zapytać jak przedstawia się awaryjność tego autka oraz na co zwrócić uwage przy zakupie.
Czy jest to wygodne autko oraz jak spisuje się na naszych krajowych drogach
Jeśli nie a4 to może macie jakąś inną propozycje audi? moze a3?
Dziękuje bardzo za wszelkie opinie i pomoc
Pozdrawiam serdecznie.

Tytuł:
PostNapisane: 10.maja.2008 06:22:58 
Moderator

15 tyś i a4 , które mało pali i w które nie trzeba inwestować ?? Takie rzeczy tylko w erze.A co takiego złego słyszałeś o dieslach , że od razu odpadają w przedbiegach ??

A tak wogóle to na samej górze jest taki czerwony napis "szukaj" i proponuje go wcisnąć , bo naprawdę dużo rzeczy można się tam dowiedzieć :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 10.maja.2008 08:10:32 
Klubowicz

Żadne benzynowe A4 B5 nie będzie mało palić w cyklu miejskim. Pod względem ekonomii zużycia paliwa diesel ma wielką przewagę. O jakiejś specjalnej awaryjności 1.9tdi nikt tu na forum nie słyszał. ;)

Za 15 tys. zł kupisz auto 12-, 13-letnie, a takie pojazdy zawsze wymagają mniejszych lub większych nakładów.

A2 1.4

Tytuł:
PostNapisane: 10.maja.2008 08:29:05 
Użytkownik

Hugo napisał(a):
15 tyś i a4 , które mało pali i w które nie trzeba inwestować ?? Takie rzeczy tylko w erze.A co takiego złego słyszałeś o dieslach , że od razu odpadają w przedbiegach ??

A tak wogóle to na samej górze jest taki czerwony napis "szukaj" i proponuje go wcisnąć , bo naprawdę dużo rzeczy można się tam dowiedzieć :peace:

Próbujesz odreagować stress pisząc w taki sposób? ;)
Ja nie napisałem, że nie wchodzą w grę :)
Napisałem, że słyszałem wiele dobrego i wiele złego ale opinie byly slyszane u ludzi którzy fachowcami nie są a tutaj się zwracam z prośbą do Was bo Wy sie znacie na swoich autkach na pewno lepiej - tak napisalem :)
Masz mature?

Moderator i taki "kulturalny" - proponuje zmiane moderatora :)
Mam nadzieje, że nie boisz się krytyki i nie usuniesz zaraz posta ;)
Bo ja w przeciwieństwie do Ciebie krytykuje Twoje zachowanie, a nie wyśmiewam się bezpodstawnie - a mialbym z czego się pośmiac :)

Widzisz - przeczytalem juz sporo wątków o a4 ale nie znalazlem wszystkich informacji... owszem widziałem, że zachwalacie 1.9tdi a 1.6 benzyne odrzucacie - ale jak ktoś się nie zna to po to jest forum żeby mógł zajrzeć - zapytać się a kulturalny człowiek z chęcią mu odpowie :)
Jeśli tak wygląda moderowanie na tym forum to powinieneś się ograniczyć do cenzury ;)
Nie znam się więc pytam - w przyszłości, po zakupie na pewno bede sie chcial z kims podzielic informacjami na temat mojego auta - moze to sie komus przydac - ale widzisz - do tego trzeba chęci i kultury. Trzeba sobie pomagać :)
Pozdrawiam

Sebolec - dziekuje za opinie - o takie rzeczy mi włąśnie chodzi - konkretne.

