Bry Towarzysze
004 może być tylko podstawą do rozpoczęcia zastanawiań nad tym że rozrząd moze być źle ustawiony. Może zmusić do sprawdzenia tego czy ktoś nie składał napędu rozrządu na mazaka, albo nie przeprwoadził "dopieszczenia" kąta wtrysku po ustawieniu na blokady (przecież on nie będzie idealny - kto robił rozrząd w V6ce to będzie wiedział), ale nie pokazuje absolutnie niczego co świadczy o braku poprawnego zsynchronizowania wałków z wałem i z pozostałymi wałkami... "each other" Przecież rozrząd może być ustawiony dobrze (tak jak jest w tym przypadku), a pompa może być źle wyregulowana. Albo mógł przeskoczyć pasek napędu pompy - zresztą są ładne rysunki z elsy i JAK BYK widać, że pompa napędzana jest OSOBNYM paskiem poprzez kółko przykręcone do koła napędzającego wałki prawej głowicy (strona kierowcy) Jeżeli ktoś nie wie to są tam trzy śróby, zaś w kółku napędzającym pompę są wydłużone otworki umożliwiające regulację... Ale to każdy przecież wie... napisałem w celu przypomnienia.
W związku z tym złe odczyty 004 mogą świadczyć o złym działaniu mechanizmu regulacji kąta wtrysku, zlaniu przez mechanika ustawienia kąta, wypracowaniu paska i rolki lub o przeskoczeniu paska o ząbek.
Zeby lepiej to zrozumieć należało by sobie zadać pytanie względem czego ECU porównuje kąt wtrysku (z odczytem którego czujnika) Wtedy wszystko stanie się jasne...
Myślę że ludzie myślący - czyli wierzę że wszyscy biorący udział w tej dyskusji wyciągną odpowiednie wnioski
Pozdr!
EDIT:
Rwij EGRa z auta i go porządnie wyczyść naftą, WD40, i jeżeli nie wystarczyły by te specyfiki - ale powinny - to rozpuszczalnikiem typu KENT ONE SHOT/MOTIP DO STYKÓW ELEKTRYCZNYCH (ihmo najlepszy rozpuszczalnik do brudów silnika
![Smile :)](./images/smilies/001.gif)
)
Po pierwszym - wstępnym czyszczeniu sprubuj go rozruszać. Dobrze psikaj naftą i WD40.
Jest duża szansa że się skurczybyk zapiekł. Może obejdzie się bez wymiany zarowu recyrkulacji (wspomnianego EGRa)
Kup nowe uszczelki - będą potrzebne przy składaniu tego do kupy
Pozdr!
![Smile :)](./images/smilies/001.gif)