.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 05.lut.2025 09:47:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: 5W30 Olej Pytanie TDI
PostNapisane: 14.maja.2008 21:33:36 
Użytkownik

Witam ponownie wszystkich użytkowników forum już kilka razy dowiedziałem sie od was bardzo przydatnych opinii
Mam z koleji kolejne pytanie Mój nowy nabytek Audi A6 2,5TDI QUATTRO S-Line
z 1996 roku, zakupiony w Niemczech i serwisowany do końca moje przeoczenie w ksiąszcze serwisowej o wymianie oleju jest w nim wlany olej 5W30 czy to olej dobry można na taki jeździć jeśli przyjdzie okres wymiany czy znowu powinienem o taki olej czy zmienić na inny jaki jest najlepszy najbardziej mnie interesuje co to za olej jakimi właściwościami sie różni od innych i dlaczego akurat TAKI jest w lany w aucie o przebiegu 237tyś czy mu to nie zaszkodzi NIE WIEM

Tytuł:
PostNapisane: 15.maja.2008 07:26:13 
Użytkownik

Nie nie zaszkodzi. Zostan przy pełnym syntetyku.

Tytuł:
PostNapisane: 15.maja.2008 07:37:59 
Klubowicz

Ja ostatnio kupiłem A6 C4 rok 96 2,5TDi zalany olejem 0W40. Ale zmieniłem na 5W40.

Tytuł:
PostNapisane: 15.maja.2008 12:49:39 
Użytkownik

powiedzcie koledzy, mi taka rzecz. Mam zalany mobil 10w40, bede zmienial niedlugo na 5w40, ale na total, gdyz mam go za darmo, i kompletnie nic nie place zań. Czy to dobry olej? teoretycznie to syntetyk ale czy jakosciowo oki?
Właściwie to olej z serwisu ciężarówek DAF więc nie jest chyba zły/ Co o tym myslicie?Dzieki z góry

Tytuł:
PostNapisane: 15.maja.2008 15:41:46 
Użytkownik

Dzięki za odpowiedz ale pewien mechanik który naprawia tylko Audi i WV powiedział mi tyle ze najlepszy jest pół syntetyk MOBIL 1 do tego rocznika z tym przebiegiem Ten olej co teraz mam nalany to jest dodatkowo z jakimś listkiem na etykiecie inni mi mówią ze taki olej jest przeznaczony do dużo młodszych Aut np..5letnich ze w moim może coś tam wypłukać no ale jeśli mówicie ze znowu nalać taki sam jak jest to tak trzeba będzie zrobić tyle ze jest k..... drogi i ze niema przeciw wskazań do tego by na nim jeździć Pozdrowionka i dzięki

Tytuł:
PostNapisane: 15.maja.2008 16:02:18 
Użytkownik

Auto: Toyota 3ZR-FAE
mychanio napisał(a):
powiedzcie koledzy, mi taka rzecz. Mam zalany mobil 10w40, bede zmienial niedlugo na 5w40, ale na total, gdyz mam go za darmo, i kompletnie nic nie place zań. Czy to dobry olej? teoretycznie to syntetyk ale czy jakosciowo oki?
Właściwie to olej z serwisu ciężarówek DAF więc nie jest chyba zły/ Co o tym myslicie?Dzieki z góry

dluzej utrzymuje wlasciwosci smarne i lepkosciowe, czyli chyba tak.

Tytuł:
PostNapisane: 15.maja.2008 16:17:53 
Użytkownik

Jak silnik był regularnie serwisowany to nie będzie "czegoś tam" nic do wypłukania. :peace:
Jest to nagar, który "uszczelnia" silnik, sztucznie "podnosi" kompresję itd... a najbardziej to zasyfia silnik i tyle.

Wiadomo, jezeli silnik długo pracował na nagromadzonym nagarze wewnątrz, był lany olej mineralny itd... to może i lepiej nie przechodzić na full-syntetyk i to z kilku powodów. Jednak w Twoim przypadku, gdzie miałeś serwisowane auto w ASO, lany cały czas olej jednego gatunku, o takich samych parametrach (z domieszkami uszlachetniającymi i czyszczącymi) nie ma obaw o lanie dalej takiego oleju. Możesz przejść na olej full-syntetic 5W40 dobrej firmy.

Twój mechanik, widać pielęgnuje Urban legends... i podchodzi do sprawy ogólnikowo, a powinien rozpatrywać każdy przypadek z osobna.

Strefa czasowa: UTC + 1