Tytuł:
PostNapisane: 10.maja.2008 10:36:29 
Użytkownik

o f..k ale waldus wyskakujesz z pytaniami
Cytuj:
Masz mature?

urwałeś sie z choinki??
to raz dwa poczytaj regulamin najpierw powinieneś sie przywitać w NEWBIE
to raczej do Ciebie powinno być skierowane to pytanie ... :|
dwa a4 za 15 tys w stanie igła?? tak jak Hugo napisał tak to tylko w erze, oczywiście są takie rodzynki ale kupno czegoś takiego nie wyjdzie Ci na zdrowie raczej Twojemu portfelowi.
dozbieraj jeszcze z 5k pln-ow i kup porządne Audi a nie szrota.
1,6 nie warto, ja mam 1,8 pali mi 11 litrów w mieście( i zapłaciłem dużo więcej niż 15tys, nie mam problemów z autem) żałuje ze nie kupiłem 1,8T bo to kompromis moc/spalanie/modyfikacje

pozdro

Honda Hornet 600S 8.05.2008--->6.04.2009
Honda CBR 954RR 24.04.09--->10.09.12
Suzuki GSX-R 1000 K8 18.04.13--->

Tytuł:
PostNapisane: 10.maja.2008 11:12:51 
Użytkownik

Auto: C7
waldus napisał(a):
Hugo napisał(a):

Próbujesz odreagować stress pisząc w taki sposób? ;)
Ja nie napisałem, że nie wchodzą w grę :)
Napisałem, że słyszałem wiele dobrego i wiele złego ale opinie byly slyszane u ludzi którzy fachowcami nie są a tutaj się zwracam z prośbą do Was bo Wy sie znacie na swoich autkach na pewno lepiej - tak napisalem :)
Masz mature?

Moderator i taki "kulturalny" - proponuje zmiane moderatora :)
Mam nadzieje, że nie boisz się krytyki i nie usuniesz zaraz posta ;)
Bo ja w przeciwieństwie do Ciebie krytykuje Twoje zachowanie, a nie wyśmiewam się bezpodstawnie - a mialbym z czego się pośmiac :)

Widzisz - przeczytalem juz sporo wątków o a4 ale nie znalazlem wszystkich informacji... owszem widziałem, że zachwalacie 1.9tdi a 1.6 benzyne odrzucacie - ale jak ktoś się nie zna to po to jest forum żeby mógł zajrzeć - zapytać się a kulturalny człowiek z chęcią mu odpowie :)
Jeśli tak wygląda moderowanie na tym forum to powinieneś się ograniczyć do cenzury ;)
Nie znam się więc pytam - w przyszłości, po zakupie na pewno bede sie chcial z kims podziel ic informacjami na temat mojego auta - moze to sie komus przydac - ale widzisz - do tego trzeba chęci i kultury. Trzeba sobie pomagać :)
Pozdrawiam

Sebolec - dziekuje za opinie - o takie rzeczy mi włąśnie chodzi - konkretne.
Za dużo cwaniakujesz :/ Skasować mu posta :D.Kultury to tobie brakuje :< :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 10.maja.2008 11:34:39 
Użytkownik

Dygu - masz racje nie przeczytalem regulaminu poniewaz musze podjąć decyzje "na wczoraj" i bardzo mi sie spieszy bo mam 2 oferty i chcialem sie dlatego poradzic. Tamten pseudo moderator nie wykazał się kulturą i "gościnnością" z czym spotkałem się na innych forach. Bez ironicznych wypowiedzi - tak powinna wyglądać odpowiedz poniewaz moge powiedziec cos "glupiego" - np.nie wiem ile pieniedzy musze przeznaczyc aby auto było w dobrym stanie i zebym nie musial w nie inwestowac. Dlatego pytam - chyba po to jest forum. Hugo widac nie do konca to rozumie.
Wiem, że sie znacie i bedziecie trzymac swoją strone i rozumiem to - ale Ty (Dygu) w przeciwienstwie do huga potrafiles napisac posta ktory krytykuje a nie drwi... który daje mi informacje. On potrafil tylko napisac pare slow bez sensu.

Do rzeczy - więc musze zainwestowac więcej, ale kupic diesla czy benzyne? Chodzi o awaryjność. Na innych forach chwalili 1,9 TDI jako jeden z lepszych silnikow dieslowskich. Były tez negatywne opinie ale znacznie mniej. Co do benzyny dowiedzialem sie ze 1.6 nie sprawdza się w tym autku. I również w benzynie proponowali 1,8T.

Przepraszam wszystkich których moja wypowiedz uraziłą, ale taki jestem - na prostactwo zawsze reaguje impulsywnie.

rafala6 - hmmm... zeby nie obrazic Szanownego Pana ;) (czytaj powyzsze zdanie) trzeba zignorowac :)

Pozdrawiam i dziękuje tym którzy chcą pomóc a nie tylko znalezc temat do "dyskusji" - w negatywnym znaczeniu tego słowa.

Tytuł:
PostNapisane: 10.maja.2008 13:22:56 
Użytkownik

waldus napisał(a):
na prostactwo zawsze reaguje impulsywnie.

Prostactwo bo moderator Cię do szukajki wysłał?? :/

Ty przypadkiem nie masz Kiepski na nazwisko...

C5 A6 AFN 98' AVANT
B6 A4 AWX 01' AVANT
8P A3 BKC 04'
2x S6 C4 AEC 95'
B3 AVB 89' QUATTRO :)
COUPE NG/LPG 92'
B5 A4 ABC/LPG 97' QUATTRO
COUPE ALH 92' QUATTRO
A8 D2 AAT 01' QUATTRO

C5 A6 ASG 01'
Jest
COUPE KV 85'

Tytuł:
PostNapisane: 10.maja.2008 14:37:01 
Moderator

Auto: Audi S4
Waldus

Dozbieraj kasy (przynajmniej 5 tysi) i kup sobie A4 B5 1.9 TDI bedzesz mial ekonomiczne auto bezproblemowe.

Rada odemnie:

skoro jestes impulsywnny - wez kogos ze sobą do kupna samochodu. :peace:

Pozdrawiam serdecznie

S4 B5 Avant quattro ..AGB.. szybka czarnulka

Była : B5 Avant quattro ..APU..
Była : B3 Limo ..SB..
Była : C4 TDi Avant quattro ..AEL..
Była : B5 TDi Avant quattro ..AFN..
Była : B3 Limo ..SF..
Była : B5 TDi Avant ..AFN..
Była : B5 TDi Limo ..AFN..
Była : B4 TDi Avant ..1Z..

Tytuł:
PostNapisane: 10.maja.2008 15:45:38 
Użytkownik

Auto: Audi A3 1.9 TDI ASZ+ 234/460
Rowniez radze dozbierac ~ 5 tys i kupic A4 w dobrym stanie bo za 15 ani A3 ani A4 wzadowalajacym Cie stanie nie dasz rady nabyc, chyba ze w benzynie jakos gdzies... ale osobiscie doradzalbym diesla.
Jesli juz sie zdecydowales na kupno Audi to wszyscy odpowiadajacy na twoje posty (chyba) mysleli ze zdajesz sobie sprawe z aspektu cenowego i dlatego 15tys za B5 moglo zabrzmiec troche 'nie na miejscu'.. poszukaj dobrze na forum to dowiesz sie ze 14tys to ludzie jeszcze wolaja za B4 TDI z dobrym wyposazeniem...

Cheers man!

- 80 B4 1Z '94
Ponadto na podwórku: A4 B6 AVF quattro '03, A3 ASZ '02, A3 ALH '99 - sprzedam

SPRZEDAM części z mojej A4 B5 AFN - pw.

Tytuł:
PostNapisane: 10.maja.2008 23:34:15 
Użytkownik

Ok czyli jeszcze trzeba poczekac z zakupem...
Fakt mam dwie oferty wlasnie w granicach 15 tys. ale chyba wychodzi na to ze nie są to egzemplarze które mi będą służyć. Dziękuje za porady :)
Oczywiście po auto pojade z opanowanym mechanikiem ;)
Pozdrawiam i dziękuje jeszcze raz :)

Tytuł:
PostNapisane: 11.maja.2008 11:32:14 
Klubowicz

Auto: Audi A6 C6 3.0 TDI
Czasami mam wrazenie ze to forum dziala jako instutucja uzytku publicznego w zakresie informacji o Audi.... Ktos sie rejestruje pisze dwa posty i jak nie ma odpowiedzi ktorej oczekiwal to ma pretensje i najchetniej napisalby skarge do dyrektora internetu :D

Audi A6 C6 3.0 TDI Quattro Limo 2010 ->
PF 126p 2007 ->
Kia Rio 1.2 XL 2012 ->

Tytuł:
PostNapisane: 11.maja.2008 12:33:27 
Użytkownik

Bilo napisał(a):
Czasami mam wrazenie ze to forum dziala jako instutucja uzytku publicznego w zakresie informacji o Audi.... Ktos sie rejestruje pisze dwa posty i jak nie ma odpowiedzi ktorej oczekiwal to ma pretensje i najchetniej napisalby skarge do dyrektora internetu :D

dokładnie. Zamiast użyć "szukajki" niektórzy zaśmiecają forum pytaniami które padały już wiele razy, a jak nie dostaną odpowiedzi która ich satysfakcjonuje, to jeszcze pyskują...

A4 Avant 2.8 Q Tiptronic - znowu żyje :)

Tytuł:
PostNapisane: 11.maja.2008 13:26:41 
Użytkownik

Co do tematu, krótko i na temat z 15 tysiącami w kieszeni to możesz się porywać na b4 tdi a nie A4

http://www.youtube.com/watch?v=v9InKS65Auw

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 11.maja.2008 15:33:08 
Użytkownik

bobaskgb napisał(a):
Co do tematu, krótko i na temat z 15 tysiącami w kieszeni to możesz się porywać na b4 tdi a nie A4

Dokładnie... za 15 tysia to za duzo nie poszalejesz. Wez pod uwage, ze jak kupisz auto musisz je tez utrzymac... (Rejestracja, ubezpieczenie, przegląd) Takie kilkuletnie auto szczegolnie takie "okazyjne za 15tys - wymaga troche pozakupowego wkładu...

Możesz celować równiez w A6 C4 - moim zdaniem o wiele lepsze auta od A4 - jesli chodzi o utrzymanie, komfort etc.
Chcesz jeżdzić wygodnie, tanio i nie bać się przed wizytą w serwisie - kup A6 C4 1,9TDI
Chcesz jezdzic wygodnie, szybciej niz wszyscy, fajnie sobie przyspieszac i miec całkiem ok spalanie - kup A6 C4 2,5 TDI AEL
Chcesz jezdzic i cieszyc sie zyciem kup: S6 4,2 wersja LPG ;) - no comments

Jesli po odjeciu kosztów utrzymania z wypłaty zostaje ci jeszcze z 1000zł ;) mozesz sobie spokojnie kupic AUDI. No chyba, ze jestes minimalistą i mozesz jezdzic byle czym - "oby się toczyło" - Każdy samochód wymaga wkładu - tymbardziej leciwy.

P.s A3 - hmmm... to taki samochód troche dla kobiet i dla siusiarzy... Nie kupuj bo się zrazisz do Audi.

TRIUMPH Tiger 1050

Tytuł:
PostNapisane: 12.maja.2008 09:25:38 
Moderator

Auto: Audi A8 D2 4.2 quattro
Po takim przywitanku gościu to bym Ci żadnego info nie udzielił :/
A co Cię obchodzi czyjaś matura, maturę możesz mieć za kilka/set PLN a kto inny bez matury może być X razy mądrzejszy od Ciebię więc.....
Poza tym ogólnie cwaniaków tu nie lubimy

Honda NC750S DCT '2019 [09.2019-teraz] R2
Email: lukaszgryglicki@o2.pl, tel: 693582014
Морготх
Leśny Dziadek

Strefa czasowa: UTC + 1